PID Kontrölde Formüllerin Anlamları?

Sayın sitatic

Hazır pid komutunu kullanmayı pek önermemişsiniz.Bu komutun yanlış değerler verdiğini söylemişsiniz

Yanlış sonuçlar veriyor derken istediğiniz değere ulaşamadığınızı mı kastediyorsunuz?

Bende hazır pid komutunu kullanarak bir uygulama yapacaktım.Siz öğle deyince biraz endişelendim.
 
Sayın sefa,

Hazır PID kutucuğu Siemens'in kendi algoratimasına bağlı olarak yazılmış hazır bir blok. Sanırım kendi kurdukları sistem üzerinde iyi neticeler veriyordu ancak PID'leri(veya PI'deki katsayıları) tutturmak sonuçta her babayiğidin harcı değil. Eskiden uzun yıllar boyunca sırf bu parametreleri tutturmaya çalışan insanlar (Foxboro- Amerika gibi) epey yüklü miktarda para kazanmışlardı. Benim de yazımda değindiğim nokta bu aslında. Böyle hazır bir kutucuk kullanırsanız, parametreleri tutturamama gibi bir riskiniz olacaktır. En iyisi kendi algoritmanızı kendiniz yazıp, hatalarınızı buna göre bularak parametrelerinizi ayarlamak. Sonuçta herkes kendi yazdığı programı en iyi bilir, başkasının yazdığıyla hata ayıklamanız daha da zorlaşabilir.
 
Aslında Zieger Nichols chart yardımıyla bulunan katsayılar desek daha doğru olur. Çünkü PID kontrol yöntemi uzun zamandır bilinmekte. Zieger Nichols chartları sadece bu katsayıları daha kolay bulmamıza yardımcı oluyor. Tabii kontrol edilecek sistemin varsa frekans cevabını bulmak kontrolü daha da kolaylaştırıyor.. vb kontrol mühendisliğinin derinliklerine doğru gider.
 
Bunlara ilaveten S7 PLC lerin hazır PID kutusunu kullanmayı pek önermem çünkü yanlış sonuçlar veriyor. Bunun yerine kendi PID algoritmanızı yazarsanız çok daha sağlıklı sonuçlara alırsınız.


PID bloğu gayet doğru çalışmakta. Eğer matlabta simüle edip örnekleme zamanını kafadan sıkmazsan PID bloğunun net bir şekilde çalıştığını göreceksin.

Ayrıca Ziegler-Nichols hap çözümdür arkadaşlar. Simülasyon sırasında matlab system identification modülü ile sistemin modelini çıkarırken işimize de baya yaradığı olur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Encoherans, yazdıklarınızdan tecrübe damlıyor desek yeri olur. Sanayide hangi uygulamaları TEK BAŞINIZA yaptığınızı öğrenebilirmiyiz acaba?
 
Son düzenleme:
Bu PID parametrelerinin belirlenmesi için matlab'da sistem modellemesi gibi bir yöntem varmış bilgisi olan var mı acaba?
 
Evet Matlab'da sistem modellemesi var, ayrıca modellenen sistemin (gerçeğe çok yakın olmak şartıyla) PID parameteleri de gayet rahatlıkla belirlenebiliyor. Ama önceki çok tecrübeli arkadaşın önerdiği gibi sanayide Matlab kullanmanız pek gerçekçi olamaz. Zira çok karmaşık, modellemesi zor, büyük ölçekli sistemler var. Bu sistemlerden gelen bilgiler, sinyallerin de Matlab'a input olarak girilmesi durumu var ki iş bir hayli zor olacaktır. Bunun için Simulink'e benzer National Instruments bazlı LabView programı ve eklentileri var. Bu program direkt sanayiyi hedeflemiş bir yazılım ve epeyce pahalı (kullanılan NI üretimli donanım da o derece pahalı) MathWorks maalesef bu konuda biraz geri kalmış gibi çünkü sanayi boyutunda yapabildikleri şu an için sınırlı. Hobi amaçlı veya otomotiv, hareket kontrolü, özellikle 2012 sürümünde FPGA için VHDL kodu üretme gibi alanlarda epey uygulamaları var ancak büyük çaplı otomasyon projeleri için halen yetersiz.
 
Arkadaşlar yazmış zaten verilen değerleri herhangibir metoda göre sisteminide göz önüne alarak kararlılığını incelemen lazım bu işin teorisidirAma basit olarak kp değeri tepki süresi bunun beraberinde maksimum aşmayı değiştirir ki değeri kalıcı durum hatasını gidermede kd ise max aşmayı azaltmada kullanılır. sistemlerin transfer fonksiyonunu elde etmekde çok zordur bu yüzden aslında işin teorisi pratikte yanılgıya düşebilir bununla ilgili simülasyon programıda vardı bir tane çok bilindik birşey değil onu bulursan oda işine yarayabilir
 
örnekleme zamanı (dt) nasıl hesaplanıyor. benim tahminim toplam döngü işleme süresiymiş gibi geliyor ama emin değilim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,699
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst