Piyasada çalışan mühendislere bir sorum olacaktı

SoNMoHiKaN

Üye
Katılım
3 Ara 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Öncelikle herkerse meraba ben şu an elektrik-elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim seneye yani 4 . sınıf derslerinde bir alana yönelmemiz gerekiyor ve ben hala kararsızım hangi alana yöneleceğim konusunda. Kimisi diyorki imza yetkisi için elektriğe yönel kimiside diyoruki kontrol alanı daha iyi daha fazla iş bulma olanağın var. Açıkçası kararsız kalmış durumdayım .

Diyelimki elektrik alanını seçtm bunun avantajları nedir? Yada elektroniği seçtigim zaman orta gerilime imza atabilirsin dediler bana bu ne anlama geliyor ? Elektroniği seçersem normal bir ev elektrik projesine imza atma hakkım olurmu ?

Birisi bu konuda aydınlatırsa beni çok sevinirim özellikle piyasada çalışan mühendislerden yardım bekliyorum şimdiden sağolun...
 
aradaşım bence elektriğe yönel otomasyon elektriğe göre daha zor daha kafa yorucu bi alan ve öyle düşünüldüğü gibi süper maaşlarda dönmüyo piyasada.ha ben zoru severim diyosan yönel kontrole.ama bende yeni mezun oldum sayılır ilk başlarda otomasyonla uğraşıyodum ki hala uğraşıyorum ama baktım bu iş hem elektriğe göre çok çok zor ama maaşın elektrik müh. aynı yada altında ??? o bakımdan benim önerim elektrik yinede senin kararın
 
ilk önce serbest çalışmayı düşünüyorsanız eğer piyasaya göre kazandığınızı belirtmektek isterim. bu aralar krizden dolayı çoğu serbest çalışan mühendis arkadaşlarımız zorluk çekiyor. serbest çalışmanın bir başka zorluğu ise yılların ustası mühendisler pastadan fazla pay alır. yeni mezun mühendislere güvenmeme gibi bir durum söz konusu. imza yetkisi için elektrik derslerini almanız uygun fazladan 1 sene daha okuyarak hem elektrik hemde elektronik dersleri alabilirsin. bu daha yararlı olur hem yüksek gerilim hatları için proje çizersin hemde otomasyon yaparsın.
 
baska fikri olan varmı arkadaslar
 
karar senin ben derimki hangisini kendine zevkli bulursan ona yönel çünkü hayatında işini seversen başarılı olursun
 
Ben de mühendisbeye katılıyorum.Hayatta önüne çok fırsatlar çıkar.Şimdi şu an iş az veya çok diye düşünme.....
 
Sn. SoNMoHiKaN,

Ben de 5-6 aylık bir elektronik müh. mezunu olarak, izninizle size nacizane düşüncelerimi söylemek istiyorum:

1. Seçeceğiniz alanı kısa dönem olarak düşünüyorsanız, elektrik müh. seçin derim. AG-OG projeleri ve bahsettiğiniz gibi taahhüt projeleri, Türkiye'deki inşaat sektörü ölmedikçe ölmeyecek gibi gözüküyor..:)

2. Seçeceğiniz alanı uzun dönem olarak düşünüyorsanız, kontrol veya haberleşme seçin derim. En azından bana verilen tavsiyeler doğrultusunda ben öyle yaptım. Ne kadar sürer bilmiyorum ama 3-5 sene sonra Türkiye'de Elektronik ile ilgili sektör daralmadan kurtulup genişlemeye başlayınca, farklılık her zaman önemli olacaktır kanaatindeyim.

İmza yetkisine gelince, bildiğim kadarıyla elektronik mühendislerinin AG-OG projelerinde imza yetkisi yok. Bir arkadaşım o imza derslerini okul bittikten sonra da alabiliyormuşsun diye bir laf ortaya atmıştı, ben de bunun üzerine EMO'da yöneticilerden birisiyle konuşmuştum. Bu konu hakkında görüşme yapıldığını, ancak henüz net birşey olmadığını belirtmişti. Şu an ne durumda bilmiyorum.

Son olarak da ben de Sn. mühendisbey'e katılıyorum. Ben şansımı sonuna kadar kovalayacağım, ama olur ama olmaz.. :)

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
sayın etuzuner meslektaşım. elektronik mühendisleri smm 1 kv altı için proje çizme şansı var. bunun için 1kv altı smm belgesi çıkartman yeterli. ancak 1kv üstü için proje çizemiyorsunuz.
ayrıca arkadaşınızın söylediği imza yetkisi için dersleri okul bitice tamamlayabiliyorsunuz. geçen sene yaz okulunda eskişehir osmangazi üniversitesi mezun olan öğrenciler için ayrı bir program yapmıştı. ancak fiyatı çok fazla. osmangazi ünv. dışında ankara gazi ve denizli pamukkale üniversitesindede daha önce mezun olan mühendislerin imza yetkisi alabilmeleri için benzer program yaptığını biliyorum.
 
sayın etuzuner;
elektrik mühendisi
-fabrikada elektrik işleri ve arıza
-Taahüt firmalarda şantiye mühendisi
-Yapı denetim firmalarında kontrol mühendisi
-Proje firmalarında proje mühendisi
-pazarlama işinde
... gibi konularla alakalı çalışmaktadır.
elektronik mühendisi;
-fabrikalarda elektronik arızalarda
-yazılım mühendisliğinde
-pazarlama üzerine
.. gibi yerlerde çalışabilir.

önemli olan senin hangi sektörde çalışmak istediğin.

projelere imza atabilme yetkisi almak istiyorsan 4 sınıf opsiyon
1-yüksek gerilim
2-elektrik tesisatı
derslerini alman gerekmektedir.
ders almak yetmiyor tabii emo ya üye olman da gerekmektedir.
şimdi imza atmak istiyorsan emo dan smm belgesi alman gerekmektedir ve bunu için kendi işyerin olması lazım ve bazı prodüsürler bulunuyor.emo dan araştırabilirisn.

kısacası projelere imza atma yetkisi için kendi işini yapman lazım.kendi işini yapmak istemiyorsan hiç gerek yok.piyasada lazım olmuyor...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,756
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst