ondan sonra butun bu imalatçılar oturdular piyasadki tüm cihazların birbiri ile haberleşmesi için ortak imalat yapma kararı aldılar .. BUNADA bir STANDART GETİRDİLER bu standardın
ADI İEC 61131-3
tabi ozamana kadar windows piyasaya hakim olduğu için ve artık vindowsu desteklemediği için java ile yazılanlar artık kabul görmez oldu onun yerine c# object oriented tabanında yazmaya başladılar ..
bu standarda göre herkes weri tipi tanımı ve boyutunu aynı kullanacak ve adres yerleri belirli ulaşılabilir olacak açık kaynak olacak ..
- Bit Dizeleri – açık/kapalı değer grupları
- BOOL - 1 bit (0,1)
- BYTE – 8 bit (1 bayt)
- WORD – 16 bit (2 bayt)
- DWORD – 32 bit (4 bayt)
- LWORD – 64 bit (8 bayt)
- INTEGER – tam sayılar (Bayt boyutu dikkate alınarak 8 bit)
- SINT – işaretli kısa tamsayı (1 bayt)
- INT – işaretli tamsayı (2 bayt)
- DINT – işaretli çift tamsayı (4 bayt)
- LINT – işaretli uzun tamsayı (8 bayt)
- USINT – İşaretsiz kısa tamsayı (1 bayt)
- UINT – İşaretsiz tamsayı (2 bayt)
- UDINT – İşaretsiz çift tamsayı (4 bayt)
- ULINT – İşaretsiz uzun tamsayı (8 bayt)
- GERÇEK – kayan nokta IEC 60559 (IEEE 754-2008 ile aynı))
gibi . sadece byte diziliminde adreslemelerinde iki türlü dizilime izin veriliyor onlar farklı olabilir
intel byte order yada motorola byte order . bu sadece adres defterinde bir ufak değişiklik gösteririr
bunun için tüm buyuk plc imalatçıları ortaklaşa almanyayada CODESYS
kurdular ve halen hazırda tüm dünyadaki
Elektronik ekipman üreticileri yan plc üreticileri çoğu marka codesys ile çalışıyor .. belli başlıları schiender wago beijer
ABB gibi daha çoğu çoğu . sonunda hepsi geçecekte.
sadece
Siemens buna yanaşmadı ben siemensim ben en buyuğüm ben bu standarda uyarım ama kendi portalımı kendim yazarım . kimsenin yazılımına bağımlı kalmam deyip tia portalı çıkardı . oda aynı standartta geliştiriyor .. bu nedenle c# öğrenirsen codesys öğrenirsen önün açık olur .. ayrıca plcyede ihtiyacın yok simulasyonu var önce başla öyle sonra devam edersin interde iki tane adam var
Tohid Alizadeh bu adam astan üniverstesinde verdiği dersi aynen veriyor
Brian Hobby var buadamda iyidir ,.
c# ta öğrenmek istersen yada zayıfsan gencay yıldız iyi anlatıyor bunlara youtuben. bak başla bakalım nerelere gelebileceksin