PLC ile Kontol Edilecek Sistemde Hangi motor Kullanmalıyım.

ozgsturk

Üye
Katılım
29 Ağu 2008
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
Slm arkadaşlar. Elimizde bir arkadaşımla ugraştığımız proje var. S7 200 ile kontrol edeceğim bu sistemde 4 adet motor var ve nasıl motor kullanmalıyım seçim yaparken neye dikkat etmeliyim yardımcı olursanız sevinirim.

Kullanıcagım motorun özelliklerleri şöyle olmalı

1. motor : Sürekli aynı yönde dönecek her 90 derece de durdurucam ve hızınıda kontrol etmeliyim.
motor max 10 kg yükü hareket ettriecek

2.motor : Saga sola , Sola Saga , hareket ettiricem belirli mesafelerde durduram
Motor max 40 kglık bir yükü hareket ettirecek

3.motor : Yukarı aşagı , Aşağı Yukarı , dönecek belirli mesafelerde durdurucam
Motor max 40 kglık bir yükü hareket ettirecek

4.motor : Sürekli aynı yöne dönecek gerektiğinde durdurucam
Motor max 200 kglık bir yükü hareket ettirecek

Step motor ve servo motorları incelediim sizce hangisini kullanmalıyım. veya önerebiliceğiniz farklı motorlar varmı. Maliyetide göz önünde bulundurmalıyım.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
1,2,3 nolu motorların için pals tipi giriş kabul eden servo sürücüler ve motorlarını kullanabilirsin. S7-200' e bu motorları kontrol etmek için pozisyon kontrol modülü eklemen gerekecek ve ihtiyacın kadar modül ekleyebiliyormusun kontrol etmen gerek. 4 nolu motor için de AC sürücü veya doğrudan yol vermek  yeterli görünüyor ama daha açıklayıcı bilgiye de ihtiyaç var. Ben her zaman daha dinamik oldukları için servo motorları tercih ederim.
 
ceyhanII , 1,2,3 nolu motorlar için servo motor ve sürücüsü + pozisyon kontrol modülü gerekiyor söylediklerine göre
peki step motor kullanırsam ne gerekli ve maliyet düşermi
 
Step motoru hic dusunme, sorun yasarsin.
 
emrah arkadaşım biraz açarmısın ne gibi sorun
 
STEP motor kullanırsan yine 1,2,3 nolu motorlar için step motor ve sürücüsü + pozisyon kontrol modülü gerekiyor. Haret kontrolü "hassas" bir konudur. Hassaslığının nedeni de şudur. Tahrik edilen noktalarda gerekli hız, ivmelenme ve tork gibi ihtiyaçlar çok iyi hesaplanmalıdır. Bu işte yeni olduğu için bu noktaları gözden kaçırma olanağın çok yüksek ve servo motor step' e göre senin hatalarını daha geniş bir spektrumda kapatır (hız ve ivmelenme konusunda). Dolayısıyla tasarruf edeceğim derken tahrik ettiğin noktalarda gerekli ivmelenme ve hız değerlerini tutturamaz isen step motorların elinde kalır ve "büyük bir tasarruf olur". Servo motor önermemin nedeni budur. Sorununu step motor da çözebilir ama uygulama yapacağın sistemi görmeden önermen doğru olmaz.
 
ceyhanII arkadaşım peki asenkron motora encoder ekleyip yine aynı işi yapabilirmiyim
 
Sistemi görmeden beyhude konuşuruz. Dediğim gibi servo motor önermemin nedeni diğer sistemlere göre garantili çözüm olması. Asenkron motor ile de kontrol yapabilirsin ama AC sürücünün kapasitesini aşan bir duruş süresine ihtiyacın varsa bu sefer de duruşlarda sıkıntı yaşarsın. Teorik olarak mümkün ama dediğim gibi hesap kitap işi.
 
slm arkadaslar benimde bitirme tezim olan plc ile 2 adet servo motor kontrolu yapmak, yani endustriel robor kolu, 1. motor 360 derece donecek 2 motorsa kolun dirsek kizminin acilip kapanmasini sglayacak, bu tezimi nisan sonuna kadar bitirmem gerekiyo, elinizde varsa daha once plc ile servo motor kontrolunu yaptiginiz program ve dokumanlari paylasirsaniz cok sevinirim, ben kazakistanda okuyom son senem burdaki imkanlar kiistli yardimci olursaniz cok sevinirim, sevgi saygilar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,756
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst