PLC VE PIC i ayırt eden şey

s.a
Arkadaşlar butartışma "benim babam senin babanı döver" muhabbetine gitmeye başladı. Ben çok profesyonel olmamakla her ikisini de kullnıyorum. Herikisinin de yeri farklıdır. Ufak bir analog işi olduğunda pic kullanırım çünkü plc de analog modül ufak uygulamalarda çok pahalı kalıyor yada ona göre kullanacağın sensorler pahalı kalıyor burada pice tamam derim. Bazı motor kontrol panolarında ise sadece DI - DO gerekir o zaman plc kullanırım, bu seferde 100-150 $ lık plc kulanırım zaman ve hız olarak busefer plc ucuza gelir. Tamam plc pice göre hızlı programlanıyor okey ama sensor ve rtc uyguamalarındada pic üstün geliyor. Devreyi sağlam yaparsan picle de problem olmaz herşeyin bir olmazssa olmazı vardır ucuz olsun diyerek picli devrelerde özenmezsen benzini koymadan araba ile trafiğe çıkmaya benzer. Ozaman yolda kalırsın. Çoklu, modullü ve dop gerektiren çalıştırmalarda tamam plc ama ufak uygulama ve çalışmalarda karizma olsun diye plc yede gerek yok. Yine söylüyorum "İKİSİNİNDE YERİ FARKLI" . Kolay gelsin. :)
 
olay benim babam senin babanı döver muhabbeti değil hocam,
sayın ibrahimc nin yazdığından benim anladığım plc kullanmanıza gerek yok pic kullanın gibi bişey yada ben yanlış anlıyorum. sahada iş yapan adam zaten nerde pic nerde plc kullanıldığını biliyor.
 
'muratmert4' arkadaşıma beklediğim açıklamayı yaptığı için teşekkür ediyorum...Benimde belirtmek istediğim olay buydu...Gerektiği yerde PIC gerektiği yerde PLC....Tamam PLC ,PIC' e göre çok üstündür bunu herkez bilir...Ancak gerektiği yerde gereken malzemenin kulanılması daha avantajlı olur bence...
 
Ürtelim paylaşalım arkadaşlar zaman ilerliyor. Herşey üretken TÜRKİYE için :p . Saygılar kolay gelsin.:)
 
PLC ler PIC e daha kolay ve yaygın bir programlama dili olan ladder ile programlanabilen bu yüzden birçok kişinin fazla zaman almadan işlemin tamamlanmasını sağlayan, girişlere çok hızlı cevap verilmesine ihtiyaç duyulmayan işlerde kullanılmaya uygun, otomasyon işlemleri için üretilmiş cihazlardır. Genellikle belli bir noktadaki o noktaya has bir işlem için programlanırlar. Ayrıca PLC ler seri üretilen sistemler için pahalı bir seçenek olabilirler. Bununla birlikte sayısal sinyal işleme vs. gibi işlemlerde de pek kullanılamaz.

Çevremize baktığımızda birçok gömülü sistem görürüz ve bu sistemlerin birçoğunda gömülü işlemci tabanlı sistemdir. PDA dan yazıcıya, modemden cep teptelefonuna, kamera dan televizyona. Burada işlemci uygulamaya yönelik olarak programlanır ve Elektronik tasarımda tamamen uygulamaya yönelik yapılır. Bu sistemler seri üretim yapılan sistemlerdir. Program yazılması genellikle PLC lere göre daha zor ve sistemler genellikle daha karmaşıktır. Tecrübe ve bilgi bu sistemleri geliştirirken daha fazla önem kazanır.

Kısacası PLC ile çalışmada genellikle tasarım ve geliştirme aşaması düşük fakat sistemin üretim maliyeti yüksek olmaktadır ve destek daha kolay olarak sağlanabilmektedir. Bu yüzden tek bir iş için PLC lerin gücü yettiği sürece otomasyon sektöründe PLC ler uygun bir seçenek olabilir.
 
Son düzenleme:
belki plc pahalı ama güvenilir.çok basit sistemler için kullanmak abest kaçar bunun yerine otamatik kumanda yapılabilir.çalıştığım firmaya birkaç makine alındı İtalyadan.analayamadığımız arızalarda modeme takıyoruz kabloyu italyadan çözüyorlar sorunu. peki bu makine pic le tasarlanmış olsaydı ne olacaktı.
 
PIC te yada başka bir MCU da tasarlanırken eğer böyle bir özellik gerekliyse zaten eklenir. Sabit telefon hattına yada ethernete ihtiyaç duymadan dünyanın neresinde olursa olsun GPRS ile iletişim kurarak sorunları çözen sistemler var. Güvenirlik konusu ise ayrı bir konu. Eğer azami güvenilirlik sağlayamıyorsanız zaten işe başlamanız hatadır.

Sonuçta PLC de bir mikroişlemci tabanlı sistem içeriyor yani PLC nin yaptığı her işlemi mikroişlemci arabirimlerle yapabiliyorsunuz. Eğer gerekli kaynaklara sahipseniz kendi PLC nizi bile yapabilirsiniz. Fakat burada önemli olan ar-ge, destek ve üretim vs. maliyetleri. İşte buna göre hangisi makulsa onu seçersiniz. Sadece bir fabrika için işlemleri kontrol etmek istiyorsanız kendi cihazınızı geliştirmek PLC ile karşılaştırıldığında uygun olmayabilir.
 
Son düzenleme:
Bazı tercihler yaparken düşünülecek tek şey kararlı ve sorunsuz çalışması olmalıdır. Arkadaşlar yaptığınız işlerin sonucu direk olarak bize geri yansıyor. Eğer bir makine arıza (sistem) vericekse ve ben bu işle kendi insanlarımıza maddi yada manevi zarar vereceksem bu işi hiç yapmam olur biter(En iyi müşterim beni arıza için aramayan müşterimdir). Yaptığınız işlerin ekonomiye millete bir çok etkisi var. PIC konusuna gelince kartın yedeği var programında öyle ama bir çok karmaşık yapılarda işi bilen uzman birinin bunu monte(revizyon) etmesi gerekir. Yılda 120 000 plaka basan bir pres düşünün mekanik vibrasyon + toz + buhar etkenlerinide ekleyin ve bu makine 300 bar lık bir hidrolik basınçda çalışıyor. Yaklaşık 2.5 yıldır arıza vermedi şayet verirse tüm pano malzemelerini söküp çöpe atıp yenilerini takmayı düşünüyorum. Yılda 600 000 tl net kâr ettiren bir makinede 10 000 tl lik bir masraf bence çok komikdir. Saygılarımla
 
Son düzenleme:
İki önemli nokta:
1- PIC endüstriyel ortamlarda PLC kadar kararlı değildir. Kararlı hale getirebilmek için uğraşmanız gerekirki bu durumda PLC'den daha maliyetli hale gelebilir ve hala emin olamazsınız. Kararsız çalışmayı kabullenemezsiniz çünkü iş güvenliği riski vardır.
2- PLC'deki arıza bulma daha hızlı ve kolaydır. Bazı sistemlerin 1 saatlik duruşu bile makinanın toplam fiyatından fazla olabilir. O nedenle PLC olmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,779
Mesajlar
930,020
Kullanıcılar
452,549
Son üye
faruk2534

Yeni konular

Geri
Üst