Polikarbonat, Poliamid ya da ABS.... Polimer?

emocak

Üye
Katılım
5 Ara 2011
Mesajlar
33
Puanları
1
Merhaba Arkadaşlar,
Forumda en uygun yer burası olur diye düşündüm ve bana yardımcı olabilecek birileri bulunur sanırım. Başlıkta yazdığım polimer plastik malzemelerden birini kullanarak bir kapak tasarımı ve imalatı yapacağım. Burada en önemli özellik ısıl dayanım. 130-180 C[SUP]0[/SUP] ısıya dayanabilecek bir plastik malzemeye ihtiyacım var. Bu sıcaklıklarda reçine ile tav fırınına girecek. Ayrıca mekanik olarak da çok kırılgan ya da esnek olmayan ama sağlam bir yapı olacak bu. Aslında tasarımı bitti hatta 3D yazıcı ile polikarbonat malzemeden çıktı bile aldım. Daha ısıl testlere sokamadım. Ancak şu aşamada bile polikarbonat malzeme pahalı kaçtı.

Plastik enjeksiyon konusunda pek bir bilgim yok. Acaba hem uygun fiyatlı hem de kalıpta 1mm et paylarını bile pürüzsüz ve çapaksız çıkarabileceğim bir malzeme öneriniz var mı? Tabi bu malzeme, yine aynı (polikarbonat'ı dökebilecek) pres makinası ile dökülebilir olmalı.

Anladığım kadarı ile bu konuda TR'de plastik hammaddeci ve enjeksiyoncular standart malzemelere yönlendiriyor kulanıcıları çünkü adamlar dökümün neticelerinden korkuyorlar. Ancak yurtduşında polimer mühendisliği bile var. Polimerden motor şanzuman dişlisi yapan bile gördüm.

Bu konuda bilgi sahibi kişilerin yardımlarını bekliyorum.
Şimdiden TŞK.
 
Az önce başka bir forum sitesinde Yalova Ünv.'de Polimer Müh. bölümü açıldığını okudum ve gerçekten çok sevindim. Bunu da paylaşayım dedim (alıntı);

Günümüzün gelişen teknolojisinde Polimer Mühendisliği tüm dünyada kabul görmüş, büyük ilgi çeken bir mühendislik dalıdır. Polimerlerin yaşamımızın hemen her alanına girmesi, ileri mühendislik malzemelerinden gündelik hayatımızda kullandığımız basit gereçlere kadar her türlü malzemenin yapımında kullanılması, polimerleri inceleyen, geliştiren, teknolojinin kullanımına sunan bir bilim dalını gerekli kılmıştır. Ülkemizde pek çok üniversitede polimer malzemeler konusunda çalışmalar yapan araştırmacılar mevcuttur. Ancak bu çalışmalar yalnızca lisansüstü düzeyde kısıtlı kalmaktadır. Bu kısıtlamaya neden olan temel faktör ise, polimerik malzemelerin bugüne kadar Kimya, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Metalurji Mühendisliği gibi bilim dalları içinde incelenmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye gibi plastik ve kauçukların üretiminde ve işlenmesinde Avrupa’da ön sıralarda yer alan bir ülke için ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde lisans düzeyinde eğitim verilmesi büyük önem taşımaktadır.

Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği Bölümü bu amaçla kurulmuştur. Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği Bölümü olarak ülkemizdeki ilk ve tek Polimer Mühendisliği Bölümü olmanın gururunu taşımaktayız. Herbiri konusunda uzman akademik kadromuz, yeni malzemeler ve teknolojiler geliştirmeye odaklı projelerimiz ve çağdaş eğitim sistemimiz ile Türkiye'mizin hizmetindeyiz.

Prof. Dr. Hüseyin YILDIRIM
Polimer Mühendisliği Bölüm Başkanı
 
Bir arkadaşım enjeksiyon makinaları için yüklü olarak hammade alıyor(medikal sektörü) keremplast.com ile iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.
 
... 130-180 C[SUP]0[/SUP] ısıya dayanabilecek bir plastik malzemeye ihtiyacım var. Bu sıcaklıklarda reçine ile tav fırınına ...polikarbonat malzeme pahalı ...
...

Çoğu plastik 150-180 derecede enjekte edilir.
Yani senin istediğin ısıda zaten erimiş haldedir.
Ya teflon ya da polikarbonat kullanacaksın.
Mesela cd lik policorbonat yaklaşık 300 derecede enjekte edilir !
Mecbur kalmadıkça ve parası miktarı tatmin edici olmadıkça kimse sıradan malzemelerden başka kullanmaz.

Yazı yazmak ve sabitlemek için 70-90 derecelik boyaları araştır.
Bu ısılarda bile çarpılmaması için tedbir almalısın.

Atılan taş ürkütülen kurbağaya değmeli derler ....
 
Herkese yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum arkadaşlar. Malzemeye karar verdik; %90 polikarbonat olacak. Belki mukavemet amaçlı %10 cam elyaflı PC olabilir. Saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,853
Mesajlar
930,784
Kullanıcılar
452,712
Son üye
berkaykara1

Yeni konular

Geri
Üst