izmirli_m
Katılımcı Üye
Anlamıyorsun çünkü bu potansiyel farkı nerede kullanılacağını henüz bilmiyorsun sanırım.Teşekkür ederim hepinize ama yine kafama oturmuyor tam anlayamıyorum
Amaç burada elektron hareketleriyle ilgilenmek değil sanırım.
Ustalarımız baya bir örnek vermişler ancak bu örneklerle anlamaya çalışmak biraz zor görünüyor
Potansiyel fark voltaj dır. Kısa ve öz. 10 volt giriş li bir devre oluşturdunuz diyelim. Ancak giriş voltajı 15 volt uyguluyorsunuz.
Buradaki potansiyel fark 5 volt oluyor.
ancak oluşturduğunuz bu devre 15 voltla çalışmaya devam edecektir. Bu 5 voltluk enerjiyi devre üzerinde ısı veya başka elamanlar üzerine etki etmeye devam edecektir.
Buradaki mesele 5 voltluk enerjiyi harcayacak bir devre elamanı bulup o voltajı orada yok etmektir
Daha basit nasıl anlatılır bende bilmiyorum.
Yanlışım var ise ustalar beni uyarsın
Bir örnek daha yazayım.
Mesela aküler le ilgili olsun.
Siz bir akü şarj ediyorsunuz diyelim.
Akü voltajınız 12
Uyguladığınız voltaj 14
Akü kendi içinde potansiyel bir güce sahiptir. Yani voltaja.
Siz aküye 14 volt uyguladığınızda akü de şarj cihazınıza 12 volt uygular.
Aradaki fark 2 volt potansiyel farktır. Gibi düşünün. Yani devre elamanlarının da kendi içinde bir potansiyel voltu vardır. Siz voltaj uygularken devre elemanları da uygulamış olduğunuz voltaja karşılık bir voltaj üretir. Bence baya bir basit anlatım oldu sanırım.
Yada voltajın geri tepmesi olarak ta adlandırabiliriz.
Bir devre elamanı 8 volt ile çalışırken devre elemanı diyelim ki 10 volt verdiniz. Ancak bu devre elamanın bir gücü var dirençli yani güçlü Bu devre elemanı 10 voltu alır 8 voltu kullanır ve size 2 voltu tekrardan iade eder. Buda iyi bir örnek oldu
Ben bu konuyu açarım arkadaşTeşekkür ederim
Çok teşekkür ederim Hocam Anlatdığınız örnekleri anlıyorum fakat benim bilmek istediğim. Bir pilin ve ya başka enerji kaynağının voltajını belirleyen nedir? Eksi ucundakı elektronların artı ucundakı pozitif atomladan çok olmasımı? Yani bir pile ne için 9v veya 2v diyoruz bunu belirleyen nedir?
Voltajı belirleyen şey kullanılan metalin kendisidir. Voltaj kullanılan metal ile belirlenir. Bakır için farklıdır. çinko için farklı .
Eksi taraf bir pilin gücünü belirler yani en fazla elektronun bulunduğu nokta burasıdır. Pil içindeki kimyasal sıvı ve kullanılmış olan madde pilin gücünü belirler.
Elektron akışına gelince
Elektron akışı diye bir şey yok
Elektronlar asla ve asla birleşerek bir yere doğru hareket etmezler.
Bir elektronun yerini değiştirebiliriz. Yani Bakırın atomu üzerindeki bir elektronu koparmaya zorlarız. Bu bir elektron koptuktan sonra en yakındaki atomun diğer elektronuna çarparak o elektronun kopmasına ve kendisini o atoma yerleşmesine neden olur. Kopan diğer elektron ise tekrardan boştaki atomon elektronuna hareket eder. Aslında elektronlar hiç bir şekilde akıp gitmiyor. Bu çarpışmalar atomun güç üretmesine neden oluyor. Kullandığımız güç atomun gücünden kaynaklı bir durum.
Elektron akışına her ne kadar Elektrik desek de aslında bence durum böyle değil. Karşı çıkanlar çok fazla olacaktır.
Son düzenleme: