Power Supply Yapımı

asduskun

Üye
Katılım
1 Mar 2018
Mesajlar
135
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar power supply yapmaya karar verdim ama aşağıdaki resimdeki gibi bir Sigorta kullanmak istesem kaç amper kullanmaliyim burda 5a kullanılmış bende cam 3a var olur mu?

IMG_0837.png


Kullandığım malzemeler trafo mervesan 24v 14.5a çıkışlı bir de bu linkteki step down converter

TRY 74.18 15% Off | DC DC Converter 12A 160W CC CV Buck Step-down Power Module 5.3-32V to 1.2-32V Voltage current power display Meter
https://a.aliexpress.com/_vPvaTl

Aslında merak ettiğim bu sigortanın amper değeri neye göre belirleniyor?
 
3A lik de olur. En basit haliyle ; 24V*14.5=348W eder , kayıplar vs. 500W alsak giriş tarafı için 500= 220*I
I= 2,5 A olur. Dolayısıyla 220V girişe 5 A lik Sigorta ideal bir seçimdir. Kolaylıklar..
 
Tamamdır teşekkür ederim arkadaşlar
 
Sonunda projemi bitirip amatörce bişey yapmaya çalıştım kartın üzerindeki trimpodlari söküp yerine Potansiyometre taktım ama bisey merak ediyorum. Potansiyometrelerin bir tanesi voltajı artırıp düşürme işini yapıyor ama diğeri bişey yapmıyor şu anda normalde o da amperi değiştirmesi gerekmiyor muydu?

 
Güzel olmuş elinize sağlık.
Soldaki potansiyometre akımı ayarlar evet.
Biraz yüksek akım çeken bir yük (şerit LED) mesela bağlayın.
Sabit 12 volt verin ve akım potunu sola doğru çevirin.
Ledin parlaklığı düşecek ve akım ayarı yapılmış olacak.
 
Evet, mutlaka amper ayarını bir yüke bağlıyken değiştirmesi gerekiyordu. Ampermetreden geçen bu akımı görmeden önce çıkışıta bir yük de seri bağlı olmalıdır. Yine ayarı değiştirmeyen bu potansiyometrenin önce kendi lehimli uçlarını (3 adet) kontrol edin, lehimlerken lehim damlası birleşmesiyle çıkış ayaklarında kısa devreler muhtemelen oluşmuş olabilir, karttaki soket bağlantısına arayüzlee bağlanan geçme ucun da karta girdiği noktada kısa devre olabilmesi olasıdır. Avometreyi omaj kademesine alıp amper ayarını sağlayan bu potansiyometreyi geçme fiş-soket ucundan çıkarıp ölçerken, bu potansiyometreyi elle çevirirken çıkış omajının değişmesi lazımdır. Omajı değişmiyorsa potansiyometre uçları bağlantıları veya potansiyometrenin kendisi içten bozulk olabilir. Linkte elle yapılan amper ayarında potansiyometreyle 0.05- 0.09- 0.10 A arasında amperi ayarlanıyor, yapılanın da çıkışına yük bağlıylken normalinde sabit bir değerde kalmaması lazımdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Lehim yerlerindeki sıkıntıları gidermeye çalıştım amper kısmının bu sefer çevirdiğimde cc kısmı bıraz cevirince kırmızı yanıyor ve bütün değerler sıfırlanıyor fan duruyor. Acaba şu anda herşey tamam ama yük düşük olduğu için tam belli olmuyor mu?

 
Aynen öyle evet.
Kırmızı LED yandığında akım sınırlama moduna geçmiş oluyor.
Şuan herşey normal hayırlı olsun güle güle kullanın
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst