Profesyonel Cnc Torna Yapımı - Olabilir mi ?

Eğer diş açmak gibi bir derdin yoksa encoder bile koyman gereksiz özellik olur, Çıkma kamyon şanzımanına bağlanmış aynalarda çoook iş yaptık. halen birçok yaycı abiler bu şekilde yay sarmaya devam ediyor.
 
Eğer diş açmak gibi bir derdin yoksa encoder bile koyman gereksiz özellik olur, Çıkma kamyon şanzımanına bağlanmış aynalarda çoook iş yaptık. halen birçok yaycı abiler bu şekilde yay sarmaya devam ediyor.
@window_s üstadım, hassasiyetin olacağıni bilsem 4 elle gireceğim işin, maliyetin altina servo spindle ve taretli bi sekilde, fakat emin olamadigim icin elim boş çıkmakta var. Motorlar eksen motorları vs bunlar hali hazırda bulunabilen seyler olduğu icin alternatifi cok. Tezgahın rijitliğini yapabilirmiyiz olay, eksen raylarını koyacağım yuzey 2 metre uzunluğunda döküm levha olsa kalınlıkta 40mm süport bloklarıda yine boyle devasa kalın 40-50mm olsa mesela ayaklar motor ve spindle blogu vs. Bunları vidalarla monte ettiğimde rijitlik kaybolurmu, hep bunları düşünüyorum. Satıh taşlama ile tüm yüzeyleri taşlasam veya en azindan lazım olan yuzeyleri taşlasam mikron degerinde taşlasam montajda rijitliği sağlayabilirmiyim. Tezgahın tırlaması hassasiyet kaybı başka ne şekilde engellenebilir, hep bunlar kafa karıştiran sorunlar.
 
Herkes bilir, ben konuşurum amma halen daha buradaki arkadaşların yapmış olduğu amatör-prof cnc-routerlerden hiç birini yapmadım yapmaya girişmedim, girişemedim, Sadece yorumlara ortak olur , fikir beyan ederim amma yanlış, amma doğru.. bilgim okuduklarım kadar. forumda konuşulan, varılan genel kanı; gövde döküm olmadığı sürece tırlama-titreşimini kesilmeyeceği yönünde. Gövde döküm olduktan sonra elin oğlu nasıl yapıyor oluyorsa, sen-ben yapınca niye olmasın. en nihayet sen prof. talaşlı imalat ta uzmansın. yazdıklarından, bende biraz öyle çağrışım yaptı. @hikmetsapmaz ustamızın yaptığı bir cnc-router var, torna değil belki, ama döküm kullanmadı, Kıymetli tecrübelerini paylaşacaktır umarım. Rijitlik kaybolurmu?, 0 makineyi yere düzgün gönyeli bir şekilde oturtmazsan, onda bile rijitlik kaybolur. Bilmem anlatabildim mi?
 
Min 15.000 TL civari bitirirsiniz bence. Hassasiyet ayri bir konu. Uygulanan yontem, olcum, isleme imkanlari, hazir satin alinan parcalarin kalitesi vs.. ile ilgili. Ne servo kus kondurur ne de step motor dandik olur. Tasarim ve uygulama onemli.
adamlar vaktiyle betondan bile yapmislar
beton torna
 
Son düzenleme:
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Denemekte fayda var, şayet döküm işleyemesem bile kestamidi peynir gibi işler sanırım. Sağolun tekrardan.
@window_s @mayacnc
 
Merhaba,

Eğer 400mm çap işleyebilecek ve aynı zamanda ufak olacak (boydan ufan) bir makineye ihtiyacım olsaydı hurdacıdan ağır bir Bulgar veya Rus torna alıp kafasını söküp yerine 400mm için dökümden yapacağım kafayı takardım. Zaten kutu gibi bir şey olacak. Dökümü kolay olur. Kızaklarının zamanla aşınmış olma ihtimalini düşünerek kızakları taşlatıp yerine arabalı ray takardım.

Yatık tip tornaları ben de seviyorum. Talaşın gövdede birikmesine izin vermiyor. İkide bir talaşı aynanın etrafından temizlemek gerekmiyor. Yalnız yatık tip gövde yapımı biraz zor. Kalıp döküm olmayacaksa dediğiniz gibi çelik levhaları hassas taşlatıp birbirine vidalamak gerekir. Bittiğinde hassasiyet kaybı olacaktır. Bu yüzden tekrar taşlatmak gerekir.

Bu arada, demir ve döküm kelimeleri cümlenin içinde geçiyorsa bir de metalürji ekleniyor. Döküm levha size doğrudan ulaşır. İstedğiniz gibi kesip biçip kullanırsınız. Ama zamanla eğilip bükülür. Bu yüzden metal annealing denilen işleme ihtiyaç duyar. Türkçesini bilmiyorum (Menevişleme?). Annealing kısaca metalin gerginliğini almak, işlenme kıvamına getirmek, mevcut formunu korumasına yardımcı olmak için belli bir oranda ısıtma işlemine deniyor.

Ben tornamım spindle'ını 1.5kw asenkron motor ile çeviriyorum. Düşük devirde tork kaybı var. Aynı güçte bir servo çok fark yaratacaktır. Neticede servo düşük devirde de yüksek devirde de aynı torku verebiliyor. Sizin 400mm çap için 60nm servo çok mu bilemedim. 400mm işlemek gerçekten güç ister. Bence maddi imkanlar içerisinde 30-60nm arasında bir servo işinizi görür.

Bu arada, 2-3 metrelik bir hurda torna bulunursa 1 metre kalacak şekilde kesilip kullanılabilir bence. Kulağa komik gelebilir ama olabilir bence. :D

@window_s nassın kardeşim? :)
Bu arada, tırlama tornaların kaderinde var. En büyük, ağır tornaların bile tırladığını gördüm. Genelde delik içi takım kullanırken tırlar. Uzun olduğu için.
 
Son düzenleme:
//@window_s nassın kardeşim? :)
Bu arada, tırlama tornaların kaderinde var. En büyük, ağır tornaların bile tırladığını gördüm. Genelde delik içi takım kullanırken tırlar. Uzun olduğu için.//
Allah razı olsun, bu günümüzü aratmasın. Sende iyisidir inşallah.



Fikir güzelde, kesilecek hâle gelmiş tornadan ne beklenir? Bi dünya onun üstünde işlem yapmak yerine ihtiyaca göre tasarım yapılabilir, yukarılarda bir yerde döküm için sorun yok yazmıştı arkadaş, ham hâlde 1 yaz 1 kış beklemek de sorun değilse tabi.
Tornalar kesilmesin, Tornalara özgürlük [emoji1250]
 
https://www.makinaalsat.com/makinalar/135347/tezsan-sn-50c-1500-torna Burada 1.5 m tos torna mevcut 49000 tl istiyor. Dijitali de üzerinde. Tosların her türlü yedeği mevcut. Komple sıfırlanabiliyor da istenirse. Ayrıca tosların kullanımı çok rahat ve hızlı. Bence böyle bir tezgah işini her şekilde görür. Öbür türlü sadece gövdeye 35000 tl harcayacaksın. Dökümden sonra ısıl gerilimlerin alınması gerekecek. Ya uzun süre dinlendireceksin yada normalizasyon tavlaması yaptıracaksın. Türkiyede o büyüklükte gövdeye yapmak mümkün mü bilmiyorum. Sonuçta her halükarda çok masraflı ve bıktırıcı olacak.
 
Herkese selamlar hayırlı ramazanlar. Kendi cnc torna sını yapan oldumu acaba. Masa üstü ebatın da cnc torna yapasım var. Metal işleyebilcek taretli bir makina??
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst