John_Ahmet
Üye
- Katılım
- 13 Kas 2018
- Mesajlar
- 64
- Puanları
- 1
- Yaş
- 35
ölçüm yap 12 volt adaptörde 18
Trafolu regüle sistemlerinde trafonun ince ve çok spirli sargısına verilen AC voltajı kalın ve az sayıda spirli olan tarafından voltajı görece daha düşük olarak yine AC olarak alırsın. Tabi adaptörün içerisinde bir köprü doğrultucu diyot grubu ve bir iki adet kondansatör vardır. Buna rağmen voltaj 10V ve 18V gibi iki değer arasında yine çıkışın 12V olduğu bir duty cycle arasında 18V'a hatta daha yukarısına peek yapabilir. Bu normaldir. Dolayısyla kısa bir süre içiresinde bir kondansatörü 18V'a kadar yükselmesi anlaşılabilir bir durumdur. Öte yanda aküden daha stabil bir dc voltaj aldığından voltaj daha yukarılara çıkmaz. Bir sonraki yazdıklarınla bağlantısını kuramadım ama onlara da değinelim.
Toprak aküsünde ki ben akü deyince insanlar belirli bir süreden sonra deşarj olup biteceğini anlıyor fakat öyle değil, seri bağlantılar kurduğunda akımdan ziyade daha çok votajı artırırsın fakat örneğin 15 elektrot çiftinin olduğunu varsay ve seri bağladığın 5'erli grubtan 3 grubu aralarında paralel bağlarsan. 5'erli seri bağladığında elde ettiğin voltajı 5 katına üç grubu paralel bağladığında da akımı 3 katına çıkarmış olursun. Dolayısıyla akımı artırmak için öncelikle seri bağlı grupları arasında paralel bağlayarak da akımı artırman mümkün.
Sana tavsiyem seri bağladığın her gruba bir adet kondansatör ilave et paralel bağladığında kondansatörler de paralel bağlanmış olsun. Ardından kondansatör grubunun + ve - uçlarına belirli frekanslarda sinyal gönder. Bunun için google da sinyal jeneratörü yaz ve örneğin arduino ile nasıl yapabileceğini öğrenebilirsin. AD9833 modülü ya da NE555 entegresi ile bunu başarılı şekilde yapabilirsin. Sana bunu tavsiye ediyorum çünkü bunu yaparsan yalnızca bir elektrot bile kullansan voltajı ve akımı aynı anda çok iyi değerlere yükseltebiliyorsun fakat herhangi bir frekans değil sistemin rezonans frekansını bulman gerekir. Bunun için sinyal jeneratöründe 4 adet pot olacak onlarla oynayarak ya da arduino ile tüm frekansları dolaşan dijital bir çözüm oluşturarak bunu yapabilirsin. Peki bir osiloskobun olmadan bunu nasıl anlarsın? elektrotların ucuna çok zayıf güçte çalışabilecek bir yük bağla örneğin küçük bir ampülle gerekli voltajın yaklaşık yarısını yada 3'te ikisi aldığından emin ol. Sonra frekansları dolaşmaya başla ve ampülün çok daha parlak yandığı bir an olacaktır. İşte sistemin rezonansı olabilecek frekanslardan birini yakaladın demektir. Bunu bir yere kaydet ve diğerlerini de bulmaya çalış bazıları çok daha verimli olacaktır. Hatta hiç toprak aküsü kullanmadan kondansatörden önce araya birebir sarımlı bir trafo bul ve onu koy sinyali trafonun primerine ver ve diğer ucu doğrultup uygun bir kondansatöre gönder hiç toprak aküsü kullanmasan bile rezonansı yakaladığında trafonun diğer ucundan sinyalden çok daha güçlü voltaj ve akım alıyorsun. Bunun sebebi havadan yada toprak bağlantılı olan da topraktan rezonans elde edildiğinde zaten havada ya da toprakta bulunan mevcut statik elektriği çok güçlü bir akımla elde ediyorsun. Bu rezonans olayı biraz kafanı karıştırabilir fakat çok bilinmese de Tesla'nın patentlerinde de vardır. Bu yöntem geleceğin elektrik elde etme yöntemi olacak. Tesla zaten bulmuştu. Endüstrinin daha fazla para kazanma hırsına yenik düşüp tarihin belirli sayfaları dışında literatürde yerini almasa da herkesin evinde elektrik elde etmesini sağlayacak mükemmel bir yöntemdir.
Bu konuda soru sormak ve örnek bir devre şeması isteyen olursa tüm sorularınıza açığım. Zaten yapılmış ve sonuç alınmış pek çok devre var. Bunları sırayla paylaşabilirim. Bunlardan birini yapmaya çalışıyorum. Osiloskobum olmadığından frekans bulma noktasında kaldım. En kısa zamanda bir osiloskop satın alıp tüm fekansları deneyeceğim.
Son düzenleme: