Projem için Ücreti Karşılığında Özel Devre yaptırmak istiyorum

Adamlar nelerle uğraşıyor.Bunları görünce inan kendi kurgularımı çok önemsiz olarak düşünüyorum

 
Yok canım haklısınız.Bütün aşamaları çok iyi hesaplamak gerekli.Bir yerden başlamam gerek.Onuda yaptım.Devamı gelecek.PC noktasına gelince PC ile sistem tabi entegre.Sonuçta Kullnıcı CD ye yazdır komutunu verdiğinde bu komut sistem tarafından algılanmalı ona göre CD RW nin açılıp kapanması cd nin yazdırma işleminin bitip bitmediği,içine gerekli bilgilerin atılıp atılmadığı nilinmeli,CD yazdırma bitince de bu bilgilerin kime ait olduğu yine sisteme bağlı cd etiket printer a gönderilmeli ki cd nin üzerine bu bilgiler printer tarafından yazılmalı.Haklı olduğunuz bir gerçek.Yapmak mümkün ama emek ve para harcamak lazım.Emek vereceğim param da yettiği kadar alırım.Sizden tek istediğim PIC konusunda,kontrol kartları,enerjivs gibi hassas konularda bana cevap vermeniz.yani ISMAILY arkadaşın yukarıda step motorlarla ilgili yazdığı bilgi bana en azında 3-4 gün zaman kazandırıyor ve ihtiyacıma yöneliyorum.Tekrar teşekkürler
 
PC den ve sensörlerden gelen bilgiye göre Step motoru sürecek bir mcu ile işi bitirebilirsiniz diye düşünüyorum. Aynı mcu selenid vs. gibi extraları da kontrol edebilir.
Yapılacak iş temel olarak PC den gelen komuta göre motorları ve diğer extraları uyum içerisinde çalıştırması. 8 bitlik yeterince pini olan basit bir mcu ile yapılabilir.
Biraz üst seviye bir işlemciyle hem kontrol hemde ayrı bir step sürücüye ihtiyaç duymaksızın motorlar da sürüleblir.
Tercih sizin.

Anladığım kadarıyla PC tarafında çalışacak yazılım hazır ve kapalı kutu birşey. CD yazma işinide bu yazılım yapıyor.
PC tarafında kullanacağınız yazılımın bir COM nesnesi, dll vs. üzerinden kontrol edilip edilemediği gibi şeyler hakkında da birşeyler bilinse iyi olurdu.
Peki bu yazılımı kullanmak zorunlumu ? Bir folder içeriğini CD ye bir şekilde yazsak olurmu?

PC de çalışacak ayrı bir yazılım mcu ' yu, dolayısıyla CD yüklemesini, çıkartmasını, etiketlemesini yapmayı sağlayacak.

Ya da PC tarafında özel bir yazılım çalışmayacak MCU daima CD yazıcıyı boş CD ile besleyecek. CD yazılınca yan göze atacak. Ancak etiketleme işi de varsa mutlaka PC iletişimi gerekecek. Ayrıca PC tarafında da etiket bilgilerinin nasıl girileceği veya nerden okunacağı gibi şeyleri bilmek gerekir.

Çok uzatmadan, önerim genel akış şeması, algoritma, mekanik, sensörler vs. nin tamamı için bir ön tasarım yapmadan herhangi bir şey almamanız, para ödememeniz yönünde. Aksi durumda çöp olacak şeylere de para harcanacağı aşikar.

Devamı için öncelikle detaylıca bir ön tasarım gerekir. Motorların nasıl sürüleceği veya sistemin, hareketlerin karmaşıklığı önemli değil. Bir şekilde çözülür. Sırasıyla, madde madde işlem adımlarını yazarsanız ne yapılabileceği konusunda önümüzü görmek daha kolay olur.
 
İşlem Adımları;

1.Bilgisayara CD yazdırma komutu gelir.
2.Bilgisayar içerisinde ki program(dicom viewer programı)görüntülerin saklandığı ve paylaşıldığ daha önceden tanımlanan PACS sunuundan ilgili kişinin görüntü ve datalarını çeker.
3.Çektiği bilgileri geçici olarak hafızasında tutar ve CD ye yazılma için gönderir.
4.CD ye yazılma komutu gelince Kol hareket edip boş cd haznesine yönelir.
5.Boş CD var ise alır ve onu CD WR ye götürür.
6.Boş CD yok veya kalmamış ise ikinci,üçüncü hazneyi çağırır ve ordan alır.Döner bir tepsi vb üzerinde 3 adet 100 lük cd tepsisi bulunacak.Çoklu olma nedeni CD,DVD ve Blue Ray olabilmesi.3 ü olmasa da en azından iki tanesinin kullnımı gerekli.Bluaray işin fantazisi olmasına rağmen çok nadir istenir.
7.CD var dı ve WR ye gitti.CD içerisine data yazılırken kol orda bekler.Tabi kol alttan yukarı çıktığı için o CD WR üstüne gelmeden CR Wr açılmamalıdır.
8.Yazılan CD alınıp yukarı hareket eder ve aynı şekilde CD printer a konulur.
9.CD printer larda kontol programı ile CD printer arasında sürekli bağlantı olur.CD lerin üzerine basılması istenilen resim vs sabit olup bunu kendine gelen cd lerin hepsinin üstüne basar.
10.Baskı işlemi de bittikten sorna CD Kol tarafından alınır ve kutuya atılır.

*Kullnılan CD ler printable cd lerdir.
*Print edilmeleri püskürtmeli renkli kartuşlarla olur.
*PC içerisinde ki dicom viewer yazılımı"diagnostik-görüntüleme-"amaçlı oluşturulan görüntülerin hekim tarafından içerisinde ki kısıtlı toollar aracılığı ile(ölçüm,küçültme büyütme,ışık ayarı vs ) incelenmesini sağlayan programdır.
*PACS server içerisinde Radyolojik(tomografi,emar,röntgen)görüntülerin dünyada standart olan .dcm(dicom)formatında saklandığı ve local olarak kurum içerisinde dağıtımının yapıldığı server dır.Bu server a kullnılacak Pc nin tanımlanması belirli bir protokol üzerinden yapılıyor.Bu aşamada sorun yok çünkü bu benim işim

Senden ricam 3 adet step motoru sürüp programlayacağım(duruşları,kalkışları,yavaş ve hızlı dönüşleri) bir devre önermen.Devreyi yeteneğim yeterse yaparım yada yaptırırım.Onu pc den de nasıl kontrol edebileceğimi söylersen seviniirm.Bu benim için en öenmli kısım.Diğerleri üstüne konulabilir.

Linkte ki devre demişsin ama sanırım bunu benim sorduğum devre için dedin.
 
bu devreyi siz yapmaya başlayın bitmeye yakın haber verirseniz programını yazıcam. delikli bakırlı pertinaksa geniş geniş güzelce yapabilirsiniz. yapamam derseniz pcb çizip göndermek gerekicek.

kolay gelsin
 
MAIN_LOOP hocam,
stepler faz başına .9A akım istiyor.
Program konusunda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama farklı hızlarda çalışılacaksa akım kontrolü gibi şeylerde gerekir. Ki motor bir anda nihai hıza ulaşamayacağına göre gerekecek. Aksi durumda adım kaçırma ihtimali olur.
Ayrıca stepleri direkt full step sürmek gürültülü bir çalışma anlamına da gelir. Birde motorların durması konusu var. Akım kontrolü olmadığında motorlar durduğunda ya pişerler yada akımı kesersiniz bi ihtimal adım kaçırırlar. shift register ile PWM uygulanabilirmi, ne kadar sağlıklı olur hiç denemedim, bilgim yok.

Bu şekilde çalışılacaksa, stepler için ULN leri iptal edip hazır bir sürücü kullanmak 595 leri direction ve puls için kullanmak bana daha uygun görünüyor. Uygulama olarak da hem daha kolay hemde verimli..

aytserko, PC deki program için nasıl bir şey düşünüyorsunuz. PC de bir tuşa basınca CD nin yüklenmesini, sonra diğer programınızla CD yi yazmak, başka bir programlada etiketi yazmak gibi birşeymi.
 

şema üzerindede belirttim kullanılack step motorları bilmediğim için uln yerine mosfet kullanılabillir diyerek.

shift regisster ile pwm sürülüyorda buradakiler step motor pwm gerekmiyorki zaten. tek motor için atıyorum 1001-1010-1000-0101 şeklinde gidecek.

gerekirse l298 de kullanılabiir. ama ben yinede mosfetten yanayım. gürültüden kastınız elektriksel gürültümü yoksa motorun çıkarttığı gürültümü?
bide motorların pişme durumunu anlamadım.
 
aysterko hocam konuyla ilgili linkteki gibi bir mekanik düzenek hazırlar isen işimiz baya kolay olur.
devredeki sadece step motorlara bağlı uln ler yerine mosfet kullanalım. ismaily nin dediği şekildede olabilir hazır driver ile L297 ve L298 piyasada bulunuyor.
 
main bence bu cihaz icin Elektronik devre yapmayla hic ugrasmaya gerek yok.cihazda bir adet pc kullanılacak deniyor.altı ustu 2 3 tane motor ve sensor olacak.hatta tahminime gore cd gozununun acıkmı kapalımı oldugunu algılamak ıcın sensore bıle gerek kalmadan pc den dırek olarak ogrenılebılınır.
bu makına ıcın benım tavsıyem motor drıverlerı dırek olarak satın almalı ve pc programı ıle hereketlerın kontrolu saglanmalı.bence boylesı cok daha kolay ve degıstırılebılır olur.servomu stepmı kullanılacak konusuna gelınce yapılacak ıs pek fazla hız ve ıvme gerektırmıyor.hıc dusunmeden step motor kullansın derım.boyle bır makına ıcınde motor surucuyu kendım yapacam dıye ugrasmanın bır anlamı yok cok cuzi fiyatlara 3 4 3ksen suruculer satılıyor(100-200 tl)
yanı kısacası bu makınaya mıcroıslemcı ıle gobek attıracagınıza ıcınde zaten bır pc(dolayısıyla mıcroıslemcı) oldugundan dırek olarak pc yazılıımıyla gobek attırılması bana daha kolay degıstırılebılır ve uygulanabılır gelıyor.her ne kadar belese ugrasırım yazarım demıssende ısın ıcınde onceden farkedılmeyen bır cok sorun cıkacaktır.mesala her cd hazneden alındıgında mesafe degısecegınden her seferınde motorun baska bır konuma gıtmesı gerekır(tahmınlerıme gore sen bunu bır adet sensorle cozersın).micro islemci ile yapılmayacak bir is degil ama on dakıkada yazayımda calıssın denılecek kadar basıt bı ıste degıl.
 

çok önemli bir ayrıntı yakalamışsın. cd ler alındıkça mesafe açılacak sabit bir adım sayısı olmayacak. CNY70 bu işte imdadımıza koşacak.


hareket direğinde step hareketi yukarıda bir adet optik limit switchi ile ilk başta set edilecek (home pos) sonra cd writer yada pc den gelen verilere göre yazma işlemi bittikten sonra ve writer kapağı açıldıktan sonra step max hızla aşağı inecek. cny70 okuma mesafesini yaklaşık 1cm tutarsam eğer. buradaki cd lerde bizim için birnevi limit swithi görevi görecek. tam bu noktada vakum çalışıcak aynı zamanda steper çok yavaş adımla bu 1cm mesafeyi kapatıcak ve cd alınacak. bu şekilde olur. tabiki 10dk lık işler değil ama mekanik düzenek kusursuz yapılırsa şayet programı toplam 3-4 güne bitiririm. plc programından hiç anlamam hiç ilgilenmedim bununlada olabilir fakat ben plc lere pek sıcak bakamıyorum. (plc ciler beni pek sevmez piyasada çok işlerini ellerinden aldım pic ile )
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…