Projem için Ücreti Karşılığında Özel Devre yaptırmak istiyorum

Bir önceki cevabımda da söylediğim gibi önce mekanik aksamı yapacağım.Sonrasında sizden yardım isteyeceğim.Çünkü bazı sorulara cevap veremiyorum ve bu sizin uğraşılarınza ters düşüyor bence.Ağırlıkları,mesafeleri,durma süreleri gibi birçok parametreyi belirlemek gerektiğini anladım.Önce mekanik sonra elektronik.Yarın yapmaya ve birleştştirmeye başlıyorm.Eolimde malzeme var.1 haftaya ortaya kaba da olsa genel hatları çıkar.Sonrasında devreyi ben mi yapacağım satın mı alacağız nasıl birşey işmizi görür daha net karar verebiliriz.

Saygılarımla.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bak ne guzel acıkadın maın.3 kelıme ıle ıs bıttı.Arkadas zaten bır tane pc kullanmak zorunda.datalar cd ye yazılacak,cd gozu acılacak,hasta ısmı dosyadan alınacak vs.bilgisayarın islemcisi yetmiyormuki harici bir islemci ve aksesuarla ugrasıyorsunuz.main in dedigi gibi ufak tefek voltaj donusturucu veya izoletorle pc ıle kontrol pek ala mumkun,ve hatta program uzerınde ıstenıbılecek degısıklıklerı opsıyon olarak pc ekranında gosterılebılınır.mesala kalan cd sayısı,cd bıttı uyarısı vs gıbı bılgıler herhangıbır sensor kullanılmadan pc ıcınden sayılarak ekranda son 10 cd ,son 5 cd, cd bıttı vs yazdırılabılınır.bunları yaparken harıcten bır program mac3 vs kullanılabılecegı gıbı,mac3 un yaptıgı ısı yapacak yanı step motorları surecek,cd gozunu acacak,yukleme yaptıracak,cd gozu kapandıktan sonra yaz komutunu verecek ıse ozel bır programda yazılabılınır.bence bu makınanın yapması gereken tum ıslemler kullanılması zorunlu pc den yaptırılabılınır.harıcı mcu ıle yapacagınız devre ıle cd gozunun acılmasını,verının bır dosyadan alınmasını,hasta ısmının dosyadan alınarak cd ısmı olarak atanmasını vs nasıl yapacaksınız.mcu bır bıtı set edınce pc ye su ısı yapmı dıyeceksınız.
netıce olarak herkes kendıne kolay gelen yontemı daha dogrusu bıldıgını onerıyor.ama ben bu makına ıcın mıcroıslemcı programlamayı bılmeme ragmen kesın ve kesın pc den dırek kontrol taraftarıyım,ıkıncı bır yazılıma gerek yoktur.en fazla pc ıle cıhazlar arasındakı uyumlulugu saglamak ıcın ufak tefek ızolator veya donusturuculere gerek duyulabılır.tabı arkadas tablet pc den bahsetmıs.eger ılla bunu kullanacam derse parelel portu kullanma sansı olmaz,bu seferde serı port ıle kontrol saglanabılınır.bu konudada tavsıyem parelel portun kullanılması.zıra serı haberlesmede data transfer surelerınden dolayı cok kucuk gecıkmeler olabılır.gercı bu makına ıcın bu gecıkmelerın pek onemı olmaz.seri portumda yok derse tcp , udp veya rf haberlesme yapılabılınır(ıste o zaman adam gıbı bır mcu ya ıhtıyac olur)
ismail arkadasımızın dedıgı 100kz i hatta daha yukseklerını pc den uretmesı kolayda bu hızlara gerek varmı.altı ustu 30cm yukarı asagı veya 90 derece saga sola donecek.ne kadar hassas ışki bu frekanslar kullanılsın.90 derece ıcın gereklı puls sayısı sadece 50,bunuda bır sanıyede yapsın dersenız frekansınız oldu 50 herz,100 khz yı ne ıcın kullanacaksınız anlayamadım.hadı dıyelım 1/5 reduktor kullandı(kı gerekte yoktur) frekans olur 250.
 
aysterko linkteki ürünleride temin etmeye başlayın derim pc üzerinden yapmaya karar verdik gibi.

M542 - 4.2 Amper Microstep Sürücü

bu modullerden M542 model numaralı olan en düşük akımlı 4.2amper olan bizim işimizi görüyor. videodaki cdleri döndüren mekanizma için 1 adet, yukarı aşağı hareket içinde 1 adet gerekiyor.
optik limit switch,cd yakalama için cny70,vakum motoru,hava tahliye selenoidi gibi ünitelerin kontrolü için bir kart yapıcam.

alarmko@ pc kullansak bile mutlaka bir mcu yine gerekiyor. pc den veri transferi için usb/rs232/blutetooth/lpt port/IRda ne olursa olsun gelen verileri ünitlere aktarma yorumlama protokol kontrolü ve pc ye gidecek olan bilgilerin misal optik switchlerin,butonların bilgilerinide pc ye aktarma işeminde mutlaka gerekiyor. haberleşme çift yönlü olacak seri olarak hız sorunu olmayacaktır.olsa bile 115200bps ile bağlanırız. mesela pc ye göndereceğimiz bilgi : 1byte içindeki her bit bir optik sw status gönderir yani 8 optik sw ki buda fazla bile,1start byte,1stopbyte,1csumbyte toplam 4 byte. pc den gelenlerde ise 1byte içinde selenoid,hava motoru,ledler,buzzer,röleler vs.. 1byte taşıma step motor devir bilgisi(aşağı olan hareket cny70 kontrollü step bilgisi mcu dan verilecek) ,1byte cd haznesi döndürme bilgisi , csum ,stx,etx yine toplamda giden gelen byte sayısı 5-10 byte ı geçmiyor 9600bps bile çok hızlı işmizi görür.
 
Sayın aytserko konu hakkındaki tüm mesajları okudum, çok güzel bilgiler verilmiş üyeler tarafından ki cevapları diğer konulardada sıkça karşıma çıkan forumun değerli üyeleri sağolsunlar size herzaman yaptıkları gibi büyük destek olmuşlar. bende bu konuya yeni başladığım, fakat kontrol sistemlerine çok merakım olduğundan, ilgimi göstermek zorunda hissediyorum kendimi, eğer sizde isterseniz elimden geldiğince yardımcı olmak için hazırım, hem bu vesileyle bende uzun zamandır istediğim, sağlam bir projeye yardımcı olma, niyetimi gerçekleştirmiş olurum. benim size yardımım birebir olacak, malatyada olduğunuzu yazmışsınız, bende paşaköşkünde ikamet ediyorum, aynı zamanda elektrik elektronik mühendisliğinde öğrenciyim, belirttiğim gibi merkeze yakınsanız görüşebiliriz, yardım edebilirsem çok mutlu olurum başarılar.
 
Bugün mekanik aksam ile ilgili birçok iş yaptım.Elimde aslında örnek bir mekanizma da var.Yarın tornadan dişlilerin üzerinde sabitleneceği ölçüde(bunları hazırladım)bazı parçalar yaptıracağım.Bendeki hazır düzenekte bunlar kasaya puntalı ve malesef benim hareket alanım ondan 2 kat fazla.Aşağı yukarı hareketi sağlayacak olan step motora bağlı düzeneği bu hafta bitiririm.Fotolarını da yüklerim hep beraber inceleriz.Kullnılacak Pc bir arkadaşımda onu da istedim yarın öbür gün elimde olur sğpecleri yazarım.Yan kaideyle uğraşırken asıl cd alacak sımın için de kasayı tasarladım.Aslında içine de koydum ama henüz görücüye çıkacak estetikte değil.

Karaapak malatya da olman çok iyi.Kesinlikle görüşürüz.Yukarıda dediğim gibi yan düzenek ve cd alacak kısım bu hafta sonuna şekillenir.Sonrasında beraber görüşüp ilk izlenimi senden alırım.

Söylemiş olduğunuz step sürücü devresi GittiGidiyor.com'da kdv dahil 142 tl.Yan düzeneği yapıp bunu da temin ederim.Bu kadar olacak artık bunu göze aldım ben.

Saygılarımla
 
Öncelikle kolay gelsin,
Hocam diğer konuyu gördüğümde heralde proje hazırlayan bi öğrenci diye düşünmüştüm, siz çok daha kapsamlı bi işe girişmişsiniz :)

Benim tavsiyem PLC kullanılması, ve bi iletişim protokolüyle PC ile haberleştirilmesi. Sürücüyüde hazır kullanın. PLC ve sürücüye vereceğiniz para yaklaşık 400 TL olur. Dizayn etmek çok zahmetli, ve aradaki fark önemli bi rakam olmaz. PLC kullanmak sensörleri bağlamada ve dizaynda çok büyük rahatlık sağlar.

Tabii PLC ile haberleşmeniz de şart değil, sistemler bağımsız çalışabilir: CD kapağı açıldığı zaman PLC bunu input olark algılayıp standat bi işlem sırasını takip edebilir.

İşin mekanik boyutunu özellikle vurgulayacaktım ama o konuda da paçaları sıvamışsınız gördüğüm kadarıyla. Makinacı değilim ama bildiğim kadarıyla "indeksleme tablası" isminde döner platformlar hazır satın alınabiliyor, bu işinizi kolaylaştırabilir.

Başarılar dilerim.
 
İndeksleme tabalalrı gerçekten ilginçmiş.Bilgi için teşekkürler.Bugün sonsuz kayış boyunu ve alt üst dişlileri ayarladım.Yarın da onların takılacağı kısımları yaptıracağım.Malatya da idealist bir tornacı bulmak zor ama rica minnet yaptırıyorum:)
 
Bugün kolu taşıma düzeneğinin son mekanik parçaları olan dişlileri taşıyan ayakları tornada yaptırdım.Gerçi 1 tanesinde 1 cm kadar yükseklik farkı var ama neyse yarın tekrar gidip düzelteceğim.Bunu bitirmiş olmam kaç cm sonsuz zaman kayışına ihtiyacım olacağını belirlememi sağlayacak.En alt noktadan en üst noktaya kolun hareket mesafesini 50-60 cm kadar ayarlıyorum.Şu an kesin olmamasının nedeni cd kutularının ve printer yüksekliğinin tam cm cm belli olmaması.Bu sorun olmayacak çünkü dişlileri vs düzeneği ilk etapta mdf üzerine kuruyorum.Son halini alınca bunu sac üstüne taşıyacağım.Mekanik kısım gerçekten çok uğraştırıyor.Dişlileri denk getirmek,yükseklikleri ayarlamak,hepsine göre parça ayarolamak ve tamamaının düzen içinde çalışmasını ayarlamak zor oluyor ama oluyor.
Kayış bulduktan sonra teleskopik ray aramaya başlayacağım.Elimde bu iş işin yapılmış ray var ama daha kalitesini kullnmam gerektiğini biliyorum.

Saygılarımla
 
Merhabalar;

Taşıma kolu için gerekli dişli,onları düzenekte tutmak için ayak bitti.Son olarak 60 cm sonsuz kayış kaldı.İnternetten araştırdım.Bazı üreticiler var ancak bunu da cu8martesi sanayi de kayış işi yapan firmalara soracağım.En kötü ihtimalle triger kayışına benzer bir kayış ile çözüm olacağını düşünüyorum.Biter bitmez videosunu sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

saygılarımla
 
kolay gelsin bende bekliyorum merak ettim şimdi
 

Forum istatistikleri

Konular
129,056
Mesajlar
922,889
Kullanıcılar
451,328
Son üye
arimn

Yeni konular

Geri
Üst