ptc(termistör)

elektro34

Üye
Katılım
9 Şub 2007
Mesajlar
242
Puanları
1
Yaş
39
iyi akşamlar arkadaşlar tam olarak öğrenmek istediğim ptc ler direk olarak kuru kontak bir röleyi çektirebilir mi yani ptc normalde kapalı devre ısınınca açık devre şeklindemi hareket eder.benim kendi görüşüm ptc ile röle arasında ptc nin ısındığını anlayıp röleyi çektiren bir eleman daha olması gerekiyor (görüşüm doğru ise bu eleman nedir)gibi geliyor bana tam emin değilim yorumlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ptc, ısı ile direnci düşerek, baglı oldugu röle devresinde, röle kontaklarını çektirerek, motorun kumanda devresini stop ettirir.
B,rde "ntc" vardır, onda ısı ile direnc yükselir, sonucda oda aynı şekilde röleye kumanda eder.
Ayrıca termistör vardır. Brülör veya ısı kontrol devrelerındekı gibi, dogrudan, kumanda devresıne seri baglanır.
 
ptc, ısı ile direnci düşerek, baglı oldugu röle devresinde, röle kontaklarını çektirerek, motorun kumanda devresini stop ettirir.
B,rde "ntc" vardır, onda ısı ile direnc yükselir, sonucda oda aynı şekilde röleye kumanda eder.
Ayrıca termistör vardır. Brülör veya ısı kontrol devrelerındekı gibi, dogrudan, kumanda devresıne seri baglanır.

zeybek hocam acaba ptc ve ntc lerin ısı ile ilişkileri tam ters mi idi?, mesela daha önce forumda verilen şu bilgi dogru degilmi idi?

.................
PTC (sıcaklıkla direnci artan termistörler)

PTC’nin çalışma prensibi; Bulunduğu ortamın veya temas ettiği yüzeyin sıcaklığı arttıkça elektriksel direnci de artan elektronik devre elemanlarıdır.

PTC’lerin kullanım alanları; PTC’ler – 60 °C ile +150 °C arasındaki sıcaklıklarda kararlı bir şekilde çalışabilirler. 0.1 °C’ ye kadar duyarlılıkta olanları vardır. Daha çok elektrik motorlarını fazla ısınmaya karşı korumak için tasarlanan devrelerde kullanılırlar. Ayrıca ısı seviyesini belirli bir değer aralığında tutulması gereken tüm işlemlerde, tüm devrelerde kullanılabilir.

PTC’nin çalışma prensibi; PTC’yi uçlarından ohmmetreye ohmmetreye bağladığımızda ilk olarak oda sıcaklığında PTC’nin üzerinde yazılı olan değeri okumamız gereklidir. Daha sonra mum veya benzeri bir araç ile ısıttığınızda direnci yükselir ise PTC sağlamdır. Bunun dışında bir durum gerçekleşiyor ise PTC arızalı demektir.
...............

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/isı-sensörleri-ptc-ntc-termokupl.22463/
 
Doğrudur, ptc ve ntc arasındaki ters ilişkiyi tam olarak hatırlıyamadım. Ama sorunuz, arada bır devre varmıydı, evet her ıkısınde de arada kontrol rölesı vardır.
 
sayın zeybek kumanda devresi şöyle kurulmuş ptc normal konumdayken bu kuru kontak röle çekiyor enerji verir vermez tabii motor ısınmadığı için ben ptc nin sıcakken nasıl bir hareket yapacağını kestiremediğim için arada bir eleman mı olması lazım dedim
anladığım kadarı ile bu sizin kontrol rölesi dediğiniz ptc ile röle arasında mı yer alıyor
bir kez daha izah etmeye çalışayım benim düşüncem ptc ile röle arasında bir cihaz daha olacak ptc normal konumdayken röle çekmeyecek ptc motorun sargılarının ısnmaya başladığını anda aradaki cihaz direnç değişikliğini algılayacak röleyi çektirip motoru durduracak.yorumunuzu bekliyorum teşekkür ederim.
 
Kontrol rölesi dediğim, zaman rölesi büyüklüğünde, " ptc" nin motor klemens kutusuna cıkan uclarının kablo ile baglı oldugu röledır. >Bir cok markanın, motor kontrol rölesı dıye sattıklerı üründe, 3 faz kontrol ve ptc kontrol mevcuttur, ptc yoksa, ptc ucları kısa devre edılır.Kumanda devresini kesen röle, bu kutuların içinde, enregte haldedir.
 
tamam onu biliyorum ama bu kumanda devresinde kontrol rölesi yok termik, kontaktör,ve bir röle var ptcden gelen uçlar tekhatta röleye baglanmış gözüküyor benim yaşadığım çelişki de burada başlıyor.
 
ptc dediğiniz, termostat olabilir, ilk basda da dediğim gibi termostatlar dırekt olarak kumanda devresıne baglanabılır, Sız ptc ıle termostatı karıstırmıs olabilirsiniz. Acıp kontrol etme ımkanınız varsa, bakın. Termostat, 50 kurus büyüklüğünde, 5-7 mm klaınlıgında, ptc ise, küçük, 4-5 mm lık bır parcadır.
 
zeybek hocam bunlar motorun sargılarında
 
Motorun sargısındaki ptc değildir olsa olsa termiktir aşırı sıcaktan dolayı sargıyı koruma amacıyla. Ptc ilk başta elektrik geçirir sonra keser sisin bildiğiniz gibi voltajla direnci artar :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,872
Mesajlar
921,194
Kullanıcılar
450,994
Son üye
cma763

Yeni konular

Geri
Üst