Pwm dc motor kontrolü

ORGE

Üye
Katılım
12 Tem 2009
Mesajlar
385
Puanları
1
merhaba arkadaşlar
pic ile pwm kontrollü dc motor devir ayarı için ufak bir devre yaptım, board üzerinde deniyorum , motor bağlı değilken her şey normal butonla gerilimi arttırıp azaltabiliyorum (ölçü aleti ile pwm çıkışını ölçtüğümde her şey normal) ama motoru bağladığımda devre sapıtıyor , motor çok az dönüp duruyor pwm çıkışına baktığımda motoru bağlamadan önce 5v varken bağladıktan sonra 0.2 civarına düşüyor. Arttırma butonuna basıp gerilimi 2v civarına getiriyorum motor az bişey dönüyor ve pwm çıkışı tekrar 0.2 civarına düşüyor. Led bağladığımda gayet güzel çalışıyor parlaklığını ayarlayabiliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Devre şemasını ekliyorum.

Saygılar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
3055 transistör fazla beyz akımı gerektiren modeldir bence kendinden darlington bir transistör kullanırsanız sorun çözülür sanırım yeterli sürme akımı oluşmuyor olabilir 3055 in beyzden eksiye bir direnç gerekir tetikleme daha doğru oluşur
 
teşekkürler redplayer şimdi denicem ama pic'in saçmalamasıyla nasıl bir ilgisi olabilir onu anlamaya çalışıyorum bazen pwm çıkışını kesip direk 5 volt veriyo çıkışa frekansı sıfıra çekiyo tuhaf tuhaf hareketler
 
Resimlere bakarak pic içinde ne var anlayamam ama , resimlere bakarak , kullandığın transistörleri çöpe at derim.
Ben bile unuttum nasıl şeydi onlar.
Bu tip devrelerde " power mosfet " ler kullanılıyor...
 
Ayrıca pwm i 8 bit sürüyorsun muhtemelen oda 255 eder.eğer buton için pwm 255 ise butonu görme dememişsen pwm 255 e kadar artar ve tekrar sıfır olur.yine 255 e kadar artar yine sıfır olur.programda eksiğin var.
 
duty limitim 250 programda sıkıntı yok dediğim gibi motor yerine led bağlayınca çalışıyor
 
devreyi bu şekilde değiştirmen gerekir. ters emk diyotunu yanlış bağlamışsın.

istersen mosfetsizde sürebilirsin ama diyot bağlantısına dikkat.özellikle hızlı olmalı

birde motor beslediğin kaynak akımı yetersiz olabilir.
ikini olarakta harware ccp modulu kullanıyorsun galiba frekans ayarını kontrol etmeni öneririrm 3khz gibi bir frekansa ayarla istersen. motor sargılarından inceden bir bip sesi alacaksın. sonra frekansı yavaş yavaş yükseltebilirsin max 10khz.


mosfet picten neredeyse hiç akım çekmez özellikle hexfet kullanman gerekir. IRFZ44N IRFP560 vs..

birde motor ve pic besledğin kaynak aynı ise pic için iyi filtreleme yapman gerekir pic beslemesine LCR filtre gerekir. motorlar fazla gürültü üretirler.picin noise seviyesini aşarsan picin sürekli resetlenir.
 
Son düzenleme:
eyvallah üstad çok mantıklı cevaplar.. konuya hakimsin
 
rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu
 

Forum istatistikleri

Konular
129,056
Mesajlar
922,890
Kullanıcılar
451,328
Son üye
arimn

Yeni konular

Geri
Üst