PWM ve İdeal DC

hakkan.k

Üye
Katılım
13 May 2009
Mesajlar
9
Puanları
1
Herkese merhaba,

Forumu uzun süredir takip eden biriyim ve hobi olarak elektronikle ilgileniyorum.
Elektronikte acemi seviyesinde olduğumu söyleyebilirim. Sorum şöyle:

Okuduğum belgelerde DC akımla çalışan aygıtlara güç sağlanırken(doğrultma devreleri) ideal DC ya da buna en yakın DC sinyal üretilmeye çalışılıyor. SMPS (switched mode power supply) güç kaynakları ise PWM(pulse width modulation) kullanarak istenen çıkış değerinde gerilim ayarlaması yapabiliyor.

PWM sinyalde ortalama bir değerin çıkışta okunduğunu da biliyoruz. Peki PWM nasıl ideal DC gibi işleyebiliyor? Sonuçta sinyal bir 5v bir 0v oluyor(örneğin). Doğrultma devrelerinde o kadar filtreleme filan yapılıyor. Bu konuyu bana basit bir şekilde açıklayabilecek, ya da kaynak adres gösterebilecek bir hayırsever forum üyesi aramaktayım.:eek: Acemi olduğumu yeniden hatırlatırım.

Bir de bu durumu aydınlatabilecek bir animasyon varsa çok makbule geçer, zira animasyonlar öğrenme için çok faydalı oluyor.

Şimdiden teşekkür ederim...
 
yeğenim iftarada az kaldı ama şehir şebekesinin frekansı 50 hz dir.yani 1 sn de 50 kez + 50 kez - olur.yani sinisoydal eğriye sahiptir.yani sinyal 1 kez + 1 kez sıfır ve 1 kezde - olur.yılan gibi salınım yapar.eksen çiz yılana teoride üst tarf artı eksenin altı eksi olur.rektefiye ile bağlantıya göre(yani diot un)eksi alırsınn yada artı voltaj alırsın.bazılarının dediği gibi elektronik ekipmanı kesinlikle kullanmamazlık yapma.kullan derim.sonra devam edicem iftar vakti
 
Cevap için teşekkür ederm ama sorumla ilgisini anlayamadım. Benim öğrenmek istediğim şey PWM nasıl doğru akımın yerini tutuyor?
 
basıtçe cevap versem:) switching devreler 50 herz değılde 70 kherz ile 120 kherz arasındakı frakansla elde edılır bu frakansta çalışan devrelerı etkıler filtreleme çok ıyı yapılması lazım
 
Sayın tekin126, cevabınız için teşekkür ederim.

Anladığım kadarıyla, nasıl ki doğrultma devrelerinin çıkışlarını stabil bir dc sinyal elde etmek için filtreliyorsak, pwn çıkışının da filtrelenmesi gerekiyor ki kararlı bir dc sinyal elde edebilelim. Yalnız dc motor gibi yüklerde bu filtrelemeye pek gerek yok galiba.
Acaba doğru anlamış mıyım?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,987
Mesajlar
922,312
Kullanıcılar
451,189
Son üye
Mustafa 366145

Yeni konular

Geri
Üst