Röle çekince saat ve USB duruyor

maho03825

Üye
Katılım
5 Eyl 2007
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba Arkadaşlar;
Benim PIC18F4550 ile yapılmış basit bir devrem var. Kısaca devreyi anlatmam gerekirse;

A0'dan bir analog ölçüm (pH değeri) yapıyorum. RTC olarak DS1307 kullanıyorum. Ve çıkış olarak ta MCP23016 üzerinden ULN2803 ile 8 adet röle kontrol ediyorum.
DS1307 ve MCP23016 B0 ve B1 (I2C protokolü) 2K2 (4K7) pull-up direçleri ile bağlı. Ayrıca 1Wire olarak A4 'e bağlı DS18B20 var. Ve de sistemi USB ile bilgisayardan kotrol ediyorum.

Çıkış bölümünü devrede değilken, sistem çok güzel çalışıyor. Her şey normal.

Çıkış bölümüne enerji verdiğim zaman, USB bağlantısı kopuyor, Saat duruyor. Röleyi çektiği son zamanda takılı kalıyor. Reset veya kapatıp açma durumunda saat yine çalışmıyor. Taaki saati Guncelleme yapıncaya kadar.

Üç haftadır bu problem ile boğuşuyorum. Denemediğim yöntem kalmadı (bilgim dahilinde).

Birkaç çeşit güç aynağı kullandım yine de olmadı.
Siz değerli üstadlardan ricam, bu konuda bana yardımcı olmanızdır.

Herşey için şimdiden teşekkürler...
 
Hocam Rölenin kontaklarına bir yük bağlı mı örneğin kontaktör ile motor sürülmesi gibi yada farklı bir yük ?
 
Hocam Rölenin kontaklarına bir yük bağlı mı örneğin kontaktör ile motor sürülmesi gibi yada farklı bir yük ?


Normalde röle çıkışlarına, iki adet floresan grubu, bir adet UV filtre, bir adet hava motoru, bir adet ısıtıcı, bir adet te selenoid valf bağlı olması gerekiyor. Valf hariç diğer bütün cihazlar direkt 220 VAC ile çalışmakta. Valfi ise 220/110 dönüştürücü ile kullanacağım.
Dediğim gibi bu normal durumda. Ancak henüz sistemi testte tuttuğum için, yükler bağlı olmadan da (sadece röle uçlarına 220 VAC vererek) aynı problemı yaşıyorum.
 
Röle kartını ayırıp bunları optokuplör ile kontrol etmeyi dene vede kontak çıkışlarında RC filitre uygula (200nf 400V. 150 ohm 2W). Kolay gelsin
 
Merhaba arkadaşlar;
Röle kullanılan Elektronik devrelerde genelde bu sorunlar olur.Sebebi röle tetiklendikten sonra bırakma anında ters emk voltajıdır.12 voltluk bi rölede bu ters emk voltajı bazen 50 volttlara kadar çıkabilir.Bununda 5 volt yada 12 volt beslemeli bir devrede diğer entegrelerin besleme voltajlarını üzerine çıkıp sistemi kilitler.Hatta bazen bu aktif elemanların bozulmasına sebep olur.En kolay yöntemlerden biri röle bobinine ters by-pass diyodo atarak çözülebilir.Ama mutlaka ters takılmalı diyor burası çok önemli.Röle bırakmasında bu yüksek voltajın 0,7 volttan yada 1 volttan daha fazla çıkmaması sağlanır.Ayrıca diğer besleme hattarında pcb tasarlanırken besleme hatları düşük akımda çekse belli ölçülerde olmak zorundadır.Çünkü frekans yüksek olduğunda entegre devrelerin besleme hatları bir bobin vazifesi görerek IC yi yeteri derecede besleyemez.74 veya 40 veya diğer işlemci hatlarında 100 nF kondasatörün kullanılmasının sebebi budur.Anlık pik akımları entegreye en yakın mesafeden besleyerek sorunları çözülmüş olur.Lütfen tasarımlarınızda bunlara dikkat ediniz.Ayrıca bi arkadaşın belirttiği gibi bazende optik izolasyonla sürücü devereleri kontrol kısmından da ayrılıp yapılmalıdır.Herkese iyi çalışmalar.
 
Herkese teşekkürler;
Arkadaşların da belirttiği gibisorun tamamen röle çıkışlarından kaynaklanmaktadır. Röle kontaklarına bağlı olan 220 VAC enerjiyi vermediğim zaman sistem normal olarak çalışmakta, röleler programda belirttiğim gibi kontaklarını açıp kapatmaktalar. Bu arada ters emk gerilimini engellemek için röle bobinlerine ters yönde diyot başından beri bağlı durumdadır.

Ancak rölelerin çıkış kontaklarına 220 VAC verildiği anda sistem aynı arızayı veriyor. Bu da "muratmert4" arkadaşın belirtmiş olduğu çözüm üzerine çalışma yapmamı gerektirdi. Şimdi öncelikle optokuplör ile röleyi süreceğim. Olmadı kontaklar arasına RC filtre bağlayacağım.

Tekrar herkese teşekkürler...
 
opto ile röleyi sürdüğünde röle devresini kontrol devresinden tamamen ayırmalısın, yani opto'nun led bacakları kontrol devresine, transistör bacakları ise
beslemesi tamamen farklı olan röle devresine bağlı olmalı.
 
bence problem. röle besleme uçlarına ter diyot koyarak vede pic beslemelerine yakın 100N kond. bağlayarak çözülür
 
bence problem. röle besleme uçlarına ter diyot koyarak vede pic beslemelerine yakın 100N kond. bağlayarak çözülür

Tamamen yanıldınız.
Çünkü bütün röle bobinlerine ters diyot bağlı durumda ve de pic beslemelerinde neredeyse 10-15 tane 100nf kond. bağlı.
Devrenin röle tarafı hariç kontrol kısmı tamamen breadbord üzerinde olduğu için istediğim gibi değişikliği yapabiliyorum.

Not: Açıklama yapmamın sebebi, ukalalık için değil, diğer arkadaşların yanlış anlamaması içindir. Kusura bakmayın.
 
Peki o zamn ben den de bir fikir.

1. Bazen breadbord yapılan devrelerde yeterince ekranlama yapılamadığından, devrenin röleyi çektirme veya bıraktırma anında etrafa yayılan sinyallerden de gürültü alıp sistemini kilitleyebilir.

2. Yaptığın devre üzerindeki bir çok kondansatörden daha da önemlisi kullanmış olduğun işlemcinin besleme girişlerine tam manasıyla bağlanan 100nF lık seramik kondansatör bağlanmasından bahsediyor arkadaşlar. Yoksa yüksek frekanslı devrelerde devre üzerindeki kondansatörlerin işlemcinin üzerinde oluşan sinyalleri by-pass etmeye pek güçleri yetmez. Hatta ve hatta by-pass kondansatörlerindeki genel kural kondansatörlerin bacaklarının bile mümkün olduğunca kısa olmasıdır.

3. Birde devreni bizimle paylaşırsan belki daha da çok faydalı olabiliriz.

Sevgiler Saygılar.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst