Kendimden bir örnek vermek isterim. Faz sırasını tesbit eden küçük aletleri hemen hepimiz biliriz. Ayrıca internetten de oldukça ucuza satın alınabilir.
Bir gün kompanzasyon değerlerini tutturamadığım bir abonede, L1, L2, L3 flaşörlerinin yanıp söndüğünü farkettim. Aklıma ilk gelen faz sıralarının ters olduğuydu, çünkü akım trafolu sayaç kullanılmıyordu. Kamu görevlisi deneyimli bir arkadaş faz sırası aletiyle kontrol etti ve faz sıralarının ters olduğunu belirtti. O zaman anladım ki bu cihazdan her ne olursa olsun elimin altında bulunmalıydı-ki ben faz sırasının ters olduğunu anlamıştım. Çünkü daima sayaç bağlantılarını gözden geçirmemiz gereken durumlar olacak ve bu konu son derece önemliydi. Bu hatadan dolayı milyarlarca lira ceza ödeyen aboneler var.
Hemen internetten kendime, bir elektrikçi arkadaşa ve kamu kurumundaki genç bir arkadaşa sipariş ettim. Genç arkadaşa da sipariş ettim çünkü o belki de tüm meslek hayatı boyunca bu sayaçlardan bağlayıp mühürleyecek, mutlaka başını derde sokmaması ve herhangi bir aboneyi de yakmaması için bu pahallı olmayan cihaza ihtiyaç duyacak. Elektrikçi arkadaşın da aynı şekilde konu hakkında bilgisi olması gerekecek.
Nitekim genç arkadaş, bana cihazın ters döndüğünü, dikkat etmem gerektiğini söyledi. Hemen kontrol ettim, haklıydı, biz de cihazları düzelttik!! Meğerse A.B.D. de iki farklı A-B-C ve C-B-A olmak üzere 2 farklı faz sırası kullanılıyormuş. Bizim cihazları biz R-S-T ye göre düzenledik
Burada mesleki yardımlaşma var. Aynı sektörden, farklı konumlarda çalışan insanların kişisel çıkarları değil, mesleki yardımlaşması, bir birini desteklemesi var. Pamuk prenses hikayesi gibi değil mi?? Ama gerçek, böylesi de var. En az yukarıda yazdığım yazı kadar sert bir gerçek.
İnce farkı kendi yaşantımdan örnek vererek anlatmaya çalıştım. Sonuçta aynı kazanda kaynıyoruz, mesleki gelişim olarak bir birimize destek olmak en büyük değer sanırım. Milyarlarca lira kazandırdığımız teknik bilgilerimizin bize ve diğer meslektaşlarımıza da biraz meleğimizde gelişim olanağı sağlamasında ne sakınca olabilir ki?
Yukarıdaki daha önceki yazımdan sonra da alçakgönüllülüklerini elden bırakmayıp bana darılmayan arkadaşlara da teşekkür ederim.