Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretmek

Sayın yüksekpotansiyel arkadaşım !
O üç kanatlı pervaneyi öylesine taktım. Bağlantısı çok sağlam olmadı, direğin gövdesine tel ile bağladım. Küçük bir motor vardı elimde ona monte edip bağladım öylesine. Dikey türbinler kuvvetli olduğu için tercih ettim. Fakat yatay türbinlerin yani sizin deyiminizle rüzgar gülünün de seyretmesi çok hoş oluyor.

Bir önceki yazınızda bu tip türbinler dönerken yarısı rüzgara karşı koyacaktır demişsiniz. Evet doğrudur, aynen dediğiniz gibi yarısı rüzgarı içine alıp, dönerken diğer yarısı rüzgara karşı direnç oluşturacaktır. Önümüzdeki günlerde rüzgar çelen yapmayı düşünüyorum. Aynen dikey türbinlerde olduğu gibi bir kuyruğu olacak, rüzgarın estiği yöne göre hareket edecek ve pervanelerin önünde de 70 - 80 derece açılı bir burun olacak ve rüzgarın direnç gösterdiği bölümdeki rüzgarı pervanelerin dışına itecek.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bravo tebrik ederim ŞEF seni.

sen bu işi kendine adamışsın.

Gördüklerime inanamıyorum o kadar masraf yapmışsın ki

hayretler içinde kaldım.

yakında olsan gelip sana yardım edeceğim,

çok ağır malzemeler kullanmışsın bilmiyorum ama dişliler falan çok kalın gibi geliyor

gerçi rüzgar çok olursa anca kaldırır.

birde arkadaşın dediği gibi binaya çok yakın rüzgar ı çok keser

ve ayrıca girdap gibi düşün bir sağdan girer bir soldan bunu kontrol etmen için

örneğin bir duvara sıgaranın dumanını üfle anlarsın

inşallah yanılmıyorumdur, ama bütün desteğimiz size başarırsın da

bunu burda kutlarız.
 
Evet sayın sos, dişliler biraz kalın oldu galiba. Yarım parmak dişli kullandım, 1 / 4 dişli kullanabilirmişim.
Bulunduğu yer biraz kapalı bir alan. Alt tarafta az bir açıklık var oradan bazen iyi rüzgar esiyor.

Ah şu yüksek yerlerde bulunan Türk Bayrağı asılı olan direkleri bana vereceklerki...

Aşağıda herşeyini kendim yaptığım 72 oyuklu, 24 kutuplu dinamonun resmi var. 160 devirde 18 - 19 v. alabiliyorum. 12 v. 50 w. halojen ampül bağladığımda 12 - 13 volta düşüyor. Asıl çalışma devri 250 devir olacak. Henüz 250 devirde deneme şansım olmadı.
 
sayın şef nerde oturuyorsun merak ettim yani nerelisin

resimlere baktıkca hayran kalıyorum

bu kadar yaptıkdan sonra sen boru ile binanın üstüne bile çıkarırsın

senden korkulur :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

sayın şef sende şu hard disklerin içinde bulunan mıknatıslardan olsa

istediğine ulaşırsın gibi geliyor
 
Estağfurullah sayın sos arkadaşım.
Herhalde nerelisin diye sorarken şu an oturduğum yeri kastetdiniz. İstanbul Çağlayanda oturuyorum. Türbinde evimin yanında. Şayet asıl memleketimi soruyorsanız Giresun Şebinkarahisarlıyım.

Harddisklerin içindeki mıknatısları hiç görmedim fakat şu an kullandığım mıknatıslar benim için idealdir. Tam istediğim gibi.
 
evet şu anda bulunduğun yeri sordum

çağlayanda çok zor rüzgar bulursun gibi geliyor her tarafı kapalı

gel seni ümraniye esenevler mah taşıyalım burda rüzgar çok:)
 
Sizin yanınızda iyi bir yer varsa olur.
Espri bir yana ben 45 yıldır çağlayandayım ve kendi evimiz. Buradan başka bir yere gideceğimi sanmıyorum. Genede teşekkürler.

Şayet başarılı olursa Kandıra'nın Kefken köyüne önümüzdeki sene bir tane yapacağım galiba.
 
sayın şef hocam yazdıklarınız doğrultusunda kafamda aşağıdaki gibi bir şey tasarladım bir göz atın derim belki fikir verir. diğer arkadaşlarında eleştirilerine açığız.

şef hocamın pervanesine yukarından baktığınızı düşünün.pervane ve kırmızı çizgi ile belirttiğim kısmın aynı eksenli olarak her yöne dönebildiğini düşünün. (tabiki birbirinden bağımsız dönüşler). kuyruk uzunluğu ve kuyruk sonundaki daha geniş levha yeterli ölçülerde büyütülerek rüzgarın herhangi yönünde rüzgar kıran dönerek pervaneye daha fazla enerji aktarılması sağlanacaktır. tabi bu kabaca hazırlanmış bir taslaktır. eğer daha ayrıntılı bir çizim isterseniz haftaya kendi bilgisayarımın başında olurum ve autocad de daha ayrıntılı bişiler çizmeye çalışırım. şekil daha ayrodinamik hale getirilebilir dediğim gibi bu taslak. son olarak aynı eksenli pervane ve rüzgar kıranı aynı mile bağlamamalıyız. rüzgar arttıkça sürtünme artacağından bu verimi olumsuz yönde etkileyecektir. kuyruk uzunluğunun artması gereksiz salınımlarıda azaltacaktır. saygılarımla...

yorumlarınızı bekliyorum....
 
Sayın yüksekpotansiyel hocam !
İlgilendiğin ve benim için birşeyler çizdiğin için çok teşekkür ediyorum. Düşüncemiz aşağı yukarı aynı. Fakat ben türbin ile rüzgar çeleni aynı mil üzerinde düşünüyordum. Gerektiğinde o da 360 derece dönebilmeli.
İkiside aynı milde olduğunda sürtünme kayıpları fazla olacaktır, ama farklı bir bağlantı düşünemedim. Bu konuda farklı fikirleriniz varsa ve diğer arkadaşlarında fikirlerini bekliyorum. HOŞÇAKALIN
 
Sevgili Şef abimiz,
benim bir önerim var... Ama ne kadar faydası olur bilemem :)
Gerektiği anda 360 derece yani tam tur dönebilecek bir dairesel düzenek yani ray gibi bir düzenek geliştirmek mümkün müdür senin bu kurulu sistemine? Ayrıca kullanmakta olduğun metal de önemlidir. Sürtünme katsayısı ve de aşınma durumları söz konusu olacağından az kayıpla çok verim alabilmek kimi zaman zor olur. Bu konuda çembersel diyeceğim bir alternatif düzenek şeklinde olabilecek düzenek ile belki de bu sistem daha da verimli olacaktır...
Sevgi ve saygılarımla hoşçakalın...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,865
Mesajlar
921,122
Kullanıcılar
450,984
Son üye
ketebey
Geri
Üst