Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretmek

Arkadaşlar

Ben bundan 1.5 sene önce, avşa adasında restaurantı bulunan bir arkadaşım için rüzgar türbini araştırmasına girdim. Enisolar ve intema adlı fiirmalardan fiyat teklifi aldım. Bana avşa adasının çok estiğini (gidenler bilir adamı devirecek rüzgar var ) ve uygun olduğunu söylediler. Aylık 1.250 ytl fatura gelen restaurant için rüzgar türbini teklifi sundular. Bize enisolar, 37.000 ytl, intema ise 35.000 ytl teklif verdi. Bu fiyatlara kurulum dahil dediler.

Şimdi ben bizim köyde bir dağda araştırma yaptım. Köyün en eskilerine danıştım. Köyün 500 metre yukarısında bir dağ varki, yaz, kış ve gece gündüz esiyor. Bu konuda araştırmalarım da var. Yalnız bu güneş panelleri 25 sene sonra ömrünü dolduruyormuş. Paneller bana pek mantıklı gelmiyor ama rüzgar devamlı var. Bu akülerde çok para tutuyor. Bahsedilen araba aküleri uzun vade de bir işe yaramıyor. Ben elektrik kurumunda yasadan haberdar olan bir müdüre danıştım ve bana, enerjiyi kurumun şebekesine bağlayabileceğimi ve birde süzme sayaç takmamı ve kurumun hesaplayarak devletten ne kadar enerji kullandıysam sadece onun ücretini aldığını söyledi. Devlet teşvik ediyor anlayacağınız.


Birde yabancılar gökyüzüne balon salıp altınada rüzgar gülü takıyorlarmış. Bana çok mantıklı geldi. İkiyüz metreye rüzgar güllü balon salsak rüzgarı yakalayabiliriz. Sizler ne düşünürsünüz?
 
Sayın morbeyaz üstadım !
Rüzgar türbininde ürettiğimiz elektrik 2 çeşittir. Büyük türbinlerde direk 380 v. alırız ve bunu kendimiz kullanırız, fazlasını tedaşa satabiliriz. Bu türbinlerde akü ihtiyacı olmaz.

Diğeri ise daha küçük çapta 12v. 24v. 48v. gibi üretilen elektrik için akü grubuna ihtiyaç duyulur ve bir evin ihtiyacı kadar olur. Bu türde üretilen elektriğin fazlası olmayacağı için tedaşa satışı da zor olur.

Balona türbin takıp 200 metrede nasıl yapılıyor ben de merak ettim. Hiç duymamıştım.
 
Merklıydım bu işlere bende uğraşacam. en yakında bende yapmaya çalışacam bu rüzgar türbünlerinden. ;D
 
Bana bu balon işini kurumda elektrik teknisyeni bir arkadaş söyledi. İçeriğini bende bilmiyorum ama mantık olarak yükseğe çıkıldıkça basınç artacağından rüzgarda yoğun olacaktır. Demekki balona helyum gazını basıp havaya yolluyorlar. Diyorum ki; ya rüzgar fazla eser de balonu bir yere yatırırsa pervanenin dönmesini etkilermi acaba. İkiyüz metreyi ben varsayım yaptım. Ne kadar yükseğe çıkardıklarını bende bilmiyorum.
 
merhaba arkadaşlae.bu konuda benimde çok araştırmalarım var.yeni başlayan arkadaşlarıma benden tavsiye yüksek güçleri ilk etapta aklınızdan çıkarın...bu iş ilk başta çok kolay olacak gibi geldi bana ama hiçte öyle değil.o yüzden 50watt bile bu işte büyük başarı300-500 aklınızdan şimdilik çıkarın ki hayal kırıklığına uğramayım.bu işte en büyük sıkıntı dinamodur.uygun dinamo bulmak gerçekten çok zor.zaten uygun dinamoyu buldunuzmu işin yarısı bitmiş demektir.bu iş için ideal dinamo düşük devirlerde istenen enerjiyi verebilen dinamodur.ben henüz bulamadım böyle bişey.böyle oluncada kendi dinamomu kendim yapmak için çalışmalara başladım.bir süre araba dinamolarıyla uğraştım ve bu iş için kullanımı çok zor ve verimsiz olduguna karar verdim.sebebi ise sabit manyetik alanlarının olmayışı yani sabit mıknatısları olmayışı ve yüksek devirlerde çalışmalarıydı.sonra motorsikletlerin marş dinamolarında çalışmalarımı sürdrüdüm.bu dinamoların sabit mıknatısları var ama yüksek devir istiyorlar.bende rotor sargılarını degiştirerek düşük devirlerde daha iyi gerilimler alabilmeye çalışıyorum şimdi... 2. çalışmam ise bir mobiletin lambalarını yakmak için kullandığı dinamosuyla ilgili.bu dinamonun sargolarını söktüm ve kendi istedigim gibi sardım sonuç fena değil ama biraz daha çalışma yapmam lazım.ben herzaman direk sonuç alınabilecek sistemlerden yanayım yani pervanenin direk dinamoya bağlandığı,araya dişli istemi koyulmayan sistemlerle uğraşıyorum.sizede tavsiyem bu yönde olacaktır.sormak istediğiniz birşey olursa ben herzaman yardımcı olmaya hazırım.yardımcı olabildiysem ne mutlu baba saygılarımla
 
abıcım ben ogrencıyım ve ben ruzgar gulu yapacagım.fakat bana pervane lazım nasıl yapabılırım.
 
Bu linki okumanı öneririm. Anlamadığın yer olursa açıklayabilirim.
Kolay gelsin arkadaşım. Başarılar dilerim.

abıcım sana cok tesekkuredrım.ben bılecık r.a.ö fen lısesıne gıdıyorum ve bu ruzgar turbını yapmaya basladım bana cok yardımcı oldun.cok tesekkurederım.abıcım senden daha fazla yardım alabılmem ıcın msn adresınızı verir mısınız.BU ARADA adım Ensar.TEKRAR COK TESEKKUREDERIM ALLAH RAZI OLSUN
 
morbeyaz ve şef ustalarım ben Tedaş'a nasıl elektrik satılır ve ne gibi sistemler kullanılır öğrenmek (mono veya trifaz ) isterim bu konu ile iligi link ve ya site biliyormusunuz?
 
madsb ' Alıntı:
morbeyaz ve şef ustalarım ben Tedaş'a nasıl elektrik satılır ve ne gibi sistemler kullanılır öğrenmek (mono veya trifaz ) isterim bu konu ile iligi link ve ya site biliyormusunuz?
Sayın madsb arkadaşım !
Henüz yeterli elektriği üretip, kullanamadığımız için o konuları öğrenme gereği duymadım. Zaten bizim çalışmalarımız öyle fazlasını tedaşa satacak kadar değil. Bir evin aydınlatma, tv, buzdolabı gibi genel ihtiyaçlarını karşılamak. Onun için birşey diyemiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,212
Mesajlar
934,370
Kullanıcılar
453,378
Son üye
berkssboss

Yeni konular

Geri
Üst