Merhaba arladaşlar ilk sorumla (sorularımla) karşınızdayım sanırım biraz uzun olucak yazım, şimdiden iyi sabırlar sizlere.
Konularla alakalı az bilgim var ancak lise dömeninden bu yana elektrik elektronik işleriyle hiç ilgilenmedim, bu nedenle aklımda soru işareti kalmadan iş yapmak istiyorum. Malum piyasa, ürününü satmak isteyenlerle dolu ve eğer onlara bakarsam bu işe en az 4000 lira harcayıp sonra da "aaa niye olmadı ki bu " diyeceğimin farkındayım.
Kısaca niyetimden bahsederek başlamak istiyorum. Elektriğin kesik olduğu zamanlarda;
1- modem ---> 0,8 A 12 V == 9,6 W
2-telefon şarji ---> 1 A 5 V == 5 W
3-led şerit/lamba ---> 2 A 12 V == 24 W
4-olursa (süper olur) laptop ---> 3,1 A 14,5 V == 44,95 W (Adaptör çıkış değerleridir)
gibi elektronik aletlerim için rüzgar türbinli güç sağlamak istiyorum. Bu nedenle ilk iş olarak bu aletlerin çektiği güce bakıp ona göre akü bulmam ve sonra da o aküye göre türbin vs ayarlamak istiyorum. Şimdi ilk olarak sormak istediklerim şunlar;
1- Yukarda yazdığım aletlerin girişi hep 12V ve altında ihtiyaç duyuyor, tabiki hepsi de adaptörlü aletler sonuçta. Akü çıkışında gücü 220V a çıkartıp sonra bu aletleri normal fişli bağlasam akü çıkışı olan 12V inverter ile 220V sonra da adaptör çıkışı alete yine 12V olarak geçicek bu arada tabi kayıplar yaşanacak. diyorum ki akü çıkışında kendimin yapacağı yada alabileceğim bi güç düzenleyicisi ile ( 5V-12V-24V ve 220V seçenekli) aletleri direk bağlasam aletlerde sıkıntı yaşarmıyım aşırı yüklenme vs. gibi
yada akü çıkışında direk 220V a çıkarsam da bu aletleri adaptörleriyle mi çalıştırsam (çok fazla kayıp yaşarmıyım?)
2- piyasa akülerinde çok farklı fiyat ve özellik seçeneği var ve birçoğunda V değeri yazmıyor. Bunlar için sabit bi V değeri varmı. Genelde 12V ve Ah seçenekleriyle karşılaştım ama sadece Ah değeri yazan çok akü var ve gücünü bilemiyorum doğal olarak.
3- Akü şarjı için; Akü Amperinin yarısı değerinde şarj edilmesi gerektiğine dair hesaplar var. Yani bu demek oluyor ki rüzgardan gelen amper değerim akü şarj değerinin altında olmamalı. DOĞRUMU? Örnek olarak 33Ah lik bir akü için motorum ortalama 3,3 Ah lik elektrik üretmeli değil mi?
4- Aküler hakkında pek fikrim yok bana nasıl bir takip yapmamı önerirsiniz. şarj -deşarj için Jel akülerin daha faydalı olabileceği yönünde düşüncelerim var ne dersiniz. Aküyü ucuza nasıl getirebilirm tabi bana sıkıntı yaşatmayacak akülerden olması şartıyla.
5- Eğer 12V ve 33Ah lik bir akü temin edersem; 396W gücüm olur toplamda (bunu 250W olarak varsayalım) ve yukardaki hesaplamalarım sonucu saatte Max 80W lık bir harcamam söz konusu olsun ( Bunu da 100W olarak varsayalım). sonuçta en az 2 saat idare edebilecek gücüm var diyebilirmiyim acaba. hesaplamalarım doğru sayılır mı?
6- İnverterla Voltaj arttırdığımda güç kaybı ne düzeyde olur aşağı yukarı ve adaptörlerde de aynı şekilde kaybım ne düzeyde olur.
7- daha sonra kendi başlıklarında detayları öğrenmek için tekrar soracağım ancak ön bilgi olması açısından; nasıl bir motor kullanmalıyım?
Kullanacağım motor çok güçlü olursa sert rüzgar ister, hafif esintilerde pervaneler dönmeyebilir ya da pervane dönüş sayısı az olacağından az Volt ve Amper üretir. Motorum çok güzsüz olursa da ne kadar sert rüzgar olursa olsun dönüş sayısı fazla olur ancak belli bir Volt ve Amper üzerinde güç üretemez. Bu varsayımım doğru mu?
Son olarak motor pervane sayısı sonucu etkiler mi? Örneğin piyasada yaygınlaşmış 3' lü ve 2'li pervane verimi söz konusu ama daha çok sayıda pervaneli motorlar da mevcut. Benim 6 pervane veya 3 pervane kullanmamın bana ne gibi bir artısı yada eksisi olur?ü
Tam da düşündüğüm gibi baya uzun bir yazı oldu. Şimdilik sorularım bu kadar ama bu daha başlangıç
Umarım sıkılmadan okuyarak beni bilgilendirebilirsiniz.