Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Stator sarimi bittikten sonra gizliden gizliden birseyler yaptim. Yardim almadan yapabilecekmiyim? Isin mantigini anlamak icin.. Tecrube kazanmak icin.. olusabilecek muhtemel sorunlari gormek ona gore tedbir almak icin...
Elimdeki elektrikli scooter motorunu degerlendirdim.
160 lik 3mm kalinliginda gider borusundan 70 santimlik ve 1.20mt lik kanat yaptigimi soylemistim.

Gizliden gizliden yuruttugum bu calisma bitti test ettim
Son durum bu:

[video=youtube;mr6R7RRWsfg]http://www.youtube.com/watch?v=mr6R7RRWsfg[/video]

3volt luk ampul koydum test icin ama sanirim komurlerde biraz ayarsizlik var. Yuksekligi 2-2.5 metre kadar yere saglam basmiyor diz boyu kadar gomdum hemen yere Videodada goruldugu uzere etrafimda aciklik degil evler agaclar var. Sanirim o yuzden bir yone fazla sabit kalmiyor..

Test icin ne de olsa.
Yapmaya calistigim turbinide Mehmet beyin yardimlariyla Allahinda izniyle dogru yapip calistirabilirsek resimde isretledigim yuksek noktaya dikmek niyetindeyim.

 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
valla ahmet bey ellerinize sağlık mükemmel olmuş şimdi daha çok heveslendim bakk tekrar tebrikler başarılarının devamını diliyorum
 
Evet Ahmet bey, mıknatısların çokluğu nedeniyle biraz fazla uğraşacağız.
Gelelim yaptığınız türbine.
Elinize, emeğinize sağlık. Şu an için elektrik üretmiyor olsa da yapılan her çalışma takdire şayandır.
Elinizdeki scooter motoru 24 v.250 w. 3000 devirlik motordur. Teoride 1500 devirde 12 v. 5 amper verebilir gibi görünsede pratikte öyle olmuyor. Hatırlarsanız ilk mesajlarımda " dc. motorlar her ne kadar elektrik üretse de, bunlar motor olarak sarıldığı için tel çapı ince olur ve istenen akımı veremez " demiştim.

Kanatların yapısı da uygun görünmüyor. Ortalarından flanşa bağlantı yapmışsınız. Halbuki kenara yakın yerden monte edilmeliydi. Bir de merkeze yakın olan yeri geniş, uca doğru ince olması gerekirdi.

Aşağıda çok öncelerden PVC borudan yaptığım kanatlar var. Bilgi vermesi açısından veriyorum.

 
Tesekkur ederim Emre Bey ve Mehmet Bey.

Iste bu yuzden kilavuz adini verdigim bu kucuk denemelik turbini yaptim. Bu hatalari buyugunde yapsaydim cok daha fazla ugrasacaktim ama simdi ogrenmis oldum hatalarimi

- Kanatların yapısı da uygun görünmüyor. Ortalarından flanşa bağlantı yapmışsınız. Halbuki kenara yakın yerden monte edilmeliydi. Bir de merkeze yakın olan yeri geniş, uca doğru ince olması gerekirdi.


 
Herkese iyi aksamlar mehmet şefim ben rüzgar türbini bitirdikten sonra sizce depolamak icin akü almalimiyim yoksa flanş alternatörü mu beklemeliyim siz ne düşünüyorsunuz ?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Emre kardeşim, siz bu türbini bitirme tezi için yapıyorsanız şu an için aküye gerek yok. Bildiğim kadarıyla okulda sunum yapılırken çıkışına küçük bir ampül bağlıyorlar, gerek elle çevirerek gerekse dışarda rüzgarla döndürerek lambayı yakıyorlar.

Üstteki resimde görülen son resim Kıbrıs Yakın Doğu Üni.ye gitmişti.

Yalnız flanş alternatör yapımı bu yaptığımız alternatör gibi oyuklara bobini yerleştir, rotoru traşla mıknatıs yapıştır gibi olmayacak. Elinizde çok sayıda küçük elektrikli alet olması lazım. Bu aletleri çok iyi kullanabiliyor olmalısınız. Yapılacak her çalışmayı 1/1 ölçeğinde kağıda dökülecek, hepsi için ayrı ayrı kalıplar yapılacak vb.vb.

Hala flanş yapıcam diyormusunuz. Hani filmlerde bir sahne oluyor. "Arabalardan iniyoruz, bundan sonra yaya gideceğiz" diye replik geçer. Doğa'nın ne kadar zor olduğunu anlatmak için. Biz de öyle yapacağız. Çok zorlu bir sınava gireceğiz.
 
Mehmet şefim ben kararımı verdim ben elimdeki bütün imkanlarla bu yolda devam edeceğim o yüzden durmadan bişiler öğrenmek istiyorum kendimi firenleyemiyorum. Dediginiz dogrudur ben bunu ufak denemeden sonra yüksek ihtimal okuldan sıkıntım olmayacak ama iste kendimi durduramadigimdan ve günlerimi bosa geçirmek istemedigimden sürekli bisiler yapmak istiyorum bilmiyorum dogrumu o yuzden durmadan sizi rahatsız ediyorum şefim. ..

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Ben asla rahatsız olmayacağım, bunu böyle bilin. Yalnız bu işlerde aceleci davranmak pek doğru olacağını sanmıyorum. İşleri sıraya koyup, adım adım yaptıkça ilerlersek daha sağlıklı olur. Siz şimdi bu alternatör için bir kaide yapın, onun üzerine monte edin. Kuyruğunu yapın, direk üzerinde sağa sola hareket etmesini sağlayacak rulmanlı düzenek hazırlayın. Ben kanatları salı günü kargoya vereceğim, gelince kanatlar için bir bağlantı flanşı hazırlayın. İşiniz daha çok yani..
 
Evet isim çok ama varsin olsun sadece kaide yapmak kuyruk falan hepsini arastirayim şimdiden o zaman çünkü bu konuda ki bilgim cok az..

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Hadi hayirli olsun kendime deyim 15x15x5 miknatislarimi sipais ettim az once 70 adet. Bu benim internet uzerinden ilk alisverisim, ben Almanyadan gelecegini saniyordum fakat para gonderecegim banka Varsova - Polonya da cikti.. Polonyadan gelecek miknatislarim. Yarin is ten firsat bulup bankaya parayi yatirmam gerekiyormus. Yunanistana en gec 1 hafta diyor. Kismet bekleyecegiz.

Emre bey 360 derece donus icin cift rulman kullanmanizi tavsiye ederim. Sebebide tek rulman olunca sarsinti oluyor. Tabi sarsinti benim yaptigim bir hatadan da kaynaklaniyor olabilir. Yinede siz arastirin, Mehmet beye danisin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…