Emre bey kardeşim. Flanş alternatör ölçülerini nasıl buluyoruz. Ben çizimleri elle yaptığım için 1/1 ölçeğinde kağıda çiziyorum.
Senin bir önceki sayfada vermiş olduğun çizim var ya, onun gibi çiziyorum. Önce 30 cm. çapında bir daire çiziyorum. Bu daireyi 12 eşit parçaya bölüyorum. Yani 30 derece açılarla 12 ye bölüyorum. Gene o çizimdeki gibi bobinleri yerleştiriyorum. Kullanacağımız mıknatıs ölçüsü olarak 40x20x5 veya 10 olabilir. Kalınlık çok etkilemiyor. 2 bobin yanyana geldiğinde ikisinin genişliği 20 mm. olmalı. Yani bobinin bir kol genişliği 10 mm. olacak.
Bobini üçgen şekline benzetirsek merkeze yakın olan yerin iç boşluğu mıknatıs genişliği kadar yani 20 mm. olmalı. Dış tarafa bakan ölçüsü artık ne çıkarsa. Bu durumda 12 bobini böldüğümüz yerlere uygun şekilde yerleştiriyoruz. Ama bobinler yanyana, omuz omuza duracak şekilde.
Bobin kollarının uzunluğu ise mıknatıs uzunluğundan 5-6 mm. uzun olabilir. Resimde de olduğu gibi mıknatıs bobinlerin sadece yan kolların denk gelecek şekilde ayarlanmalı. Mıknatıs uzunluğu 40 mm. olduğu için bobin yan kolları da 45-46 mm. olmalı. Mıknatıstan 5-6 mm. uzun olacak.
Bobin kalınlığı ise 15-16 mm. olmalı. Polyester dökerken 18 mm.lik mdf kalıba döküyoruz.
Mıknatısların dış ucundan dış ucuna olan ölçüde mıknatıs flanşı ölçüsü olacak. Yani bobinlerin dışarıya bakan çöp kolları flanşın dışına taşacak. Ölçü bu. Haliyle flanş alternatörlerde ölçü mıknatıs sayısına ve mıknatıs ölçüsüne bağlı olarak değişir. sabit bir ölçü olmaz.
Bu yazdıklarımı o resimle karşılaştırırsanız daha iyi anlayacaksınız.