Sayın meraklı kardeşim. Geç cevap verdiğim için kusura bakma. Benim internet sorunu hala çözülemedi, internet cafeden girdiğim için her gün giremiyorum.
Aşağıda 2 şema çizdim, birincisi bildiğimiz normal oyuklu sistem. Bobinlerin 2 kolu oluyor, kolun bir tanesi 1. oyukta iken diğer kolu 4. oyukta oluyor. Yanındaki bobin 2. ve 5. oyukta, son bobin de 3 ve 6. oyukta oluyor. Bobinin bir kolu N kutbunda iken diğer kolu S kutbunda oluyor. Enerji indüklenirken bobinin sarım yönüne doğru N kutbundan S kutbuna hareket ettiğinde artı alternas oluşur. S kutbundan N kutbuna hareket ettiğin de ise eksi alternas oluşur. Şemada da anlaşılacağı gibi bir mıknatıs altında 2 bobinin birer kolları denk geliyor.
Resimdeki bobinlerden turuncu renk bobini saat yönünde sardığımızı varsayalım. Mavi bobini de ters yönde sardığımızı düşünelim. Ve mıknatıslarda yani rotorumuzda saat yönünde dönüyor olsun. Bu durumda turuncu bobinler artı alternasda iken mavi bobinler eksi alternasda olur.
Sarı bobinlerde mıknatıs olmadığı için bu bobin grubu nötr (ölü) konumundadır.
Sizin elinizdeki motorun ve fisher-paykel tipi motorların özelliği ise bobinler oyuklara değil de nüvelere sarılmasıdır. Ortada bir nüve bulunduğu için bu bobinde çöp kol oluşmaz ve bobinin tamamı bir kol gibi düşünülür. Bir nüveye bir mıknatıs denk gelecek şekilde ayarlanır. 2. sıradaki nüveye tam mıknatıs denk gelmez. Bu nüve nötr konumunda olur. 3. nüveye ise mıknatısın diğer kutbu denk gelir.
2. sıradaki nüveye her iki mıknatısın birer yan kolları denk geldiğinden bu bobinde indüklenme olmaz ve nötr olur.
Ekli dosyayı görüntüle 16786Ekli dosyayı görüntüle 16787