Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Tekrardan hos geldiniz sayin Sefim.

Peki verimlilik acisindan bir farki olurmu?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sayın meraklı kardeşim.
Aynen dediğiniz gibi oluyor. Nüveli sistemde seri bağladığımız nüvelerin hepsi bir fazı oluştururken diğer nüveler diğer fazları oluşturuyor. Yıldız köprüsü de hepsini birbirine bağlamış oluyor. Resimleri inceledim, gayet güzel anlamış ve anlatmışsınız. İşin mantığını bayağı çözdünüz.
Gelelim özel yapım alternatöre. Kendi istediğimiz gibi stator yapabilmek için çok para gerekir. Silisli sac bulmak kolayda sacı o hale getirmek için pres ve kalıp lazım olacak. Sacı tornada o şekilde işlemek mümkün değil. Onun için diyorum ki piyasada bulduğunuz asenkron motorların oyuk uzunluğu ve derinliği fazla olsun.
 
Tekrardan hos geldiniz sayin Sefim.

Peki verimlilik acisindan bir farki olurmu?
Verimlilikte çok fazla fark olmaz. Dediğim gibi sadece dönmede rahatlık sağlar. Bu rahatlık alternatöre ne kadar yansırsa o kadar verim artar.

Şöyle örnek vereyim. Testere ile tahta kesmişsinizdir. Testere dişlerinin arasında birer tanesini kırıp öyle keselim. Yani bir dolu bir boş diş düşünün. Bu testereyle ağaç keserken bayağı bir zorlanırız. Dolu diş ağaca geldiğinde keserken, boş diş geldiğinde küt diye vurma oluşur. Bu testere dişlerinin birbirine uzaklığı diyelim ki 5 mm. bu boşluğu 2 mm.ye düşürürsek çok daha rahat kesilir. İşte fazı arttırdıkça testere dişlerinin boşluğunu azaltmış oluruz.
 

şefim internet bağlantınız hayırlı olsun. nasıl fiber baya hızlı mı ? çok fark ediyormu
şefim dediğiniz gibi özel yaptırmak pahalı olsun. ancak bu pres ve kalıb işin kim yapar. silisli sacları şu çapta kes , şu kalınlıkta olsun ; şu genişlikte şu kadar oyuklar aç. bunu kime yaptırabiliriz. bunların yapımı çok mu maliyetli ve zor olur.

- - - Updated - - -
 
Son düzenleme:
Sayın Şefim hoşgeldiniz tekrardan.
Elektrikli bisiklet videonuzu izledim ve bişi merak ettim kullandığınız motor km/s olarak ne yapıyor?
Şarjı ne kadar gidiyor birde zahmet olmazsa ne kadar enerji harcadığınızi söyleyebilir misiniz. 250w demistiniz galiba yanlış hatırlamıyorsam.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Çok teşekkürler sayın meraklı. İnternet hızında bayağı bir artış oldu. Artık eskisi gibi fazla beklemiyorum.

Özel stator yapmak için tam gücünü bilmiyorum ama 3-5 tonluk pres gerekiyor. Bir de prese bağlanacak kocaman bir kalıp.
Sacı presin altına koyup ta pedala basınca o görmüş olduğunuz şekilde sacı çıkaracak. Bir sac kalınlığını 0,5 mm. dersek 10 cm.lik stator için 200 tane sac gerekli olacak. Bir plaka sacdan 35-40 sac çıktığını varsayarsak 5-6 plaka sac gider. Bilmiyorum, amatör bir çalışma için çok değer mi ?

Sanayi bölgelerinde kalıp yapan tornacı kalıpçılar bulunur. Elinize bir tane sac alıp, onlara gösterebilirsiniz ve size fiyat çıkarırlar. Presler hazır satılır. İnternette eksantrik pres diye arasanız karşınıza çıkar.
 
şefim sacı da sanayide bulabilirmiyiz. yoksa belli yerlerdemi satılır

birde şefim başka bir konu olacak ama bebekler için ağlayınca harekte geçen bir çalışmanız vardı. youtube da videosu vardı. bunu özel yapıyorsunuz. yoksa biz parçaları tedarik edip yapabilirmiyiz.
 
Son düzenleme:
Eyvallah Emre kardeşim hoş bulduk.

4-5 sene önce hurdacıda bulmuştum, öylece yatıyordu. Elimde iş olmadığı bir dönemde canım sıkılıyorken yaptığım bir çalışma.
Akülü engelli arabalarının arka şaftı. Ortada bir 24 v. 250 w.lık motor, dişlilerle devri düşürülmüş ve diferansiyelli. Tekerlekler de şişme tip ve sağlamdı. Yakında bulunan bir hurdacıdan gene eski bir bisiklet alıp, arka tekerleğin yerine monte etmiştim.

Yaklaşık 10 amper çekiyor. Tam dolu akü ile düz yolda 15 km/h hız yapıyor, öyle çok hızlı sayılmaz. 2 tane 12 v. 18 Ah aküyü seri bağlayıp 24 v. oluşturdum. Bu akülerle gene yaklaşık olarak 1 saat gidiyor.

Şimdilik öylece yatıyor. Önümüzdeki günlerde/aylarda torunum için go-kart tarzı bir şey yapmayı düşünüyorum.
 
şefim sacı da sanayide bulabilirmiyiz. yoksa belli yerlerdemi satılır

Demir, sac satan yerlerde bulunur ama hepsinde bulunur mu bilmiyorum. Çok satılan bir sac olmadığı için bulunmayabilir. En azından sipariş ederseniz getirebilirler.
 
prese bağlanacak kalıp özel mi hazırlanıyor. auto cad de mi çiziliyor acaba. biraz ayrıntı sorular oldu ama kusuruma bakmayın.

birde şefim başka bir konu olacak ama bebekler için ağlayınca harekete geçen bir çalışmanız vardı. youtube da videosu vardı. bunu özel yapıyorsunuz. yoksa biz parçaları tedarik edip yapabilirmiyiz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…