RAM mi Hz mi önemli

can2121

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
40
merhaba arkadaşlar
bilgisayarın hızını belirleyen RAM mi yoksa Hz mi
bilgisayar alırken hangisi daha önemli
onu bir türlü anlayamadım bilen varsa açıklayabilir mi
teşekkürler
 
hocam mümkünse her birinin işlevini anlatabilirmisiniz
RAM,Hz,Birde harddisk
teşekkürler,
 
Bilgisayarlarda aslında bilinen Ram yüksek yok işlemcim yüksek hızlı çalışması lazım mantığı yanlıştır. Çünkü bilgisayar sistemlerinde tüm parçalar birbiriyle adaptasyonlu çalışmaktadırlar. Örnek verecek olursak 256 MB Ram 3,2 Ghz işlemci, 5200 Rpm bir hardiskiniz varsa bilgisayarınız yavaş çalışacaktır çünkü hem Ram iniz düşük hemde harddiskinizin dakikada yaptığı devir sayısı. Sebebi, İşlemciniz ne kadar işlem talep ederse etsin ulaşabileceği maksimum veri işleme kapasitesi Harddiskten alabileceği kadardır. Ramler Harddiskten alınan program yada dosya parçacıklarına hızlı işlem yaptırılması için bir arabirimdir. Ne kadar çok dosya alınabilirse ram lere işlemciniz harddiske bi o kadar az başvuracak bunun sonucunda da işlemleriniz hızlı olacaktır. Peki yukarıdaki örneğe benzer biçimde 3,2Ghz işlemci 2048 Mb Ram ve 10000 Rpm harddiskli bir makinede işlemleriniz inanılmaz derecede hızlı olacaktır ki makineniz istenilen işlemleri çok kolay depolayabilmekte ve yapabilmektedir. Ama sadece bununla da sınırlı değil. Performansa etki eden faktörlerden birkaçı daha var. Bunlar Bus hızı (Elemanlar arasındaki veri transfer hızı) İşletim sistemi, Ram Bus hızı, Hdd Hızı, İşlemci voltajı, İşlemci Sıcaklığı, Anakart sıcaklığı, Besleme gerilimi, Takılan CDROM, HDD sayısı Tüm bunlar gibi alt faktörler performansa birebir etki eder. Ayrıca HDD nin fazla kapasiteli olmasıda performansa çok etkilidir. Bunu Küçük bir oda da iğne aramakla 100 dönüm arazide iğne aramanın farkı gibi düşünebilirsiniz.
 
Bord da bulunan kuzey küprüsü yongası da performansın belirleyicisidir bunu da işlemci ve ram arasında digital veri transferi yapılan bir yol gibi düşünebiliriz...
Yol bozuk olursa nasıl arabalar yavaş giderse;Eğer kuzey köprüsü fsb frekansı düşük olursa performans bayağı bir düşer.Bu nedenle yeni nesil bir pc toplayacaksak 800-1200 MHZ FSB hızı olan bir anakart seçmek gerekir..

İyi çalışmalar...
 
Hz = Hertz biriminden geliyor.Saniyedeki çevrim sayısı demek.İşlemci, ram vs hızını belirliyor.
1GHz=1000MHz Örnekler şöyle:
- 3.2GHz işlemci 800MHz FSB
- 1024 MB RAM 533 MHz
- Ati Mobility radeon X700 Ekran kartı 128 MB 350/350 MHz

Gördüğün gibi Hz tüm parçalarda kullanılan bir performans değeri.
 
ŞaŞKıN ' Alıntı:
ikiside çok önemli bilgisayarını bir otomobil gibi düşünelim.

Arabanın motoru işlemcin olsun ram'lerinde benzin pompası olsun.

Motorun ne kadar hızlı olursa olsun benzin pompası az benzin veriyorsa büyük hızlara ve güçlere ulaşamazsın. Bu yüzden ikisininde dengeli olması gerekmektedir.

Hiçbirisi tek başına bilgisayarını kurtaramaz ikisinide dengeli seçmeye önem vermelisin.

benzetmen güzel ama pek iligisi yok dostum örneğin senin olağan üstü bir iş yapabilime kabiliyertin atıyorum işte mobilya 10 dk da gardrobu monta edebiliyorsuun ama çalıştığın alan çok dar rahat hareket edemiyorsuun dolayısıylla ufacık bir ayrıntıya uzun süre uğraşıyoorsuun ram düşük olduğuunda sistem nekadar hızlı olursa olsun çalışma alanı kısıtlı olduğu için hiç bir işe yaramaz yani bunalırr ram geçici ve anlık işlemlerin kaydediğildiği kaydetme hızı hdd den yüksek bir donanın birimidir.. bütün işler ordan onaylanıp çıkar yani yakıt pompasıı daima ihtiyaç oladuğu kadar benzin yollar hiç bir zaman motora performan kaybı yaşatmaz bu konular biraz benim alan :D

dostum kullandığın sistemde asgari xp işletim istemi için 512 mb ddr2 888mhz ram olmalı işlemciyide AMD kullanırsan performans sorunu yaşamazsıın ..Ankartta gözün kapalı ASusu tercih etmelisin
 
örnekler ve benzetmeler harika her şeyi anladım teşkkrler:)
 
Arkadaşlar !

Harddiski bir kütüphaneye benzetelim. Bu kütüphane ne kadar büyüklükte olsun, kaç bin tane kitap alsın. işlemci ise o kütüphanede çalışan görevli olsun. Bu görevli genç bir adammı, yoksa yaşlı birimi. Siz bir kitap istediğinizde yerinden kalkıp ne kadar sürede kitabı alıp gelir. Genç biri daha çabuk getirir.
RAM (yani bellek) ise o görevlinin hafızası gibi. İstediğiniz kitabın hangi rafda olduğunu hatırlaması ne kadar sürer. İşlemcisi hızlı yani genç görevli hafızası zayıf ya da kütüphanede yeni ise hızlı olması da işe yaramaz. Bu seferde kitabın hangi rafda olduğunu düşünecek. Hafızası kuvvetli tecrübeli görevli kitabın yerini ezbere bildiği halde yaşlı ve yavaş olduğu halde kitabı getirmesi zaman alır.

Bu durumda bize lazım olan harddiskin büyüklüğü. İşlemcinin hızlı olması ve aynı zamanda hafızasının kuvvetli olması. HOŞÇAKALIN
 
yorumlarınız için çok tesekkürler hepsi öğretici ve gayette akılda kalıcı
 
RAM miktarı doğrudan hızı etkilemez, hangi programları çalıştırabileceğinizi ve aynı anda kaç program çalıştırabileceğinizi etkiler.

Bir programin çalıştırılabilmesi ve verilerin işlenebilmesi için RAM'e alınması gerekir. Eğer RAM'de yeterince yer yoksa program başlatılamaz/çalıştırılamaz. Aynı anda çalıştıracağınız programların ihtiyaç duyduğu toplam RAM miktarı fazla değilse, makinenizde fazladan RAM olması size pek birşey kazandırmaz. Yani RAM miktarı hızdan çok neleri çalıştırabileceğinizi belirler.

Yalnız dolaylı yoldan RAM miktarı hızı etkiler. Yeni işletim sitemleri sabit diskteki alanları da "RAM gibi" kullanabilmekte. Bir program başlatılacağı zaman gercek RAM'de yer kalmamış olsa da sabit diskteki boş alanlar kullanılarak "sanal RAM" oluşturulur. Program da gercek ve sanal RAM arasındaki farki ayırt edemediğinden RAM varmış gibi çalışmaya başlar. Yalnız gercek RAM'de çok hızlı yapılabilecek işlemler, sanal RAM alanında çok çok daha yavaş gercekleştirilebilir. Bu nedenle yetersiz RAM olması ve dolayısı ile yavaş olan sanal RAM alanını kullanmak zorunda kalmamız, işleri yavaşlatır.

İkinci bir durum da şudur, eğer fazladan boş RAM alanımız varsa işletim sistemi bu bölümleri cache'lemek için kullanır. Yani sabitdiskten okunan bir veri RAM'e alınır ve sonra bu veri ile işimiz bitse bile RAM'den silinmez saklanır. Eğer aynı veriye bir daha ihtiyaç duyulursa bu sefer veri RAM'den doğrudan alınır. RAM'den okumak, sabit diskten okumaya göre çok daha hızlı olacağı için işlem süresi kısalır.

Ihtiyaç duyacağınız RAM'i hesaplamak için: kullandığınız işletim sistemine gereken RAM + aynı anda açık olacak programların ihtiyaç duyacağı RAM + 50 MB cache gibi bir formul kullanabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst