Reaktif Güç Endüktif Güç Kapasitif Güç İlişkisi

ben seninkileri cevaplıyım.Devreye alıyorum dediğim reaktor yuksek gerilim kablosunun kapasitif etkisini yok etmek için.Akım trafolarından once baglamıştım.Role akım trafosu degerlerini kullanarak gerekli kapasitor degerlerini devreye sokar.Yani daha sonra takılır.Akım trafosu oranını ve kademe ayarlarını girmen gerek ancak bunu otomatik yapan sistemler var artık.Misal kael.

Nolur bana da bir bilen cıksa????
 
devreye alıyorum dediğin reaktör değil de kondansatör olabilir mi? kompanzasyonu yeni öğrenmeye başladım kafamı kurcalıyorsun :)

röle'nin akım trafosundan önce mi sonra mı bağlanacağı hakkında bilgi verebilir misiniz?ya da röle kompanzasyon sisteminde nereye bağlanır, bağlandığında ayarları üzerinde sabit midir bizim mi ayarları set etmemiz gerekmektedir.

Sn Bakun

''röle'nin akım trafosundan önce mi sonra mı bağlanacağı hakkında bilgi verebilir misiniz?'' Soru sorma şekliniz yanlış. Ana panoda şebekeden yüke doğru önce sayaç akım trafosu olur ve bu mühürlü bölmededir. Daha sonra reaktif güç kontrol rölesinin akım trafoları olur ve röle bu akım trafolarına bağlıdır. Kompanzasyon güç kablolarıda ana baraya yani tüm akım trafolarının yük tarafındaki baraya bağlanır. Bağlantının bu şekilde olduğunu herhangi bir tek hat şemasını incelediğinizde de anlayacaksınız.

Sn earem

Reaktör devreye alıp çıkaran röle kullanacaksınız rölemi değiştiremem masraf yapamam diyorsanız kompanzasyon panosu içine uygun değerde sabit reaktör bağlayacaksınız (yani akım trafolarının yük tarafına).
 
sn scorpion eyes;
Rolem zaten reaktor devreye alıp cıkarabilen bir role ancak cosfi degerini 0.8 in altına indirmeme izin vermiyor.Bu yuzden akım trafolarından once bagladım ancak istedigim sonucu elde edemedim ne yaptıysam dengeye gelmiyor.Sizin solediginiz akım trafolarından sonra baglamam mı?
 
sn scorpion eyes;
Rolem zaten reaktor devreye alıp cıkarabilen bir role ancak cosfi degerini 0.8 in altına indirmeme izin vermiyor.Bu yuzden akım trafolarından once bagladım ancak istedigim sonucu elde edemedim ne yaptıysam dengeye gelmiyor.Sizin solediginiz akım trafolarından sonra baglamam mı?

Reaktörü rölenin devreye alması gerekir muhtemelen röle ayarları ile ilgili sorununuz var.
 
Başka bir arkadaş cos fi sormuştu aslında senin ve o arkadaşın sorduğu ayni şeydir. Açıklaması alttadır:
Arkadaşım senin söylediğin gibi fi akım ile gelirim arasında faz farkıdır. cosfi yi de bu faz farkını açı olarak yazmamak için -1 ile 1 arasında getirtmek ve matematiksel için ve hesaplamaları daha kolay yapmak için icad edilmiştir. Uzun lafın kısası eğer yük induktif ise gerilim önde gider akım arkadan.ne kadar ( faz farkı kadar )cosfi 1 rakkamı ise faz fakı yok. Eğer yük kapasitif ise akım önden gellirim geriden gider. eğer yük rezistif ise örneğin ısıtıcı rezistansı cosf 1 dir akım ve gerilim arasında faz farkı 0 derece. cos 0 = 1 .Diğer bir anlatım ile faz farkı şu anlamına geliyor çektiğin enerjiyi faz farkı kadar geri gönderiyorsun o da hem şebekeyi zorluyor hem de kabloların fazla ısınıyor. P=U*I*cos fi. değelim ki faz farkı 0. cos f= 1 P=U*I eğer U=220 V I = 10 A P= 2200 W . 2. örnek eğer gerilim ile akım arasında 45 derece fark var cos 45= 0.7 P = 220*10 *0,7 = 1540 W yani şebekeden 2200 W enerji çekip 600 W tını geri gönderecek. Aktif sayacın 1540 W okuyacak fakat arada 600 W kullanılmayan enerji gidip gelecek. Bunu dağıtım şebekesi istemiyor o yüzden reaktif sayaç ile onu tespit edip eğer Belirli bir yüzdenin üstünde ise ceza kesiyor.Basit bir şekilde bilmem anlatabildim mi acaba?Yükün endüktif ki çoğu işletmelerde öyledir (motorlar, kavramalar vs. gibi yükler) dengelemek için başına paralel kondansatör (gerilimi geriye çekiyor) takılır . Kapasitif yüklerde önüme seri (akım hızını geriye çekiyor) endüktans takılır.
 
sorunumun ups cıhazından kaynaklandığını düşünmekteyim.10KVA lık (befaş comnnet10) bir upsim var.Boşta çalıştığında kapasitif güç cekiyor.Bildiğiniz üzere 2.5KVARLIK bir reaktor akım trafolarımdan(rg rolesinin) once baglamıştım.Ama hafta sonu degerlerim endüktif %6 kapasitif %100 cıktı.:((.Neler yapabilirim.Sizce de sorunum ups kaynaklımı.Nasıl düzeltebilirim.Direk ups cıksına endüktif yük bağlasam ne değişir. Ne kadar bağlamaliyim eger bağlıyacaksam.Teşekkür ederim.
 
Reaktörü UPS'in şebeke tarafına veya otomatik kompanzasyon panosuna bağlamanız gerekir. Değerini belirlemek için ölçüm yapmalısınız. Sadece UPS devredeyken başka yük yokken yeni nesil röle üzerinden değerleri okuyabilirsiniz.
 
ups i gece devreden cıkarmayı deniyorum.Suan sonuclar iyi gibi.Ama tabi haftasonu nasıl olucak emin değilim?
 
Dediğiniz işlemi akım trafolarından once 10 kvar lık reaktör bağlıyarak denedim.Ancak bu seferde endüktif enerji degerleri cok yükseldi.5kvarlık bi reaktor bile taktıgımda degerli cok yuksekte gordum.

Sisteme hiç reaktor baglamadığımda endüktif %10,74, kapasitif % 16,60 degerlerine ulaşıyor.Bu deger butun gun için. Aksam 5 ten sonra calısma yapılmadıgı için aksamki degerler endüktif %10.31 kapasitif % 23.

Reaktorlerin(5 adet var) yarısı devredeyken 7.5 kvar yani. Endüktif %55 kapasitif %0 oluyor.Tüm reaktorler devredeyken endüktif %103 kapasitif %0 degelerlerinde.

kablo cinsiniz ve metrajınızı yazarsanız ne kadar bir şönt reaktör bağlamanız gerektiğini söyleyebilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,825
Mesajlar
930,529
Kullanıcılar
452,647
Son üye
maliksyln

Yeni konular

Geri
Üst