Reaktif güç kontrol rölerinde yardım

tekin126

Profesyonel Üye
Katılım
23 Eki 2008
Mesajlar
3,344
Puanları
656
merhaba benım mesleğım elektronik güç kontrolda elektronik dıyeceksınız ama elektriğe hıtap ettığı için konu hakkında eksik bılgıye sahıbım

öğrenmek istedığım
1-kapasıtıf ledı var bu led kapasıtıf değerı aşinca yanıyor ama gorduğum panoda devamlı yanma değil göz kırpıyor bu göz kirpma benım işime yaramıyor bunu nasıl önlerım.

2-enduktif ledı var oda aynı


3-alarm röle çikişi yukardakılere nıspeten az olsada röle çekıp bırakıyor


bu yazdıklarımı benım ıstedığım enaz bir saat ledler yansın veya sonsun röle yıne aynı şekılde sık aralıklarla yanıp sonmesını veya rölenın çekıp bırakmasını nasıl önleriz

bu işlemı ıstedığım gıbı % lik oranlarla yaparım ama güç kontrol rölesının proğramında veya bu işin kolay yanı varsa amerıkayı yenıden keşfe gerek yok yardımcı olursanız sevınırım şimdiden teşekkür ederım yardımlarınız için
 
Sayın arkadaşım,
Elimden geldiğince bildiklerimi paylaşalım.
Endüktif ve reaktif ledlerinin kısa süre yanması normaldir, yanmamasını önlenemez düşüncedeyim, çünkü sistemde yük devreye girdiğinde, demarajdan dolayı önce reaktif lambası kaompanzasyon normale dönene kadar yanacakdır.
Tersi, yük devreden çıkdıgında da, (röledeki , grup devreden cıkma süresi "tıme off"" kadar kondansatör devrede kalacağından kapasitif lambası yanmaya devam edecekdir.
Ayarlamış oldugumu cosfi değeri endüktif veya kapasitif yönde aşma oldugunda alarm ledı o süre kadar yanmaya devam edecekdir.Gerilim , ayrlı süreyi aiarsa vs vs. alarm yıne yanacakdır.
Tamamen önlemek değilde, mümkün oldugunca azaltmakı için ; Akım trafounun reel yüke yakın degerde seçilmesi, akım trafosu değerinin RGK ya iyi tanıtılması, kondansatörlerin mümkün oldugunca küçük güclerde ve cok sayıda tasarlanması...
Mümkünse, kondanatör gruplarının 1 -2-4 dizimi (mesela 2,5- 5 - 10 kvar gibi dizilmesi bu dizim misaldır. Tesis gücüne göre, 1-2-4 monofaze veta trıfaze olabileceği gibi 20-40-80 gibi olabilir.Devreye alma cıkarma , ON-OFF sürelerinin iyi ayarlanması gibi nedenlerı sayabiliriz..
Sistemde, sık sık devreye girip çıkan yükler varsa, vıbratör, vınc, betonıyer gibi, merkezi kompanzasyon yanında, sık calısan motorlara uygun kolak kompansazyon yapılmasıda faydalı oacakdır. Bu sayede, reaktif ve kapasitif ledlerı fazla yanıp sönmıyecekdir.
 
öncelıkle teşekkür ederım sayın zeybek ustam abim desem daha uygun olur ıznınızle benım yapmak ıstedığım bu ledlerın veya alarm röle çıkışından bılgı alıp ılgılı kişinin cep telefonuna mesajla bılgılendırmek gözlemledığım kadarıyla sık sık devreye gırıyor ilgili kişiyı bukadar sık mesajla rahatsız eder ikincisi hıçbır anlamıda olmaz sanırım bu led veya röle çikişinı bir yazılımla %51 veya %49 a karşilik bellı bır zaman dılımınden sonra mesaj göndertmek örnek bir saat içinde kapasıtıfte nekadar kalmış enduktifte nekadar rölede nekadar kalmış bunları % delık oranla çikişi alarm verdirmek veya verdirmemek kararı verdırıp mesaj göndertmek mantıklı olacak duşuncesıne vardım sızınde yazdığınız doğrultuda diğer tarafını zaten yıllardır yapıyorum gsm modülle motor aç/kapa sisteme yenı alarm gırışı koydum uç adet trafo alarmı duşunmuştum trafo alarmı olarak bana sıkıntı çıkaracak vazgeçtim bu iş için kullanmaya karar verdım bu sistem çok buyuk ıhtıyaç çiftçi cezaya gırdığını iş işten geçince anlıyor veya arıza olunca anlıyor binlerce tl ceza ödüyor inşallah bunun onune geçeriz çiftçimize faydalı olacak bir cihaz olur duşuncesındeyım bir başka sorum olacak zeybek abi kompanzasyon olarak dalgiç motorlarda çok nadır grup kondansatör var dırek bağlı bu devrelerde benım reaktif guç kontrol rölesını deneme şansım olmadı ama mantığıma gore bu gıbı tesıslerde alarm ve ledlerın göz kırpması çok seyrek olur duşuncesındeyım mantığım doğrumudur sizce teşekkür ederım
 
Tedaş özelleşmeden önce sayaç okuyanlar cezanız var diye uyarıyordu. özelleştikten sonra cezanız var diye söylemek yasak veya trafosu olanlar uzaktan okunuyor çiftçi kardeşimiz bankadan hesap kullanım üçreti ödemeyeyim diye otomatik ödemeyede verince cezalarda dağıtım şirketinin çebine kalıyor.
 
Sn tekin126

Sistemde devreye sık ve hızlı girip çıkan yük veya yükler varsa kontaktörlerde sık anahtarlama dolayısıyla cap. ve end. ledlerin sık yanıp sönmesi olayı ile karşılaşılması normaldir.
Ancak sizin bahsettiğiniz bir çiftlik! Bazen yükler enerji hattına uzak noktada olabiliyor TEDAŞ müşteriye özel hat çekip O.G. abone etmiş olabilir, bu durumda transformatörün sabit kondansatör değeri önem arzediyor.
Eğer yukarıda bahsettiğim durum söz konusu değil çiftçi A.G. abone ise röleye bağlı kondansatör kademe güçleri büyük seçilmiştir alıcı devreye girdiğinde rölede end ledi yanar röle kondansatör grubunu devreye alır, kondansatör gücü fazla geldiğinden cap. ledi yanar röle yapılan ayarlara göre değerlendirme yapıp kondansatörü devreden çıkartır bu nonstabil durum devam edip durur. Anahtarlamanın sık olması sistemde sıkıntı olduğunun göstergesidir çünkü devreye sık girip çıkan yükler varsa tristörlü kompanzasyon sistemi kurulmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,168
Mesajlar
933,948
Kullanıcılar
453,297
Son üye
gazicilingir06

Yeni konular

Geri
Üst