Reaktif Oranları

edremit

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
12 Eki 2006
Mesajlar
719
Puanları
506
Yaş
55
Arkadaşlar 2007 yılndan itibaren reaktif oranları düşürülecekti. Bu konuda bilgisi olan yada TEDAŞ tan
bir tebligat alan var mı?
 
İstanbul'da müşterilere yeni oranlarla ilgili bildirim gönderilmiş.reaktif /aktif %25, kapasitif /aktif %15 olarak ocak 2007 den itibaren değişiyor
 
Teşekkürler oranlardan haberim vardı. Tedaş tan bu güne kadar haber çıkmayınca acaba ertelendi mi diye düşünmeye başladım. Zaten mevcut durumu zor idare ediyoruz. Eminim ki patronlar bu olayın tam olarak farkında değil ancak faturalarda %30 civarı bir artış olunca kıyamet kopacak sanıyorum.
 
ben reaktif oranlarının daha fazla düşmesinden yanayım hatlarda çok gerilim indüklenyor bu yüzden 220 volt olarak parasını ödediğimiz Elektrik bazen 170 volt olarak geliyor ve cihazlarımızın ömrü azalıyor ve enerji açığımız biraz daha kapanıcak düşmesi iyi oldu her yıl daha da düşücektir.
 
Bunun tek çaresi var herhalde. üç akım trafolu raktif güç rölesi kullanmak ve monofaze kondansatör kullanılarak kompanzasyon yapmak. Başka bi konu ise 9 kw ve altı aboneler ve mesken aboneler için kompanze yapılamaması.Kısa vadede çözüm olarak Tedaş'ın 30kv/400vveya 15kv/400v trafoların a.g tarafında kompanze yapmak çözüm olabilir mi?
 
Mantık çok doğru biz 16-17 sene önce okurken bir hesap yapmıştık o zaman için Türkiyedeki bütün reaktif enerjileri kompanze edrseniz 1 Keban barajı karımız oluyordu.
Gelelim eleştiri tarafına biliyorsunuz TEDAŞ elektiriği TEİAŞ tan alıp vatandaşa satıyor. Oranların düşürülmesinin nedeni TEİAŞ'ın oranları düşürmesidir. Bizim sevgili tedaşımız da aynen vatandaşa yansıtıyor. (hatta arada küçük bir fark dahi var ne olmaz ne olmaz ben TEİAŞ'a reaktif bedel ödemiyeyim diye) Ama görüyorum ki TEDAŞ'ta hiç bir çaba yok. Biz de bu işten para kazanıyoruz yardımcı olalım bu oranların yükünü biraz üzerimize alalım en azından trafo merkezlerine kompanzasyon yapalım. Eskileri elden geçirelim en azından trafolara birer sabit kondansatör bağlayalım. Blanslı dış aydınlatmaları kompanze edelim. Konutlardan gelen reaktifleri kompanze edelim. OG de kompanzasyon yapalım........HANİ MİLLİ SERVETTİ
Burada açıkça söylüyorum bu değerler Türkiye şatlarında bu değerler oldukça zor. Teknik açıdan değil ekonomik durum açısından. Ayda 2-3 bin YTL Elektrik parası ödeyen bir işletme bu parayı zor öderken önce cezalı bir fatura ödeyecek sonra iyi kompanzasyon yapan bir teknik eleman bulup bir tomar masraf yapacak ve bununda toplamda yarısı işi yarıyacak yarısı yaramıyacak. Şu durumda dahi kompanzasyonların en az yarısı çalışmıyor. Bu teknik elemanlar gökten yağmıyacağına göre.
NOT: Ben kendi bölgemde görebildiğim TEDAŞ'ı yazdım. Bu konuda çalışma yapan arkadaşlar varsa ki mutlaka vardır onları muaf tutuyorum.
 
Tedaş veya diğer dağıtım kuruluşları hemen hemen her yerde Teiaş'tan enerji alınan trofo merkezinin Tedaş tarafında ve diğer indirici trafo merkezlerinde O.G.de şönt kapasitörlerle Teiaşa reaktif bedel ödememek için kompanzasyon yapıyorlar.Ancak benim anlatmak istediğim A.G. tarafında kompanzasyon yapılması ve bunu artı /eksileri... Sanayi sitelerinin bir kısmında dağıtım trafoların A.G. tarafında kompanzasyon panoları yapılmış .Bunu tüm sisteme yaymak gerekir. çünkü mesken ve küçük ticari işletmelerde de reaktif bir enerji tüketimi var,ama küçük olduğundan yok sayılıyor.Ama 14 milyon nüfuslu istanbul'da 4 milyon bu dediğimiz küçük tüketimli abone olduğunu varsayarsak bayağı büyük bir miktar eder.
 
TEDAŞ yerel dağıtım şebekelerinde aslında kompanzasyon yapıyor... Yani mahalle Trafoları dediğimiz trafolarda... Tedaş ta çalışan bir Etib Teknisyeni "Bizde kompanzasyon yapıyoruz " demişti... Hatta bir trafo da Reaktif sınırı aştıklarını beraber Kondansatörlerin ölçüp ölçemeyeceğimizi ve Benim kontrol etmemi istemişti. Sınırı aşınca ceza da ödeniyor... Örneğin bir Dağıtım merkezine örneğin bir ilçenin dağıtım merkezinde Aktif-Reaktif-Kapasitif güçler OG tarafından ölçülüyor.Hatta birer sayaç yanlış gösterebilir diye İkişer ölçüm yapılıyor... Fakat kompanzasyon yerel yani Mahalle ve Özel trafo larda yapılıyor...
 
Ben de TEDAŞ'ta çalışıyorum. Kompanzasyon genel olarak değil dediğim gibi sadece O.G.tarafında yapılıyor ve istisna olarak bazı yerlerde alçak gerilimde yapılmıştır. Erzurum TEDAŞ' ta A.G. de kompanzasyon yapılıyordu. Şehir merkezinde trafoların % 50'sine kompanzasyon panosu takılmış ve düzenli olarak kontrol ediliyordu(bir kaç yıl önce ....şimdi ne durumda bilmiyorum).Sokak aydınlatma devrelerinde de sabit olarak bağlı kondansatörler var.Fakat genel olarak pek önem verilmiyor.TEDAŞ abonelere koştuğu şartlara kendisi uymuyor.
 
Arkadaşlar Yeni Reaktif Oranları ile ilgili Tedaşın internet üzerinde Harhangi Bir Duyurusu Varmı Merak Ettim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,670
Kullanıcılar
452,673
Son üye
loran laran

Yeni konular

Geri
Üst