Regulator Çıkışına Mosfet

Katılım
9 Ağu 2020
Mesajlar
312
Puanları
6
Merhaba, Regulator Çıkışına N kanal bir mosfet bağlamış olsam. Voltajı sabit tutup akımı yükseltmiş olur muyum ?
 
Bu devre istenen sonucu vermez. Orada MOSFET bir source follower olarak çalışır, yani çıkışındaki voltaj 5 - gate eşik voltajı olur. Regülasyon da yapmaz.

78XX regülatörlerden daha fazla akım almak için kullanılması gereken devre datasheet'te var.
 
Son düzenleme:
Proteus programında simule ettiğim de 4.5V veriyordu. Gate ucuna kaç volt girilirse drain ucundan ise onu alıyoruz diye düşünüyordum.
 
@taydin Hocam, sanırım bahsettiğiniz devre bu, ama soldaki formüllerden hiç bir şey anlamadım. Ve Proteusta yine bununda simülesini yaptığımda transistörler ha var ha yok hiç değişiklik olmuyor. Burada sizlerin tecrübesine dayanarak bir güç devresi tasarlamak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • 1665209363728.png
    31.2 KB · Görüntüleme: 22
Proteus'un simulatörü işe yarayacak şekilde nasıl kullanılır bilmiyorum. Bunun mümkün olduğundan da emin değilim. Benim her zaman kullandığım iki simulatör var, birisi MicroCap diğeri de TINA. MicroCap bedava (eskiden 4000 dolara satılıyordu bu program, indirmediysen hemen indir), TINA nın da hem bedava hem paralı versiyonları var.

İkisi ile de bu devreyi simule edip çalıştığını görebilirsin. Devreyi bunlardan birinde kur devamında ben yardımcı olurum.
 
Pazartesi indirip, hemen deneyeceğim. Tina bende var ama hiç kullanmadım. Ücretsiz versiyon.
 
Tamam hocam, ilk işim bunlar olacak. Durumu size bildireceğim.
 
TINA yı güncelle son versiyona. Aslında hem MicroCap'te hem TINA'da kurarsan simulatör mantığını anlamada da yardımı olur.
@taydın Micro-cap V12 programını indirdim kurdum. Ama incelemem biraz uzun sürecek. Program için teşekkür ederim.

İnternette şöyle bir devre buldum. Bunuda yine proteusda denedim. güzel çalışıyor. Sıkıntı yok. Pnp transistor ile NPN transistore aktarma yapıyor. Fakat ben burada şunu merak ediyorum. Voltaj nasıl sabit kalıyor. ? akım transistorden geçiyor voltaj Regulatorden mi ? Bunun mantıgını anlayamadım. Şimdiden teşekkürler.
 
Regulatorden cekilen akim yukselirse R3 uclarindaki gerilim Q1 Q2 ikilisini iletime sokacagi icin akim bolusulmus oluyor.

Eger bir sebeple cikis voltaji artarsa regulator cikis voltajini azaltacagi icin regulatorden cekilen akim da azaliyor haliyle R3 deki voltaj dusumu ve Q1 Q2 ikilisinin etkisi de azaliyor.

Gene regulasyonu yapan entegrenin kendisi oluyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…