Rezonans nedİr ?

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
arkadaşlar '' harmonikler rezonansa nede olur '' veya '' rezonans riski oluşur'' gibi tanımlar yapılır.

harmoniklerin neden olduğu rezonansı açıklayabilirseniz çok sevinirim. neden olur sonuçları nedir. teşekkürler
 
rezonans kelime anlamı olarak, basite indirgersek salınım demektir.

benim düşünceme göre rezonansı en güzel anlamak için lazer ışığının oluşması ve oluşturulmasını incelemek lazım.

şebeke rezonansının bir çok sebebi vardır. benim kısaca söyleye bileceklerim.

hormonikler, şebekeye bağlı bulunan elektronik cihazların (tristörlü doğrulcutular, inverterler, dengesiz yükler..vs) şebeke alternanslarını modüle etmelerinden kaynaklanır. bunun yanı sıra devreye giren ve çıkan bobin ve kondansatör tabanlı cihazlar hormonik kaynaklarıdır.....

temel olarak şebeke frekansına modüle olmuş farklı frekansta ve gerilimde oluşan piklerdir diyebiliriz.

bunların şebeke üzerinde etkileri ise sinüs eğrisinde kısaca parazit ve bozulma oluşturdukları içinde şebekeye bağlı bulunan cihazların çalışmalarını olumsuz etkilemeleridir.

mesela örn. olarak arabada bulunan ateşleme sisteminin radyo ve ya teybte istenmeyen alt gürültü oluşturması gibi, bunlarda şebekede çok farklı etkilere neden olurlar. (kompanzasyon kondansatörlerinin zarar görmesi, cihazlarda oluşan gürültü vs. , hassas cihazların arızalanması.... vb

Sadece dilimin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalıştım. tabi daha derin konuşulacak ve değerlendirilecek bir konu ::)
 
kerten kelebek arkadaşım

bencede

HARMONİK

Lineer olmayan yükler (doğrultucular, akım kıyıcıları, eviriciler, güç regülatörleri, UPS’ler, ark fırınları, manyetik devrelerin doyması, demir çekirdekli aygıtların doyma bölgesinde çalışmaları, DC Motorlar, frekans çeviriciler,…) şebekeden sinüs formunda olmayan akım çekerler. Bu akımlar, 50 Hz temel bileşen ve harmonik akımları şeklinde tanımladığımız temel bileşenin üzerine binen ve temel frekansın tam katlarında olan seri bileşenlerden oluşur. Harmonik akımlarının varlığı, şebeke empedansında yaratacağı gerilim düşümleri sebebi ile şebeke geriliminde de bozulmalara neden olur.

Rezonans Etkisi

Harmonik içeren bir gerilim, eğer endüktif ve kapasitif yükün birlikte bulunduğu bir devreye uygulanmış ise harmonik frekanslarından birinde rezonans meydana gelebilir. Devrenin yapısına bağlı olarak seri rezonans oluşur ise, toplam empedans minimum değerini alır ve sistem kısa devre etkisi gösterek yüksek akım çeker; paralel rezonans oluşur ise toplam empedans maksimuma ulaşır ve sistemin çektiği akım düşer.

Isınma

Sistemdeki bakır kayıpları 50 Hz faydalı frekansta genel olarak Pcu = I2 x R’dir. Sistemde harmonik akımları oluşması durumunda eğer çift sayıdaki harmonikler ihmal edilirse,

Pcu(tot) = I² x R + I3th² x R + I5th² x R + I7th² x R …… + Inth² x R

Her bir harmonik genliklerine göre bakır kayıplarını artırır. Harmoniklerin görüldüğü hatlarda bakır kayıpları oluşur, ancak en büyük kayıplar;

  • Motorlar
  • Kapasitörler
  • Transformatörler'de oluşur.

Bu kayıplar, ciddi maddi yük getirmekle birlikte özellikle yukarıdaki üç elektrik makinasında soğutma problemleri, bakır ve elektrod yorulması ve karbonlaşması gibi sebeplerden dolayı hem işletme maliyetlerini hem de yatırım maliyetlerini artırırlar. Örnek olarak ;

Ith = Total Harmonik akımı (%), In = Nominal Yük akımı ise ve sistemde Ith=%8 ve In=1000 A ise

Yaklaşık olarak Ith=0.08 x 1000 = 80 A harmonik akımı oluşur. Bu akımlar hem harmoniğin üretildiği yerde, hem de sistemin genelinde;

Pcu(tot) = I² x R + I3th² x R + I5th² x R + I7th² x R …… + Inth² x R = In ² x R x ( 1 + 0.08²) şeklinde ifade edilen bakır kayıplarını oluşturur.

Frekans Etkisi

Harmonik akımları, (2-15) x 50 Hz salınımlı şebeke gerilimlerine neden olabilir. Bu salınımların meydana geldiği yere yakın olan cihazlar, 50 Hz frekansta çalışmak üzere üretildikleri için zarar görebilirler. Aydınlatma aygıtlarının, elektronik kartların, PC’lerin arızalanması, program hafızalarının silinmesi gibi olaylar yaşanabilir.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN LİNKE BAKABİLİRSİNİZ...

http://www.elenke.org/files/GKUK.3.1.pdf

https://www.kontrolkalemi.com/forum...yon-sistemlerinde-harmonikler-dokumanlar.html
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar rezonans (seri -paralel) sonucunda işletmede hangi durumlar ortaya çıkar

örnek verebilirmisiniz.
 
rezonans(kompanzasyon açısından) yükteki indüktif direnç ile kondansatörlerinin oluşturduğu kapasitif direncin her hangi bir frekansta ve her hangi bir anda eşit olması demektir.
Malum endüktif direnç xl=2(pi)*f*l dir
kapasitif direnç xc=1/2pi*f*c dir
toplam direnç ise karekök içerisinde xl nin karsei- xc nin karesi dir.(tabii bir de omik direnç eklenir ama şu an önemli olan xl ve xc dir.)
şimdi düşününki herhangi bir frekans değerinde xl ve xc eşit oldu.Ne olacak?devrenin empedansı(yani omik indüktif ve kapasitif direçlerin oluşturduğu bileşke direnç) z=0+ omik direnç oldu.
yani bu durumda fazlar arasında empedansı sadece kondansatör ve bobinlerinizin omik değeri kadar yani küçücük bir direnç oldu.
işte o an ortalığın karıştığı andır:)
çok yüksek bir akım çekersiniz.sigortalarınız şanslıysanız atar.değilseniz panonuz yanar.(aslında şans değil de devrenin uygun sigortalarla korunması)


not:formüllerin yazılış şekli için kusura bakmayın.Bazı simgeleri yazmayı bilmiyorum.
2- bu yazdıklarım kafanızda bir şeyler canlansın diye yazılmış şeylerdir.Daha bilimsel şekilde isterseniz dökümanlarım evdeki pc de isteyen olursa yazmaya çalışırım.
 
bu olay genelde sürücülerde, ups, ssr vs kullanılan yerlerde ortaya çıkar. Bu durumlarda
özellikle sürücülerin giriş katında arızlar oluşur. Sürücü içerisinde baralar arası atlamalar, bara erimeleri,
tristör tetikleme kar arızaları vs. Ayrıca ssr arızları, motorlarda aşırı ısınmalar rezonansın belirtileridir. Burada harmonik ölçümü yapmak ve filtre kullanmak gerekir.
Eğer mümkünse sürücüleri farklı trafolardan beslemek ve birbirinden izole etmekte sorunları azaltır.
Sürücü girişlerine hızlı sigorta koyarsanız sürücüde yüksek akım çekme anında sadece arızanın az olması
sağlanır. Hızlı sigorta bu durumlarda çok işe yaramıyor ama arkadaşın dediği gibi panonun yanmasını önler,
baraların erimemesini sağlar.
 
aynı olaylar bizim kurumda ki ek binada zuhur etti ikinci kattaki sigortaların devamlı attığını gözlemledim .hatta iki bilgisayarın hiç bi sebep yokken güç kaynakları yandı . kombi saate baktım yüzde 70 endüktif yazmaya başlamış .2 gün içerisinde kompanz<asyon panosu yapıp endüktifi yüzde 5 indirdim kapasitifi yüzde 14 e yükselttim . sorun kayboldu . 8)
buradaki sorun yüksek endüktif enerjiyle harmoniğin yarattığı rezonans olmalıdır buda harmonik veya endüktif reaktif değişkenlerinden birisini düşürmekle çözülmüştür .
güzel bi paylaşım tebrikler :)
 
yararlı olabileceğini düşündüğüm bir sunum
 

Ekli dosyalar

  • Yeni WinRAR ZIP arşivi.zip
    869.7 KB · Görüntüleme: 784
Moderatör tarafında düzenlendi:
bu değerli bilgiler için paylaşımcı ve katılımcılara teşekkür ederim
 
rezonans elektriğin en önemli konusudur bence.
bu konuyu bilmeden bobin,kondansatör ve frekans hakkında
konuşulmaz,öğrenmek lazımdır.
 

Ekli dosyalar

  • rezonans.rar
    909.6 KB · Görüntüleme: 675

Forum istatistikleri

Konular
130,109
Mesajlar
933,203
Kullanıcılar
453,164
Son üye
Adem0132

Yeni konular

Geri
Üst