rezonans(kompanzasyon açısından) yükteki indüktif direnç ile kondansatörlerinin oluşturduğu kapasitif direncin her hangi bir frekansta ve her hangi bir anda eşit olması demektir.
Malum endüktif direnç xl=2(pi)*f*l dir
kapasitif direnç xc=1/2pi*f*c dir
toplam direnç ise karekök içerisinde xl nin karesi- xc nin karesi dir.(tabii bir de omik direnç eklenir ama şu an önemli olan xl ve xc dir.)
şimdi düşününki herhangi bir frekans değerinde xl ve xc eşit oldu.Ne olacak?devrenin empedansı(yani omik indüktif ve kapasitif direçlerin oluşturduğu bileşke direnç) z=0+ omik direnç oldu.
yani bu durumda fazlar arasında empedansı sadece kondansatör ve bobinlerinizin omik değeri kadar yani küçücük bir direnç oldu.
işte o an ortalığın karıştığı andır
çok yüksek bir akım çekersiniz.sigortalarınız şanslıysanız atar.değilseniz panonuz yanar.(aslında şans değil de devrenin uygun sigortalarla korunması.
Bence şönt ve kondansatörü aynı anda devreye almak herzaman risktir. %0 tam kompanzasyon zorunluluğu diye birşeyyok zaten. şu anki
Elektronik teknolojisi bu kadar gelişmişken ve %0 lara çekmek mümkünken neden %15, %20, %33 sınırları veriliyor bir düşünmek lazım derim. Ayrıca cihaz demiyor ki ben şönt+kondansatör çalışıyorum adamlar talimatlarında belirtmiş bu durumu. bu röle bu şekilde çalışıyor diye. saygılarımla...