RG3-15CLS (yeni ürün) Reaktif Güç Kontrol Rölesi

zaten amacımız güç katsayısını düzeltmek röle eğer kapasitif yönde akım geçişi olduğunda devreye reaktör alıp kondansatör aldırmıycaksa tM bi saçmalık olmazmı endüktif özellik gösteren alıcılarımız devreye girince ne olucak o zaman yine endüktif yönde akım geçişi olucak yada diyelimki benim bir fazdan kapasitif diğer fazdan endüktif ihtiyacım var madem bu rölenin amacı bu ise bir fazdan reaktörle diğer fazda mono kondansatör almalı yada aynı fazda diyelimki belli aralıklarla kapasitif olan taraf statik bir yük değilse yani benim reaktörüm r fazında bağlı 5 kvar diyelimki ben herhangi bir cihazda 5 kvarla ihtiyacımı gördüm sonra yine aynı fazda bağlı 3 kvar ihtiyacı olan bir kapasitif yük devreye girdi ama reaktörüm 5 kvar o zaman 2 kvar mono kapasitör çektirmesi gerekmezmi amaç bu olmalı ki istediğimiz güç katsayısı değerine ulaşsın aksi halde hiç bir anlam ifade etmez
 
rezonans(kompanzasyon açısından) yükteki indüktif direnç ile kondansatörlerinin oluşturduğu kapasitif direncin her hangi bir frekansta ve her hangi bir anda eşit olması demektir.
Malum endüktif direnç xl=2(pi)*f*l dir
kapasitif direnç xc=1/2pi*f*c dir
toplam direnç ise karekök içerisinde xl nin karesi- xc nin karesi dir.(tabii bir de omik direnç eklenir ama şu an önemli olan xl ve xc dir.)
şimdi düşününki herhangi bir frekans değerinde xl ve xc eşit oldu.Ne olacak?devrenin empedansı(yani omik indüktif ve kapasitif direçlerin oluşturduğu bileşke direnç) z=0+ omik direnç oldu.
yani bu durumda fazlar arasında empedansı sadece kondansatör ve bobinlerinizin omik değeri kadar yani küçücük bir direnç oldu.
işte o an ortalığın karıştığı andır
çok yüksek bir akım çekersiniz.sigortalarınız şanslıysanız atar.değilseniz panonuz yanar.(aslında şans değil de devrenin uygun sigortalarla korunması.
Bence şönt ve kondansatörü aynı anda devreye almak herzaman risktir. %0 tam kompanzasyon zorunluluğu diye birşeyyok zaten. şu anki Elektronik teknolojisi bu kadar gelişmişken ve %0 lara çekmek mümkünken neden %15, %20, %33 sınırları veriliyor bir düşünmek lazım derim. Ayrıca cihaz demiyor ki ben şönt+kondansatör çalışıyorum adamlar talimatlarında belirtmiş bu durumu. bu röle bu şekilde çalışıyor diye. saygılarımla...
 
dinamik yüklerde sistemin rezonansa girmesi çok zor ama yinede mantıklı dediklerin
 
yani black in anlattığını anlatmaya çalışıyoruz ama olmuyor. en güzel açıklamayı black yapmış işte.

daha diyecek birşey yok bence.
 

Ne alakası var Sn Blacknirvana koskoca tesiste örneğin 800-900kVAr endüktif reaktif yükün kompanzasyonunu yapıyor röle hedef cosfi 0,99 veya 1 bunun rezonans riski yokta 15-20kVAr reaktör bankı mı rezonansa sokacak. Olay bahsettiğin gibi olsaydı aynı risk her tesis için geçerli olurdu.Hem bahsettiğiniz rezonans olayı neden tam kompanzasyon yapan smart svc röleli sistemlerde yaşanmıyor hiç düşündünüz mü? O bahsettiğin formülleri bir tesis göz önünde bulundurarak bir hesap yap bakalım rezonans frekansı ne çıkacak? O kadar yüksek bir değer çıkarki aşırı harmonik sorunu olmadıkçada sistemin rezonansa girmesi mümkün değildir.

1.10. Kompanzasyon Tesislerinde Rezonans Olayları

Gerek motorların tek tek kompanzasyonunda, gerekse merkezi kompanzasyonda bazı durum-larda rezonans olayı meydana gelip tesiste istenmeyen aşırı akımlar oluşabilir. Bu durumda sigortalar atabilir, koruma röleleri devreyi açabilir. Bu olaya sebep, motora paralel kondansatör devresinin, şebekenin harmoniklerinin bazı değerlerinde kapasitif etki göstermeleri ve bu kapasitenin şebekeyi besleyen trafonun endüktif reaktansı ile bir rezonans olayı meydana getirmesidir.50 Hz’lik şebekelerde tehlike yoktur. Çünkü şebekedeki yük, daima endüktif yüktür. Kondansatör grubu, güç katsayısını 0.95 veya çok özel durumlarda 1 yapacak durumdadır. Burada trafonun indüktif reaktansı ile rezonans olayının meydana gelmesi mümkün değildir.
Ancak güç elektroniğindeki gelişmeler, doğru akımla çalışan tesislerin sayısını sürekli arttırmaktadır. Tristörlü devreler daima harmonik akım üretir. Yine aşırı doymuş trafolar, ark fırınları, ark kaynak makineleri,doğrultmaçlar belli başlı yüksek harmonik üreten cihazlardır. Bu cihazlar, hızlı olarak değişen olaylar meydana getirir. Bu tip şebekelerde, yani yüksek harmonik üreten tesislerde 5-7-11 ve 13.mertebedeki harmoniklerin kompanzasyon tesisi kurulurken araştırılması gerekir.

Kaynak:

http://www.nedirkimdirnasil.com/index.php/kompanizasyon-sistemleri-ve-hesaplari/



Bilgi için:
http://www.bilesim.com.tr/yazdir.php?t=3&id=4851&sn=2

http://www.rps.com.tr/sss.html#S18
 
Son düzenleme:
arkadaşlar ben bu cihazın 15 kademesine de kondansatör bağlayamam değilmi.entesin 15 kademe reaktif güç kontrol rölesi yok.15 kademeli reaktif güç kontrol rölesi varmı bilen arkadaşlar yardımcı olabilirlermi.
 

Rölenin bağlantı şemasını dahi verdim herhalde görmediniz. Entes'in 4 tip 15 kademe rölesi var (yeni çıktı.) Bunun 12 kademesine kondansatör bağlayabiliyorsunuz en az 3 kademeye monofaze kondansatör bağlamanız gerekiyor,ilk grup trifaze olmak zorunda ve 3 kademe (her faz için bir adet) şönt reaktör bağlayabiliyorsunuz.

Bilgi için:
ENTES
ENTES / Reaktif Güç Kontrol Röleleri / RG3-15CLS (yeni ürün)
 
ürünü biliyorum inceledim.az önce entes bölge müdürü de yanımdaydı.Benim sorumu anlamadınız sanırım.Şuan entesin 15 kademe reaktif güç kontrol rölesi var ancak ben bunun sadece 12 kademesini kondansatör,geri kalan 3 kademesini de şönt reaktör bağlayabiliyorum.Ama benim sorum entes 15 seri beyinin şönt reaktör için ayrılmış 3 adet kademesine kondansatör bağlayamayacağımı belirtmek istedim.ve bu konuda uzman arkadaşlardan yardım istedim.Başka arkadaşlarda bu şekilde fikirleri olursa buradan yardım alabilirler düşüncesiyle entesi arayıp bilgi almadım.Teşekkürler.
 
ENTES ten bilgi aldıysan sorun yok. enteste RG3-15C - RG3-15CS - RG3-15CL- RG3-15CLS modellerinden dört adet röle var. C sadece kondansatör alan röleleri. CL 12 kademe kondansatör 3 kademe reaktör .... S harfide o cihazın bilgisayarla haberleşebildiğini söylüyor.
 
bence entes kasayı degiştirmemek için ne yapıcanı sasırmış ilk kademenin ledini aşaya çekmişler 15 tane sıgdıramamışlar ama hadi neyse ilk kademe trifaze olmalının arkasına saklanmışlar bu ayrı gibi reaktörlerin klemenslerine yer bulamamışlar düzeni bozup amatörce bir yere koymuşlar ve bu arada siz bu röleyi aldınız mı ben daha piyasada görmedimde bir tane kendimiz aldık başka göremedim daha

He birde reaktörlü bir sistem yapacaksanız bence grup arge diye bir firmanın rölesi var ben çok beyendim yada klemsan tavsiye ederim kaeli ben pek sevmiyorum
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…