RG3-15CLS (yeni ürün) Reaktif Güç Kontrol Rölesi

scorpion bu mesajı başka bir konu altındada yazdım. ancak buradada senle birşeyler tartıştık. özellikle aynı anda kondansatör ve şönt reaktör çekme konusunda ama aşağıda anlatttığım gibi aynı anda şönt ve reaktör çekince neler oluyor görüyorsun.




bugun bir tane kael marka röle söktüm ve yerine entes taktım. sistemde 7 adet şönt reaktör ve 11 tane kondansatör vardı. Kael röle 6 kademe şöntü ve 4 kademe reaktörü devreye almıştı. ve sistem reaktiften cezaya girmişti. söküp entes marka RG3-15CL röleyi taktım. sadece bir kademe şönt reaktör aldı ve değerler reaktif oran %0,5 kapasitif oran %2 oldu. Kael röle 12 kvar şönt reaktörü devreye almıştı. ben sadece 2.5 kvar şönt reaktörler sistemi çözdüm. arada 10 kvar fark var. ve bu 10 kvar şönt rektör yaklaşık saatte 1 kW aktif güç çekse. ve sistem 12 saat kalsa 12x1: 12 kwh lik günde enerji tüketir 30 gün çalışsa böle ayda 360 kw enerji kaybı birde reaktif ceza ... gerisini siz hesaplayın.

kolay gelsin

Fatih bey ..
yazdığınız mesaja ilgili tek katılmadığım nokta. ilk kademe kondansatörün trifaze olma olayı.
bu konuyu bence iyi irdelerseniz bence çok güzel bir özellik ilk kademenin trifaze olması. neden derseniz. belki biliyorsunuzdur ama . ilk kademe kondansatör olunca hiç bir rölede olmayan bir özellik olan. tüm bağlantı hatalarını düzelmesi. yani siz sisteme ilk etapta trifaze bir yük bağlayınca röle tüm akım gerilim uclarını kontrol edip yanlış tüm bağlantıları otomatikman düzeltmiş oluyor. ve artık gözünüz kapalı bir şekilde bağlantı yapabilirsiniz. o gerilim o akımama geldi. K-L uclarını yanlışmı bağladım düşünmüyorsunuz

sizce güzel değilmi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
tabiki çok güzel sana hata bırakmıyor zaten o amaçla yapılmış baglantıyı tanıması için ama bu son sürümü amatörce yapılmış bence entesin elinde şu anda çok daha farklı bir röle vardır yapmışlardır bu çıkan sadece ara ürün bununla bir iki sene daha gider pazarda iyi yer etmiş entes ne çıkarsa satar
 
Aynı anda şönt reaktörle kondansatörün girmesinin hiç bir sakıncası yoktur. Şönt reaktör denen şey bir endüktif reaktif güç bankıdır bunu öncelikle bilmeniz gerekir. Sistemdeki tüm yükleriniz ana panonuzdaki baralara bağlıdır ha sisteme 20kVAr'lık şönt reaktör almışsınız ha devreye 20kVAr endüktif reaktif güç veren bir motor girmiş hiç bir farkı yoktur.
Anlatmaya çalıştığımda budur sizi rezonans korkunuza sebep olan örneğin 20kVAr'lık bir şönt reaktörse o zaman sisteminize girecek bir motordan da aynı derecede korkmanız lazım mantığı çıkar ki bu son derece saçmadır. Smart svc diğer bazı sistemler zaten bu şekilde çalışmaktadır hedef cosfi=1 ile sorunsuz çalışmaktadır.

Nasıl patlıcansız karnıyarık yemeği olmaz ise harmoniksizde rezonans olayının 50Hz'lik şebekede gerçekleşmesi mümkün değildir :) Bunu size paylaştığım kaynaklarla izah etmeye çalıştım verdiğim kaynaklarda bu daha detaylı bir şekilde izah edilmekte. Tesisinizde yüksek harmonikler varsa zaten önlem almak zorundasınız harmonik filtre sistemlerinden uygun olanını kullanmalısınız. Olay bundan ibarettir.
 
aktif güç tüketimine ne diyorsunuz peki
 
3 adet monofaze reaktör bağlanmasından bahsediyorum zaten. Diyelim ki Sn thlif'in dediği gibi ince eledik sık dokuduk reaktörümüzü tesisimize uygun 15kvAr seçtik. Gece vakti sistemimde online ups'ler var hadi onlarında alayı 3 fazlı dengeli olsun herşeyi toz pembe düşünelim yani üç fazda toplam 5+5+5=15kVAr endüktif reaktif güç ihtiyacım var tam belirlemiş olduğum reaktör gücü değerinde herşey süper gidiyor o anda tek fazlı bir motor veya fazın birine endüktif yük devreye girdi diyelim 2kVAr. Evet soruyorum şimdi ne olacak ? o fazı tam dengeye getirmek için 2kVAr monofaze kondansatör devreye girmesi iyi olmaz mı? röle eğer bunu gerçekleştiremiyorsa bu dezavantaj değil mi? Dikkat edin sistemin reaktöre halen ihtiyacı var aktif kaybının değerlendirilmesi söz konusu değil!

Şönt reaktör aktif kaybıyla ilgili değerlendirmemi verdiğim örnekte daha önce izah etmiştim.
Bu konuyla ilgili Entes'in mühendisine mail attım 15 kademeli yeni rölelerinin bahsettiğim işlemleri yapmadığı, yapılmasının zor olmayacağını ama endüktif eksende(tesis kapasitifte) bu kadar hassas kompanzasyona gerek olmadığını kapasitiften cezaya girmemek için 3 adet monofaze reaktörün yeterli olacağını söyledi.
 
Buda Kael varkombi 18 PC ön görünüş;

ur2010-11-30_3d5930c4f0.jpg


kael_role_tft.jpg
 
reaktif güç kontrol rölelerinin endüktif şönt reaktörleri tanıyıp ihtiyaç duyduğunda devreye alması elbetteki çok güzel bir uygulamadır.ancak şu husus mutlaka dikkate alınmalıdır.reaktif güç kontrol rölesi şönt reaktörü devreya aldığında gerilim bakımından herşey normaldir,ancak şönt reaktörü röle devre dışı bıraktığı anda gerilim ile ilgili sorunlar oluşmaktadır.bu durum ise hem rölelerin besleme devresine, hemde dağıtım panosuna yakın hassas cihazlara olumsuz etki yapmaktadır.
bana sorarsanız ya şönt reaktörü sisteme daimi olarak bağlayın yada smart svc ile gerektiği kadar sürerek şönt rektörün devreden tamamen çıkmasına engel olun.
 
reaktif güç kontrol rölelerinin endüktif şönt reaktörleri tanıyıp ihtiyaç duyduğunda devreye alması elbetteki çok güzel bir uygulamadır.ancak şu husus mutlaka dikkate alınmalıdır.reaktif güç kontrol rölesi şönt reaktörü devreya aldığında gerilim bakımından herşey normaldir,ancak şönt reaktörü röle devre dışı bıraktığı anda gerilim ile ilgili sorunlar oluşmaktadır.bu durum ise hem rölelerin besleme devresine, hemde dağıtım panosuna yakın hassas cihazlara olumsuz etki yapmaktadır.
bana sorarsanız ya şönt reaktörü sisteme daimi olarak bağlayın yada smart svc ile gerektiği kadar sürerek şönt rektörün devreden tamamen çıkmasına engel olun.

Böyle bir sorun ne yaşadım ne de duydum! Ha 20kVAr'lık endüktif reaktif güçte bir motor devreden çıkmış ha aynı güçte bir şönt reaktör(endüktif reaktif güç bankı)devreden çıkmış elektriksel güç dengesi açısından bir fark yoktur. Bahsettiğiniz sorunlar anca harmonik problemleri yaşayan tesislerde oluşabilir. Ayrıca bir şönt reaktörü sürekli devrede tutmak doğru değildir sadece sorun olduğu zaman diliminde örneğin geceleyin devreye alınır sabah devre dışı bırakılır. Bu işi yapan röleler zaten var.
Bu uygulamalarda smart svc'nin üstünlüğü tartışılmaz tabiiki.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,757
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst