Yapılmışı var. Bir tane bile satmadı. Satması da beklenmezdi zaten.
İkinci olarak bir robot yapmak daha önceki mesajlarda okuduğunuz kadarı ile basit değildir. Kinematik biliminin kitabını yazmış olmalısınız, Donanım da çok zor bir mesele yok. Yazılım olarak da sağlam bir platform seçilirse çok mesele çıkmaz.
Mutlak ki üreteceğiniz robot en az 40.000€'ya mal olur. Bu maliyetin içerisinde:
6 Adet Servo Motor
6 Adet Servo Sürücü
Kontrol Sistemi
Güvenlik donanımı (Ki en önemlisi bu)
Manipulatör
Robot redüktörleri
Kablo kanalları (Schlep)
Kabloları.
Robotu geliştirmek için harcayacağın AR-GE sürecinden hiç bahsetmiyorum.
Düz mantıkla bakarsak bir robotta olabilecek kaç parçayı kendimiz üreteceğiz?
Sürücü-->
Siemens-Schneider-Beckhoff-Delta hangisi?
Servo--> Yaskawa-Siemens-Beckhoff-Delta-Teco-Schneider-Vs.vs hangisi?
Kontrol sistemi ---> Hadi PC kullandın.
Ben buradan bakınca hiç birini kendimizin üretmediğini görüyorum. Belki manipulatörün metal aksamını yaparız. Diğerlerini de yabancı firmalardan satın alırız. Zaten var olan bir sistemi kopyalarız. Belki ekstra bir iki özellik ekledik ambarımıza koyduk.
Şimdi gelelim müşteri tarafına:
Bizim robotumuzun yalnızca maliyeti: 40.000€ +
10.000€'da para kazanalım dedik=50.000€
KUKA KRC4 : Ortalama 43.000€ (Binlerce model ve referans)
ABB IRC5 IRB7600: Ortalama 40.000€ (Binlerce model ve referans)
Fanuc: Ortalama 45.000€ (Binlerce model ve referans)
Bizim robot: 50.000€ + (0 Referans)
Bu buzdağının üst modeliydi.
Hiç bir işletmeci bu şartlarda sizi seçmez. Ki mantık olarak baktığınız da neden seçsin ki?
Bu durumda kar getirmeyecek bir işe girmeye ne gerek var?
Beni bilenler bilir bu gün otursam yukarıda saydıklarımın hepsini tek başıma yaparım.
Ama kazanç 0. Ölü yatırım. Büyük ihtimalle girse de büyük ihtimalle para kazanabileceği başka bir ürünün ya da hizmetin reklamını yapmak istiyordur. Tıpkı Altınay gibi..
Pastanın büyük payları büyük firmaların elindedir arkadaşlar. Ulus olarak bize ancak o pastadan bir kakao tanesi düşer. Bugün KUKA siemens'den belki de %75 iskonto ile Servo motor alıyor. Abb Yaskawa'dan %80 iskonto ile Servo sürücü alıyor. Siz alabiliyor musunuz?
Sanmam.