Evet döküm , çelik döküm.
Oto sanayide sık kullanılır yani seri üretim.
Diş çekmek illa tornada olmaz sütunlu matkapta olur .
Etrafının anahtar ağzına uygun olması her zaman şart değil.
Silindir olarak kalabilir tornada yaparsın.
Bizim işlerde sıkıştırma zaten zarar sadece boşluk alınır ki o da elle hafif sıkma ile olur.
Dış çapı büyücek tutarsın , çevrede ( dıştan ) dişlere kadar az geçecek şekilde 3 yarık açarsın , emniyet vidasını alnından atarsın.
Bütün bu zorlamalar , yerine sıkma kuvvetine çözülebilirliğe göre vs vb ..değişen tercihlerdir.
En iyi ayarlanabilen kontra somundur.
Limitsizdir.
Bilezikli emniyetli somunda bile belirli açı kadar dönmelidir.
Bazı yerlerde ne ileri nede geri .. istenir somunun kafasında çentikler olur mil delinip pim atılır.
Havacılık sektörü çok kullanır hatta pime birde seri no içeren mühür basılır.
Şu çok kullanılır ama mile bir kanal açmak gerekir yani bize uzak mal.
Çeşit olsun :
Bizim için en uygunu kontra somundur bulabilirseniz ince tip olanları.
Kalın olmasında görüntü hariç hiç mahsur yok.
Tekrar ediyorum kesinlikle sıkmayın , boşluk alın o kadar sonra sabitleyin.
Mesela mili ayarlı pense ile tutun dönmesin ilk somunu elle sıkın ikinciyi üstüne sıkarken ilk dönmesin pozisyon değiştirmesin.
Ya boşalır ya da sıkar.
Rulmanı rulmanları öldürürsünüz.
Aslında bu olay daha önce yazıldıydı hatta
@asenyurt klasik tornalardaki vida milinin başındaki kontra somunlu yerin resmini verdiydi.
Evet diş bozulduğunda hele birde sertlikler yakınsa somun kesinlikle çıkmaz " sardı " denilir.
Tek yolu somunu kesip "ayırmaktır" ki zor iştir.
--
Kalın - etli - uzunca somunlara takviyeli somun denir piyasada.
İstediğiniz ölçülerde olmaz ise tornacılara özel yaptırılır.
Tornacılara düşmeyeyim derseniz kılavuzunuz varsa matkabınız mengeneniz varsa deler diş çekersiniz.
Özür dilenecek bir şey yok , fikirler utanılacak şeyler değil saçma olsa da.
Hatta tartışma ( bazıları anlamsız şekilde ...fırtınası filan desede ) her zaman gereklidir.
bir anı , torna aynalarını takarken hep numaralarına bakardım , bir gün sanayide bir yerde iş yaptırırken çırak numaralara bakmadan taktı.
naptın lan ya yanlış ise
baktımya abi
neresine baktın
çeneleri ters çevirdi gösterdi imtihan ediyorum sandı halbuki doğrudan öğrenmek için sormuştum
çenelerin altındaki dişler 1 noda en önde başlıyor 2 de az daha 3 de daha geride ..numaraları okumaktan daha görünür daha kolay.
45 yıldan fazlasını teknoloji ile geçirmiş ben hala tornada ayak değiştirirken bunu hatırlar ve o çırağa teşekkür ederim , kişilik kavgası çok dert oluyorsa kendinize karadenizli has laz arkadaşlar bulun , bende çok vardı