Süpürge Motoru Kartındaki Triyak problemim

hiç gerek yok, bu güne kadar bir çok forum arkadaşıma malzeme : dvr, ups aküsüzdü, dom kamera ve bileşenler, ölçü aleti , hoverboard, beyaz eşya makine kartları ve daha bir çok şeyler gönderdim. ups cihazı hariç hiç kimseden beş kuruş almadım. ups i alan arkadaş teklif etti sadece çorba aldım, değerini değil. bir öğrenci arkadaşa laptop bile göndermiştim. hiç birinin adını anmam, hiç biri de bana forum içinde teşekkür etmedi. kimsenin bilmesini istemedim, veren el alan el. bir tek @rsimsek ustamız dvr için kargo parasını bile ödediğim için kızdı biraz. hepsine hakkım helal. iyilik yap denize at.
Gönlü güzel abim sana çok ama çok teşekkür ederim. Bana yolladığın kargo dün akşam geldi.(şubede unutulmuş) Kutudan rezistans, kart, kapı kilidi, pompa, kablo grubu çıktı. Çok kıymetli gönderin için minnettarım. Allah ayağına taş değdirmesin.

Sağ alttaki triyak sürücü cort.
EL 3061, aynısını bulamadım MOC 3061 alıp denedim ama değişen bir şey olmadı. Acaba aynı özelliklere sahip değiller mi? Yoksa aynı işi görüyorlar da arıza buradan mı değil?
Bu devre bu kadar olamaz.

Kartın Arka yüzünü de görebilir miyiz?
WhatsApp Image 2024-11-22 at 08.35.36.jpeg

Sarı büyük kondansatörü aynı değerinde, yenisi ile değiştiriniz.
Kutuplu ve kutupsuz bütün kondansatörleri değiştirdim, sonuç alamadım.

Sorun sarı büyük kondansatör de...

Değiştirmek değil.
Yenisi ile değiştirmek gerekli.(Resimde yeni değiştirilmiş büyük sarı kondansatör görünmüyor.)
Yeni alıp değiştirdim hocam, eskisi 330 volt idi, 440 volt vardı en yakın onu alıp değiştirdim.

Başlıksız.jpg

Orijinal triyakta kodun sonunda ''CW'' ibaresi var mıydı? Philips süpürge kartlarındaki triyaklar standart ile değişince çalışmıyor. R42 direnci patlak mı?

Son düzenleme:
Smd Diyot, SMD tr ve tüm dirençleri ölçmelisiniz.
Ölçmesini bilmediğiniz malzeme türü var mı?

Smd Diyot, SMD tr ve tüm dirençleri ölçmelisiniz.
Ölçmesini bilmediğiniz malzeme türü var mı?
Bilmediğimi sizden ve internetten öğrenmek kolay, ama ölçü aletim çok dandik. Yine de bir deneyeyim, devreden ayırıp dışarıda ölçmem daha sağlıklı di mi? En bozuk ihtimalli hangileridir? İhtimali yüksek olandan başlayayım söküp denemeye.
Orijinal triyakta kodun sonunda ''CW'' ibaresi var mıydı? Philips süpürge kartlarındaki triyaklar standart ile değişince çalışmıyor. R42 direnci patlak mı?
O direnç hiç dikkatimi çekmemişti hocam, hemen dikkatli bakayım. Yok, pasta bulaşmış. Ama bu alttaki smd elemanları hiç kurcalamadım, biraz kurcalayayım.

ölçü aletim çok dandik
Doğru ölçüm yapıyorsa kullanın.

En bozuk ihtimalli hangileridir? İhtimali yüksek olandan başlayayım söküp denemeye
Sizin tespitlerinizle arızayı çözmeye çalışıyoruz.
Hızlı diyot ölçümü:
Diyotlar kısa devre göstermeyecek .
Ölçü aleti buzzer ( diyot ölçümü modunda )problarla iki yönde de kontrol edin.

Dirençleri ölçü aleti direnç konumunda direnç üstlerindeki renk ve yazılarla aynı değer de ölçeceksiniz.
Değer kaybeden, açık devre/ kısa devre olan direnci yenisi ile değiştirin.

Bunları kontrol edip sonucu yazın.
Ayrıca
Arızalı triyak yerine, yeni triyak taktınız değil mi?
Sarı kondansator değeri 330 nf mi? ( .33 uf )
Yeni taktiginiz mavi kondansatorle sarı kondansatör aynı değer de olacak.
Kritik görevdeki eleman dir.
Rastgele malzeme takmayın.

Ekli dosyayı görüntüle 111906

Merhaba sayın yazarlar, bir Philips süpürgeyi söktüm motoru çalışmadığı için. Kontrol ettiğimde motora Elektrik gelmediğini gördüm, devreye baktığımda motora elektrik taşıyan hattın bağlı olduğu A2 çıkışında elektrik yoktu.

G ve A1 bacaklarında elektrik varken A2 çıkışında yok. Triyak çalışma mantığını yanlış anlamadıysam; Gate bacağına ac elektrik uygulandığında A2 çıkışından çıkış vermesi lazım, ama G bacağında ac gördüğüm halde çıkış alamıyorum.

Triyakı bozuktur diye yenisi ile değiştirdim, sıfır triyak taktım ama davranış hala aynı. Denerken karşılaştığım şeyler ise şunlar;

1 - Devrenin anahtarı açık da olsa kapalı da olsa G bacağında AC var. (anahtar çalışıyor, aç kapa yapıyor)
2 - G bacağına kontrol kalemi ile dokunduğumda veya ölçü aleti ile voltaj ölçmeye çalıştığımda ara sıra küçük tetiklenmeler oluyor ve motor devreye giriyor.

Triyak sağlam olduğuna göre bunların sebepleri neler olabilir acaba? Şimdiden teşekkürler.
Triyak gate bacağına 5-50 Ma arasında küçük bir doğru akım uygularsanız tetiklenir. En doğru akım değeri için datasheet e bakmanız gerekir.

Forum istatistikleri

Konular
129,820
Kullanıcılar
452,637
Son üye
Yusufmuzac

Yeni konular

Geri