Merhaba. Bence etkiye tepki prensipli olarak roket motorlarının hem dünyada, hem uzayda çalışması gibi jeneratördeki içten yanmalı motor, yakıt+havayla içten patlayarak dönerek ve miliyle jeneratör milini çevirerek yine)
Elektrik üretilir, ama jeneratördeki benzin, dizel, vb. motorunu çalıştırmak için gerekli taze havayı (Beşte bir oksijeni) nereden bulacaksanız, astronotların solumak için aldığı oksijen+ nitrojen tüpünden mi? Yani aslında sağlıklı olarak çalıştırmada esas sorun da buradadır. Zaten bu yüzden uzay araştırmalarında ya yakıt pilli (Hidrojen+oksijen) ya da solar panelli (uzayda solar paneller hava ve toz engeli olmadığından daha yüksek randımanla çalışır, dünyada kirli, tozlu, atmosferden geçip soğrulan güneş ışığıyla daha kısmi elektrik üretilebilir.) elektrik üretimi seçilip tercih edilmiştir. Uzayda ve hava olmayan bir ortamda dizelli, benzinli, metanlı, doğalgazlı, vb. oksijen isteyen bir yakıtla içten yanmalı motorla jeneratörü elektrojen grubu yapıp çalıştırmak çok da mantıklı değildir, bence çok zordur, yakıt pilleri ve güneş panelleri uygulaması daha pratik, işlevsel olarak dururken.
USA'nin" Yıldız Savaşları" projesinde atılımlı yakut (katı hal) laserlerini uzayda, dünya yörüngesinde iken çalıştırabilme ve savunma amaçlı kullanabilecek olan bir projesinde, zaten önce güneş panelleri elektrolizle suyu ayrıştırıp hidrojen ve oksijen şeklinde ayrı tanklarda depoluyor, sonrasında bu gazları yakıt piline verip elde edilen elektriği yakutlu laserle atılımlı öldürücü ışın silahı haline dönüştürmüş oluyor, benim bildiğim kadarıyla. Aslında yerçekimsiz bir ortamda sürtünme de azalıp yok olacağından daha fazla elektrik üretileceği bile düşünülebilir, ama en büyük sorun yakıtı yakacak olan oksijeni uzay mekiğinin oksijen deposundan değil başka kaynaktan sürekli alıp çıkan egzozu da dışarıya zehirlenmeye mahal vermeden verebilmek. Tüm düşünülmesi gereken mesele en başta bu olmalı, uzayda salt jeneratör çalıştırmaktan çok öte olarak.
Yani bir sistemin belirli koşullarda (sürtünmesiz veya uzayda) çalışıp çalışmayacağından çok, bu sistemin oksijensiz bir ortamda çalışmasının kolay veya zor olup olmayacağını tartışmak kendi kanımca çok daha önemlidir. Ama hem yerçekimsiz hem de sürtünmesiz ortamda jeneratörle elektrik üretimini bizzat deneyip görmeden kesin söyleyecek veya tahmin edeceklerimiz çok da doğru olmayabilir, çünkü bunu deneyip görmek lazımdır. Uzaydaki yer alan mekiklerde veya tüm uzay çalışmalarında şimdiye kadar sadece yakıt pili (egzoz dezavantjı olmadığından) ve solar panellerle (uzayda daha verimli çalıştığından) elektrik üretildiğinden bunun sonucunu çok net olarak söyleyebilme şansımız ne yazık ki bulunmuyor. Kolay gelsin.