SİSTEM FREKANSI DÜŞTÜ...

ENTSO-E, Türkiye elektrik sisteminin Avrupa Kıtası ile deneme senkron işletme üçüncü fazının 2013 yılının sonbahar mevsimine kadar bir yıl uzatıldığını duyurur. Söz konusu karar; Avrupa Kıtası senkron bölgeyi temsil eden ENTSO-E İletim Sistemi İşletmecileri tarafından daha önceden 18 Eylül 2012 tarihine kadar uzatılan senkron deneme döneminin teknik değerlendirmesi çerçevesinde alınmıştır. Senkron paralel deneme işletmenin amacı elektrik sisteminin gerçek davranışını incelemek, bilgisayar simülasyonları ile öngörülemeyen problemleri saptamak ve uygun önlemleri belirleyerek yerine getirmektir. ENTSO-E Avrupa Kıtası Bölgesel Grubu, Türkiye elektrik sisteminin performansını izlemekte ve bölgedeki elektrik sistemlerine olabilecek olumsuz etkisini incelemektedir. Belirlenen bir dizi özel önlemler belirli bir iş programında TEİAŞ tarafından tesis edilecektir. Yeni bir elektrik sisteminin Avrupa Kıtası senkron bölgesine bağlantısı ciddi bir teknik uygulama olup Türkiye elektrik sistemi ve üretim altyapısı; teknik standartları karşılamak ve enterkonnekte bölgenin kararlı işletilmesini sağlamak üzere detaylı çalışmalar ve önemli ayarlamalar gerektirmektedir. Tarihçe:18 Eylül 2010 tarihinde Türkiye Elektrik İletim şirketi ile ENTSO-E iletim şirketleri HTSO, ESO-EAD, Amprion ve Tennet GmbH (mülga Transpower) aralarında anlaşıp deneme paralel işletmeyi başlatarak Türkiye elektrik sistemi Avrupa Kıtası enterkonnekte sistemiyle senkronize olmuştur. Paralel işletme Bulgaristan sistemine iki 400kV hat ve Yunanistan sistemine bir 400kV hat ile sağlanmıştır.Bu deneme işletme süreci üç fazdan oluşmuş ve ilk ikisi tamamlanmıştır:
  • Birinci Faz: Kararlılık periyodu: programlanmış elektrik enerji alışverişinin yapılmadığı faz.
  • İkinci Faz: Türkiye sistem işleticisi ile sırasıyla Bulgar ve Yunan sistem işleticileri arasında her iki yönde ve sınırda fiziksel, ticari olmayan elektrik enerji alışverişinin gerçekleştiği faz. Böylece fiziksel elektrik enerjisi alışverişi herhangi bir ticareti içermemiştir.
  • Üçüncü Faz: Birinci ve ikinci fazların başarıyla tamamlanmasından sonra Türkiye elektrik sistemi ve ENTSO-E Avrupa Kıtası Senkron Bölgesi arasında Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye arasında karşılıklı anlaşıldığı üzere ve Avrupa Birliği kuralları ile ENTSO-E uygulamaları doğrultusunda ticari elektrik enerji alışverişi için sınırlı miktarda kapasite tahsisine izin verilmiştir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Frekansın 0.1 hz düşmesi veya yükselmesi 70 mw lık bir değere etki etmesi çok yüksek bir rakam.Bu şekilde hiç düşünmemiştim.Tşk ederim Meraklı Elektrikçi paylaştığınız bilgilerden dolayı.
 
Frekansın 0.1 hz düşmesi veya yükselmesi 70 mw lık bir değere etki etmesi çok yüksek bir rakam.Bu şekilde hiç düşünmemiştim.Tşk ederim Meraklı Elektrikçi paylaştığınız bilgilerden dolayı.
Sn tesla42, 01hz frekans sistem yükü yaklaşık 35.000 ile 36.000 mwh olduğu için 70 mw ta tekabül ediyor.İleride saatlik tüketimimiz 50.000 mwh e çıkarsa o zaman 01 hz 100 mw karşılık gelir.Bunu bu şekilde açıklayalımki akıllarda yanlış bilgi kalmasın, hayırlı günler dilerim sağlıcakla kalın....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,944
Mesajlar
921,896
Kullanıcılar
451,124
Son üye
MEK3232

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst