S7-300 Analog sensör ölçüm hatası

kontrolog

Üye
Katılım
12 Eki 2010
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba arkadaşlar

S7-300 kullanarak programladığım seri üretim makinasında analog ölçümlerimden birinde hata yaşamaktayım

makina bir seri üretim ile üretilen bir anahtarın (bildiğimiz basmalı anahtar) kaç milimetre basıldıktan sonra anahtarlama yapacağını ölçüyor yaklaşık 1 mm de devreye giren anahtar benim programımda 9.30 mm gözüküyor anahtar tamamen basıldığı için ben sorunun programın tarama süresinin çok uzun olmasına ve sadece bu işlemi yaparkende hatalı ölçtüğünü düşünüyorum.
(makinanın programı yaklaşık 500 networkten oluşuyor)

sadece ölçüm için kullanabileceğim ob1 ile aynı anda çalışabilecek bir ogranizasyon blok var mı?

ya da sorunu çözmemde bana yardımcı olabilecek bi fikriniz var mı?

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
öncelikle şunu sorayım plc programı OB1 haricinde bir OB yok mu?
ve ayrıca plc statusunda cycle süresinde ne değer görmektesiniz?
örnek:
Shortest cycle time: 300 ms

Current cycle time: 230 ms

Longest cycle time: 300 ms
gibi..

eğer bu süre çok uzun ise default cycle süresi 100ms olan OB35 bloguna önem arzeden bloklarınızı işletebilirsiniz

bir de analog degerlerinizi okumadaki sıkıntı bazen kalibre edilmemiş sensörlerden kaynaklanmaktadır.ben daha çok hatanın çevrim süresi ile alakalı değil de ölçüm hatasından kaynaklandıgı gibi bir sonuca vardım.
yani 4-20mA sensör diyelim 0 degerinde 4mA göstermesi gerekmektedir.

bunu kolayca teyit edebilirsiniz bir ampermetre ile.

iyi çalışmalar.
 
Ahmet bey öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.

Evet bahsettiğiniz gibi programımda ob1 den baska bir program yok bunun sebebi daha öncelerinde s7200 kullanıyor olmam ve hala s7300 un calışma mantığına alışamamış olmam fonksiyon blokları, fonksiyonlar ve diğer ob bloklarının tam olarak nasıl kullanıldığını bilmiyorum ve bu gerçekten büyük bir sıkıntı yaşatıyor.

PLC statusunde cycle secenegini balamadım ancak cpu 312 ye sag tıklayıp run time properties i sectiğimde ob bloklarının öncelikleri ve cycle surelerini buldum ancak burada ob1 blogu hakkında bir bilgi bulamadım.

sensörün kalibrasyonu benimde ilk aklıma gelecek cevap olurdu ancak sensör makinaya takılmadan önce kalibre edildi. Sensörün ölçüm değerini düzgün verdiğinden eminim denedim ve doğruladım.

şimdi tekrar sorularıma geleyim ob35 bloğunu da sisteme eklersem ob1 ile eş zamanlı mı çalışacak? aynı memorileri kullanmaları gerektiğinde sorun yaşamayacak mıyım? ve eklenen yeni blokların cycle sürelerini görebileceğim ve değiştirebileceğim yer neresidir?

Yardımınız için şimdiden teşekkur ederim
 
ob35 şöyle çalışıyor:
ayarlanan sürede interrupt yaparak kendisine ait kodları çalıştırıyor ve bu kesmeleri cycle süresine baglı olarak yapıyor.buna göre sana kesin olarak lazım olan kodları ob35 e taşıyarak o kodların daha hassas bir şekilde işlenmesini sağlarsın.ve aynı memoryleri tüm projede zaten kullanabilirsin bunda bir sınırlama yok.


iyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Problem çözüldüğünde tekrar geri bildirimde bulunacağım.
 
Bu arada çözümü halen bulamamaktayım alternatif fikirleri olan arkadaşlar varsa görüşlerini belirtmelerini çok isterim büyük katkı sağlayacaktır
 
kontrolog hocam hem analog cevab süresi ve plc cevrimi ikiside üst üste ekleniyor.Bu şekilde sonuca ulaşmanız zor gibi.Bence o bilgiyi analog olarak değilde puls olarak plc nin hızlı girişlerinden almanız. Hatta butona basılan kontagıda hızlı girise bağlayıb 1 puls aldığınızda işletmenizdir.
 
CPU model ve versiyon numarası size bu konuda bir bilgi verebilir. Daha öncelerde kullandığımız bir sistem vardı. çok değil OB1 de topu topu 65-70 civarında bir network vardı. bu sayede cycle süresi max. 60mS ler merbesinde ve bazı işlemleri hızlı algılaması gerekirken algılayamıyordu. özellikle analog ölçümlerde devamlı bir dalgalanma sözkonusu idi. Şimdi ise yeni model olan 315 kullanmaktayımve OB1 de programı tamamen alt çevrimler olacak şekilde çalıştırıyorum cycle süresi max. 6mS ye bence PLC de ilk önce tek bir blokta işbitirmek yerine FB ler ve FC ler ile alt bloklar oluşturularak daha kısa çevrim süresi ve daha hızlı bir işlem kapasitesine ulaşabileceğinizi. Bunun sonucunda da düzgün çalışan bir sisteminiz olacaktır. (PID çevrimlerindeki en önemli sorunların başında INT sayılardan kaynaklandığını unutmayınız)
 
Selam merhabalar arkadaşların açıklandığı gibi daha hızlı bir şekilde network ları taraya bilmesi için OB35 kullanman gerekiyor ama önmeli bir nokta bu sizin analog hatanız yeni devreye alındığında mı oldu yoksa makina ilk çalıstırıldığında daha da önceden varmıydı yoksa yeni mi bu olay meydana geldi bunu açıklayabilirseniz sevinirim ayrıca OB35 ile gerekli dökümanları size gönderebilrim ve OB35 deki ayarlanan tarama süresi ile OB1 deki tarama süresi birbirinden bağımsızdır.Bana özel meil atarak ulasabilirseniz size yardımcı olabilirim.
 
analog hata makina devreye alındığından beri var analog veri okuma işleminin ne kadar sürdüğünü öğrenebilecegim bir yer var mı? ayrıca su an analog verinin problemini cozdum sayılır 10 işlemden 8 inde dogru çalışıyor ancak 2 tanesinde halen saçmalamaya devam ediyor benim tahminim ölçüm işlemi bitmeden veriyi taşımaya çalışmasından kaynaklandığı analog okuma bitmeden bir sonraki işleme geçme diyebileceğim bir komut var mı ?

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,227
Mesajlar
924,462
Kullanıcılar
451,602
Son üye
Sorusormayagelenadam

Yeni konular

Geri
Üst