Sanayide ve 220 de toprak nötr nasıl ayırt edilir?

Olabildiğince anlaşılır çizmeye çalıştım daha da açık anlatılacak mevzu kalmadı sanırım. İki durumda da ölçüm noktamız aynı durum 2 toprak bağlantısının olduğu senaryo, durum 1 de şebeke nötürünün bağlı olduğu durum.

Ekli dosyayı görüntüle 75220

teşekkür ederim. sabrınızı daha fazla zorlamak istemiyorum. sıkıntı benden kaynaklanıyor durumu kavradığımda mutlaka bi açıklama yazacağım.

teşekkür ederim. sabrınızı daha fazla zorlamak istemiyorum. sıkıntı benden kaynaklanıyor durumu kavradığımda mutlaka bi açıklama yazacağım.
Sorun değil istediğiniz kadar soru sorabilirsiniz şahsınıza saygı duyuyorum tartışırken , saygı eleştiri sınırını aşmıyorsunuz her türlü sorunuza cevap vereceğim.

Son düzenleme:
Sorun değil istediğiniz kadar soru sorabilirsiniz şahsınıza saygı duyuyorum ve her türlü sorunuza cevap vereceğim.

en son çiziminizde dikkate aldığımda ''durum 1'' ve ''durum 2'' ölçüm yerinizin değişmediğini özellikle belirtiyorsunuz. benim çizimimdeki 3 nolu ölçüm yerinin değişkenliğinden bahsediyorsunuz bunu bi türlü anlayamıyorum.

en son çiziminizde dikkate aldığımda ''durum 1'' ve ''durum 2'' ölçüm yerinizin değişmediğini özellikle belirtiyorsunuz. benim çizimimdeki 3 nolu ölçüm yerinin değişkenliğinden bahsediyorsunuz bunu bi türlü anlayamıyorum.

Evet sizin ölçü noktanız yük tarafına bağlı kablo giriş çıkış olduğundan (durum 3 için) kablonun toprak yada nötür olması farketmez ölçüm sıfır verir bunu demek istedim özetle.
Benim anlattıklarımdan anlamadığınız nokta nedir anlaşılır biçimde anlatırsanız daha rahat çözüm bulabiliriz sanırım.

Evet sizin ölçü noktanız yük tarafına bağlı kablo giriş çıkış olduğundan (durum 3 için) kablonun toprak yada nötür olması farketmez ölçüm sıfır verir bunu demek istedim özetle.

''durum 2'' de ölçüm alanında sadece faz kablosu olduğu için yük akımı okunur bu da tamam fakat elimizde iki tane bilinmeyen (nötr-toprak) kablo var. sabitimiz faz kablosuysa ve ilk deneyeceğimiz kablomuz toprak kablosu olduğunu varsayarsak niye ölçüm alanı dışında kalıyor. daha doğrusu pensin içine niye alınmıyor.

''durum 2'' de ölçüm alanında sadece faz kablosu olduğu için yük akımı okunur bu da tamam fakat elimizde iki tane bilinmeyen (nötr-toprak) kablo var. sabitimiz faz kablosuysa ve ilk deneyeceğimiz kablomuz toprak kablosu olduğunu varsayarsak niye ölçüm alanı dışında kalıyor. daha doğrusu pensin içine niye alınmıyor.

şimdi adım adım anlatarak gideyim anlaşılır olsun .

* şebeke fazı ve şebeke nötürü biliniyor fakat yük tarafında 3 kablo faz biliniyor fakat nötür hangisi topraklama hangisi bilinmiyor yada aynı renk kablo

* Biz bilinen faz olduğu için fazı bağladık, bilinmeyen iki kablodan birini yüke bağladık (nötür yada toprak) farketmez hangisi olduğu

* Son çizdiğim resimde ölçüm noktasına pens ampermetreyi bağladık diyelim ki nötürü bağladık yük akımımız sıfır gösterecek çünkü faz ve nötür akımları birbirini yok edecek akım aktığı halde ekrandan sıfır okuyacağız buraya kadar tamam herhalde

* Gelelim diğer ihtimale faz yine bağlı iki kablodan bu defa toprağı bağladık fakat gerçekte hangisi olduğunu bilmiyoruz ölçüm noktamız yine aynı şebeke fazı ve şebeke nötürünü yine pensin içine aldık fakat toprak bağlı olduğu için faz akımı pensin içinden geçecek toprak kablosundan toprağa akacak yani ölçüm noktasından geçmeyecek, dolayısıyla bir önceki maddede belirtiğim gibi faz nötür akımları birbirini sıfırlamayacağı için akım toprağa akacağı için bu defa akımlar ekranda görünecek toprak hattının bağlandığı ortaya çıkacak.

* Hangi kablonun bağlandığının önemi yok ister toprak ister nötür olsun yapacağımız tek ölçümde ya toprak yada nötür hattını bulmuş oluyoruz ikinci bir ölçüme gerek kalmadan iki kabloda tespit edilmiş oluyor.

* kıyaslamayı şebeke fazı ve nötürü için yaptığımızdan dolayı iki kablodan birini devre dışı yapıyoruz ve hangisi olduğu belli değil , burada referans noktamız nedir. Olası faz- nötürden akım geçmesi halinde ekranda sıfır okunması nötür kablosunu, değer okunması halinde toprak kablosunu tespit ettiğimizi söylüyor özetle.

Son düzenleme:
çok teşekkür ederim şimdi taşlar yerine oturdu.
ben bunu üç damarlı bi besleme kablosu gibi düşündüm. faz kablosu biliniyor fakat nötr ve toprak kablolarının ayırımı yapılamıyor. sizin çizimlerinizi de bu bağlamda değerlendiriyordum.

Son düzenleme:
şebeke nötür kablosu ile toprak kablosunun bilinmediği bi durumda KAKŞ ile bu ayırımın yapılabileceği yönünde mesajlar atılmış. alttaki videoda KAKŞ nötur girişine toprak bağlanıyor devamında faz ile toprak arasına yük bağlandığını varsayarsak ve nötürün de makine gövdesine bağlandığını düşünürsek nasıl bi durum ortaya çıkar?

Olay zeka bulmacalarına döndürülerek biraz abartılmış. Takiple çözülebilecek bir olay bu neticede. Daha da olmadı topraktan bir referans hat çeker çözersin. Elimde O yoksa bu yoksa şeklinde giden sorular gözüm kapalıysaya kadar varabilir 😁

Forum istatistikleri

Konular
129,779
Kullanıcılar
452,549
Son üye
faruk2534

Yeni konular

Geri