Santrallerin reaktif üretimi

petkimli

Üye
Katılım
20 Ara 2008
Mesajlar
81
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar

Elektrik santrallerinde reaktif enerji üretme zorunluluğu var mıdır?
 
Reaktif enerji iki türlüdür.
1- kapasitif reaktif
2- Endüktif reaktif
Kapasitif reaktif üretilir. Bunu kondansatörlerle üretirsiniz ve santrallerin böyle bir enerji üretme kabiliyetleri yoktur.
endüktif reaktif enerji ise, çekilir. Endüktif yükler bu enerjiyi çekerler. AC akımdaki bobinlerin doğası gereği, endüktif enerji harcaması olur. Santrallerin bunları üretmek ya da üretmemek gibi kabiliyetleri yok. Yani bir tercih meselesi değil. Ancak bu reaktif enerjiyi düzeltmek ( yani kompanze etmek ) mümkündür. Bunu da, kondansatörler ile, endüktif enerjinin tersi yönde, kapasitif enerji üreterek sağlarız. Tersi yönde endüktif reaktif enerji üretmek için de, ekstradan bir şey yapmaya gerek yoktur, kondansatörler, doğaları gereği, endüktif reaktifin tersini üretirler.


bu linkte reaktif enerji konusu çok güzel anlatılmış. Hatta benim yazdığım ve sanırım teknik olaRAK ÇOK DOĞRU OLMAYAN:) REAKTİF NERJİ ÜRETME VE ÇEKME MESELESİ DE ANLATILMIŞ.
 
Son düzenleme:
Biraz beyin jimnastiği bu soruya iyi gelir sanırım :
Bir yerleşim bölgesi düşünelim ,mesela bir şehir... Ve bu şehir hiçbir ENTERKONNEKTE sisteme irtibatlı olmasın ve şehrin enerjisini sağlayan bir hidroelektrik santalı olsun... Ve şehrimizde hiç kapasitif basıcı cihaz /kondansatör olmasın... Biz bu şehirde Asenkron motor çalıştırabilirmiyiz? çalıştıramazmıyız ? Buna verceğimiz cevap sorunun cevabı olacaktır...
 
Son düzenleme:
soru;nun kendisi :)

Elektrik santrallerinde reaktif enerji üretme zorunluluğu var mıdır?
 
Reaktif güç tabi ki santrallerdeki senkron makineler tarafından üretilebilir. Senkron makineler kapasitif bölgede çalıştırılarak, aynı kondansatör gibi davranırlar ve endüktif yüklere ilişkin reaktif güç ihtiyacını karşılarlar.Detaylı bilgi için senkron makine hakkında bilgi edininiz.
 
Santralde Generator gruplari bosta calistirilarak senkron generatorlerin sebekeden enduktif reaktif guc cekmeleri saglanir ve sebekede ki kapastif yuk azalir ancak bu cok karsilasilan bir durum degildir.Bunun yaninda uretim sirasinda sebekeye aktif guc yaninda reaktif guc de verilir.
 
Peki o zaman şuna cevap bulalım. Dizel jeneratörde reaktif güç nasıl üretilir? :) Santral de bir jeneratör değilmidir?
 
Merhaba arkadaşlar

Elektrik santrallerinde reaktif enerji üretme zorunluluğu var mıdır?

Yönetmeliklerde biraz araştırdım. Reaktif enerji üretimi ile ilgili cos fi değeri 0,90 ile 1 arasında olmalı imiş.

cos fi değeri arttıkça gerilim azalır.akım artar. Güç değişmez.
 
Santrallerde alternatör(generatör) uyartım gerilimi arttırıp azaltılarak generatör cıkıs gerılımı uyartım akımı azaltılıp cogaltılarak reaktif enerjı cos pf degerı ayarlanır.bunu lısede ogrenmıs olmanız lazımdı.uzun hatlar kapasıtıfı arttırır bosta motor gıbı calıstırılan generatörler reaktif tuketır.hatlarda gerılım reaktıflık ve kapasıtıflık ayarını ytm yapar.Santraller ıster reaktıf uretır ıster kapasıtıf tabı bu santral yakıt kaynagına ek bır kulfıyet getırır.yanı yakıt harcaması artar.
 
Daha önce çalıştığım Mobil enerji santralinde, Keban Yük tevzi merkezinden gelen talimatlar doğrultusunda reaktif üretimi yapardık.Bi nevi zorunluluktu diyebiliriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,751
Mesajlar
929,638
Kullanıcılar
452,495
Son üye
sythll

Yeni konular

Geri
Üst