Santrallerin reaktif üretimi

Konu biraz eski ama genede cevaplamak isterim.

2011 yılı ocak ayından itibaren yürürlüğe giren yeni yasayla kurulu gücü 30 MW ın üzerindeki bütün santrallerin reaktif güç kontrolüne girmeleri şartı gelmiştir. Bunuda şebekedeki reaktif güçten dolayı bara gerilimlerindeki değişmeler takip edilerek belirlenen set değerinde tutmak olarak olarak söyleyebiliriz. Bunuda ikaz uyartımlarını + veya - yönde değiştirerek gerçekleştirir.
 
evet. işin resmi dayanağı da yan hizmetler yönetmeliği diye biliyorum.
 
soru;nun kendisi :)

Elektrik santrallerinde reaktif enerji üretme zorunluluğu var mıdır?

Örnek olarak RES'de çalıştığım için , YEK ile ilgili şebeke yönetmeliğine baktığımızda yayınlanan Ek-18 göre şebekenin kararlılığını sağlamak için gerektiğinde şebekeye reaktif güç verilmelidir.


Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesislerinin şebeke yönetmeliğine uygunluk analizlerinin amacı, rüzgar çiftliklerinin yönetmelik kriterlerine uyumluluğunu kontrol etmektir. Eğer sonuç olumsuz ise, uyumluluğu sağlamak açısından gerçekleştirilebilecek düzeltici önlemler de ifade edilir. Şebeke yönetmeliğine uyumluluk analizi kapsamında, kararlı hal ve geçici durum analizleri yapılır. Bu analizlerde normal işletme durumu için rüzgar çiftliğinin güç faktörünün sahası kontrol edilir, harmonik analiz sonuçları raporlanır. Konverter yapısı, rüzgar türbinin şebeke bağlantısında çok büyük bir avantaj sağlasa da harmonik katkısının doğru analiz edilmesi gerekir. Yapılan analiz ile oluşan harmonik bozulmaların "Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliği"nde belirtilen harmonik sınır değerlerinin altında olup olmadığı irdelenir. Dinamik analizler açısından bakıldığında ise arıza esnasında ve sonrasında rüzgar türbinlerinin aktif güç ve reaktif güç açısından tepkileri, devrede kalabilme yetenekleri incelenir. Şebekede oluşabilecek frekans ve gerilim dalgalanmaları esnasında rüzgar türbinlerinin düzeltici katkıları incelenerek yönetmeliğin gereklilikleri ile karşılaştırılır.
 
arkadaşlar bobinli alıcılar devrede çoğldıkça reaktif indüktif gibi kayıplar çoğalır enerji kalitesi düşer.
bu istenmeğen indüktif gücü kaybı en aza indirmek için reaktif kapasitif enerji kondansatür kullanarak yada genera türlerde özeliğine göre p.f kossinüsü düşürerek yani uyartımı azaltarak reaktif capasitif üretilir . generatürlerde p.f 0.8 ile 1 arası tercih edilir daha fazla düşürürseniz gerilim yükselir uyortım ünite elemanları hasar gürü
 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,698
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst