sayaç problemi

reco2

Üye
Katılım
11 Haz 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar iki ayrı marka sayaç olan iki yerde ve iki ayrı 3 akım trafolu röle denedim röleler ile sayaçtaki kayıtlar birbirini tutmuyor. sayaçlar arasında fark olması normal mi? hangi marka sayaç önerirsiniz. rölelerdeki sayaçlar ne derece doğru. şimdiden tşk.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ben de hiç tutturamadım röle ile sayacı.
şundan kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum.Röle sadece trafodan sonra çekilen akımı okur ve ölçer.Fakat bir de trafonun kayıpları ve reaktif gücü vardır.ayrıca röleler cosinüs q ye göre ölçüm yapar,sayaçlar ise güç faktörüne göre(bu bilgi teoriktedir,gerçekte öyle midir değil midir bilene rastlamadım).tabii bu benim sistemim için.siz de orta gerilimden ölçüm alan bir sayaç ve alçak gerilimden ölçüm alan röle şeklinde denediyseniz bundan kaynaklanıyor olabilir.
Sayaç markası demişsiniz.Ben ABB kullanıyorum(abb firmasının sayaç üretiminde yeni ismi ELSTER).Tabii ortada sayaç üreticilerinin ekmek parası mevzusu olduğu için şu iyi şu kötü diye kafadan yorum yapmam doğru olmaz.ABB kullanıyorum ve çok iyi bir sayaçtır.Ayedaş yetkilisi ile (sayacımla ilgili bir şüpheden dolayı) konuştuğumda o da ABB nin çok kaliteli bir sayaç olduğunu teyit etti.yine aynı tereddüttüm için yerli bir sayaç firmasını aradığımda,kendi sayacını tanıttıktan sonra ABB de öyle bir sorun olmaz,o firmayı biliyorum çok ciddi çalışırlar dedi.
 
sayaçların hepsi birbirinden farkılı yazar. Ve bununda malesef bir standartı yok
 
Sn.reco2 ,ülkemizde dijital sayaç zorunluluğu başladıktan sonra 2004 de Tedaş asgari şartlar yönetmeliğinde bütün üreticilerden ortak bazı teknik özellikler istendi.Bu özelliklerden elektrik hırsızlığı ile ilgili olanlara Uluslar arası büyük sayaç üretici firmaları şaşırıp tepki gösterdiler.Olumu böyle müşteri hırsız mı falan demişler.Netice de Siemens,Landis,Schlumberger,ABB gibi üreticiler Türkiye Dağıtım sektöründen çekildiler.Ülkemizde bu konuda iki ayrı standart uygulanmaktadır.Tedaş ve bağlı şirketlerinden enerji alan aboneler Tedaş şartnamelerine uygun sayaçlar kullanmak zorunda,diğer otoprodüktör firmalar,İletim sistemine doğrudan bağlı olanlar EPDK şartnamesine uygun sayaçlar kullanmak zorundadır.Bunlar import-export pahalı sayaçlardır.
Tedaş onaylı sayaçlar piyasasında pazar lideri ve en iyisi Makel dir.2. sırada Köhler gelmektedir.Malesef Tedaş onaylı sayaçlarımızda arıza oranları çok yüksek olmaktadır.
 
Ben KÖHLER'i öneriyorum. Şu ana kadar hiçbir sorunla karşılaşmadım. Röle ile sayaç arasında ortalama %1,5 - 2,5 sapma oldu. Bu durum da röle ile sayacın kendi standart sapma hatalarından kaynaklandığı herkesin malumudur.
 
Merhaba Arkadaşım,
Röleler ile sayaçlar arasında şöle bi geçiş dönemi yaşandı.2003 yılı mayıs ayında sayaç şartnamesi değişti ve eskiden vektorel olan enerji hesaplaması faz faz yapılacak şekilde düzenlendi.Örneğin eski yapıda 2 birim enerji endüktif , 1 birim enerji kapasitifse sayaçlar birbirinden çıkarıp 1 birim endüktife yazar idi.2003 yılı düzenlemesi ile bu durum değişti sayaç 2 birim endiktife 5.8.0'a 1 birim kapasitife yazması sağlandı 8.8.0'a .
Sayaçlar değiştikten sonra röle firmaları da faz faz kompanzasyon yapma ihtiyacı duydular.Bu geçiş aşamalarında sorunlar yaşandı.
Bu konu markadan markaya değişiyor malesef ama köhler baştan beri doğru gidiyor biz 2006 'dan sonra köhlere geçtik ve herhangi bir sorun yaşamadık , makelde sorun olduğunu biliyorum zaten şimdi makel sayaçlar da bedaş tarafından toplatılıyormuş , kaanda da problem yoktu ama o da üretimi bıraktı bu günlerde üretmiyor sanıyorum.

Röle olarak ta entesin rölesini önerebilirm bi sorun yaşamassın ama faz faz kompanzasyonu desteklemeli yoksa sayaçlarla birlikte aynı neticeyi alamassın.

İyi çalışmalar dileğiyle,
 
Köhler marka sayaçlarda haberleşmeli raporlamada daha fazla parametre bilgisi almanız mümkündür. Ben de Köhler sayaçları öneriyorum.
 
makel sayaç kullanıyorum.sıkıntı yok
 

Forum istatistikleri

Konular
128,994
Mesajlar
922,366
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Geri
Üst