SAYACIN NÖTÜR ÇIKIŞINDA FAZ VAR

siz beni yanlış anladınız sanırım ben kofra sigortasını indiriyorum sayacı takarken fazı kesiyorum lakin sayacın nötür çıkışında faz var yani ben fazı kesmeden nötürde faz var demiyorum

faz ve nötrün doğru bağlandığına eminmisiniz?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bizim arabada Aküden +kutup başını çıkarıp boştaki kutup başını arabanın istediği yerine dokundur bir şey olmuyor. kutup başına akım Aküden geldiği için +aküde bekliyor.
mesele + kutup başını sökerken anahtarın şaseye dokunması olarak düşünülebilir.
Sn.öğretmen27 arkadaşın söylemek istediği buydu.Önce - kutup başını sökmek akü ve şase arasındaki bağlantıyı sökmek demek,sonra + kutbu sökerken anahtar istediği yere temas etsin...
 
siz beni yanlış anladınız sanırım ben kofra sigortasını indiriyorum sayacı takarken fazı kesiyorum lakin sayacın nötür çıkışında faz var yani ben fazı kesmeden nötürde faz var demiyorum

Kofra sigortasını indiriyorum diye yazmışsınız. Kofra sigortası genellikle bıçaklı sigorta olur. Ana panodaki termik-manyetik şalterden mi elektriği kestiniz. Lütfen geniş açıklama yapın (İmzam!)
 
Aklıma gelen nötr çıkışı boş kablo hükmündeyken fazın (binadaki başka faz) manyetik alanından dolayı bir sızıntı yapar. Her ne kadar statik elektrik olarak tabir edilse de kontrol kalemiyle kontrol edildiğinde ışık yanar. Binadaki yükler devreye girdiğinde kontrol kalemindeki ışık daha şiddetli yanar. Bunu bizzat birkaç arıza giderirken gözlemledim. Acaba bu durumdan dolayı çarpılmış olabilir mi?
Bu statik elektriğin çarpmayacağı söylense de tecrübe her şeyi yakıp yıkar. Çünkü bu forumda yıllarını elektriğe vermiş nice ustalarımız var. Onlardan yorum bekleyelim...
 
Son düzenleme:
Böyle bir durumun nedenleri şunlar olabilir: Öncelikle nötr hattı kopuk veya gevşek / temassız / oksitli / çok ince - uzun yani görevini yapamayacak durumda olması gerekir. 3 Faz ile beslenen çok daireli bir bina olduğunu var sayıyorum.

1- Nötr trafoya gidemediği için diğer dairelerden gelen fazlar ile nötr den çarpılırsınız. Diyeceksiniz ki nötr yoksa almaçlar nasıl çalışıyor. 3 fazlı olduğu için bütün nötr ler toplanıp 0 (sıfır) noktası oluşturuyor. Bu durumda enerji dengesizlikleri göz ile fark edilecek kadar çoktur.

2- Bu daire için topraklama ile nötr karışmış olabilir. Binanın genel toprağı iyi olamadığı için Toprağa gitmesi gereken kaçaklar nötr noktasından çarpıyor olabilir.

3- Yine topraklama iyi olmadığı için bir yerlerde yapılmış sıfırlama direk nötr hattında tehlikeli enerji oluşturuyor olabilir. (Zaten Nötr de kötü)

4- Yan binalardan, giriş kablosundaki ezilmeden, hatta trafodaki bağlantı noktasından nötr e elektrik kaçıyor olabilir. Nötr ün temassızlık noktası nerede ise sonrasındaki her noktada nötr de enerji bulunması mümkündür.

Bu örnekler çoğaltılabilir. Nötr problemi zor bir arızadır.

Nasıl çözülür derseniz. Güçlü bir almaç örneğin elektrik ısıtıcısı alınır. Nötr ana girişten ayrılıp fazlar ile nötr arasına ısıtıcı bağlanıp akım yada gerilim düşümü ölçülür. Normalde 12 amper çekmesi gereken ısıtıcı daha az çekiyorsa nötr bu noktanın öncesinden kopuk/gevşek. Ta ki dairedeki pirize kadar bu ölçüm yapılarak problemli nokta bulunur. Topraklama da ayrılarak ayni ölçümler yapılır.
 
anahtar kelimesini görmediğim için bilerek yazdım

Sayın edremit
Nötr ana girşden ayrılıp fazlar ile nötr arasına ısıtıcı bağlanıp akım yada gerilim düşümü ölçülür demişsiniz. burada dairenin giş nötründenmi yoksa binanın nötründenmi bahsediyorsunuz.
daireden bahsediyorsanız nötr olmayacağından akım ve gerilim göremezsiniz. binanın girişinden nötr çıkarıp bağlarsanız eğer bina trifaze ise 400 volta yakın bir değer okursunuz.
belki ben yanılıyor olabilirim ama çok karşılaşılan bir olay
 
Son düzenleme:
sayın ustalarım bakın bir tane mekanik monefaze (tek faz ) sayacı söktüm yerine monefaze dicital akıllı sayaç taktım takarken kofra sigortasını indirdim yani elektrigi kestim fazı kestim sayaca faz girişini yaptım faz çıkışını da yaptım nötür girdim sayaca nötür çıktım nötür çıkışında faz var benim aklıma şöyle bir ihtimal geldi binanın içinden topraklı cihazları nötürle sıfırlama yaptılarsa ve bu cihazlardan birinde kaçak varsa ve oda cihazın topraklamasına veriyorsa nötürde topraga baglıysa nötür çıkışında elektrik olmazmı bu benin aklıma gelen bir ihtimal
 
Soruma halen cevap vermediniz ?

Kofra sigortasını indirdim diyorsunuz kofra sigortası genellikle baçalı sigortadır indirdim dediğiniz şey nedir?
Kofradan enerjiyi kestiğinizde sayaç girişine fazı bağlarken bu uca kontrolkalemi ile baktınız mı?
Nötr dönüşü ile kolon nötr'ünü sayaçta birleştirdiğiniz halde nötr'de faz görüyorsanız kolon nötr hattınız kopuk demektir ana panodan da sökülmüş olabilir.

Ustamın yaptığı bir hatayıda söyleyeyim sizde yapmış olabilirsiniz nya kabloyu az soymuş sayaca sokmak için iterken izole açık olan kısmı kapatmış ve izole üzerine vidalama yapmış. Kontrol ettiğimde görüp yaptığı hatayı göstermiştim kendisine.
 
benim bildigim trifaze beslenen binalarda bina ana girişinden nötür kopması dairelere 220 volt yerine 380volt yani 2 faz gitme durumu devreyi faz üzerinden tamamladıgı için oda 220v calışan cihazları yakar yüksek voltaj gider
 
Kolon nötr'ünüz diyorum ana besleme demiyorum yazdıklarımı neden hiç okumuyorsunuz !!! sorularıma neden cevap vermiyorsunuz !!!
 

Forum istatistikleri

Konular
129,325
Mesajlar
925,313
Kullanıcılar
451,774
Son üye
cmkcr

Yeni konular

Geri
Üst