scada haberleşme veri şekli

Vecihi K

Üye
Katılım
21 Tem 2010
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar cevaplarsanız sevinirim

Sacada bilgisayarının,plc modüllerinin,rölelerin bağlı olduğu barada aralarındaki haberleşme şekli yani 4..20mA gibimi frekansmı sinyalmi.Frekans veya sinyal ise kaynakları nerededir.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Scada , Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

Alt temelde yani donanım seviyesinde Rs485 olabilir rs232 olabilir ethernet olabilir veya +-20mA de olabilir ( Current Loop gibi)

Genellikle sinyal modulasyonu kullanılır en temel kare dalga oluşturulur.

Donanımın üstünde ise haberleşme için bir kaç çeşit protocol kullanılır.
MODBUS, MODBUS TCP , IEC870 türevi olabilir ki kişi kendine ait bir alt yapı da hazırlamış olabilir.
 
cevap için teşekkürler lakin biraz daha açabilirsek sevinirim.İş yerinde kullandığımız scada bağlantı resmini ekleyip detaylı cevaplarınızı bekliyorum tşk.
 
Arkadaşlar iş yerinden genelde elk. işler ile meşgulüm.Bunlar 220-380V ve 110-24 DCV arası ekipmanlardır.İş yerimde scada da kullanılmakta.scadada plc CPU , PC ler koruma ve kumanda röleleri 3 farklı bus ile bağlıdır.Kullanılan BUS lar MPI,PROFIBUS,MODBUS tır.öğrenmek istediğim neden farklı buslar kullanılmakta.ve bus lara bağlı ekipmanların haberleşme için kullanığı veri şekli.yani sorum şu;

Pc de yazıcıya yaz dır komutunda yazıcı ile ethernet ile bağlı olan pc den yazıcıya nasıl bir şey (akımmı sinyalmi vb.) gidiyorda yazıcı komutu algılayıp sayfayı yazdırıyor.
Bunu scada ile bağdaştırırsak çok sevinirim.Biraz üst perdeden anlatılanı anlamakta zorlanıyorun seviyeyi düşürürsek sevinirim.Tşk.
 
Cevapalrınızı bekliyorum

Yok mu bi hayır sahibi mübarek ayda soruma cevap verebilecek.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
SCADA , MODBUS protokolü kullanarak network frameleri göndererek haberleşme kurar.

Ethernet üzerinden MODBUS protokolü ile seri data gönderimi yapar.
 
Enerji otomasyonunda veya enerji izleme sistemlerinde kullandığımız birden çok haberleşme protokolü vardır. Bu protokollerden en çok kullandıklarımızı basitten gelişmişe doğru sıralarsak; Modbus RTU, Modbus TCP, DNP, Profibus-DP, IEC60870-5-103, IEC60870-5-101, IEC60870-5-104, IEC61850-3 protokolleridir. Bunların bazıları RS-485, bazıları da ethernet altyapısı üzerinde çalışırlar. Örneğin Modbus RTU protokolü RS-485 altyapısı üzerinde çalışırken, adından da anlaşılacağı üzere Modbus TCP protokolü ethernet altyapısı üzerinde çalışır. Her protokol birbirlerine göre; haberleşme hızı, bant genişliği, veri trafiği, veri güvenliği, point to point, point to multipoint desteği gibi farklılıklara sahiptir.
Scada sistemlerinde kullandığımız yazılım ve donanımların herbirinin yukarıda bahsettiğim protokollerin tümünü birden desteklemesi beklenemez. Ürünlerin desteklediği protokoller, markalarına ve fiyat aralığına göre farklılıklar gösterir. Örneğin; Siemens ürünlerinde daha çok Profibus protokolü ön planda iken, Schneider ürünlerinde ise Modbus protokolü daha çok kullanılmaktadır. Fiyat aralığı olarak incelediğimizde, Profibus protokolünü destekleyen ürünler, Modbus protokolünü destekleyen ürünlere göre daha pahalıdır diyebiliriz.
Sizin konfigürasyonunuzu incelediğimizde, en alttan yukarıya doğru, yani saha ekipmanlarından kontrol merkezine doğru bakarsak basit olarak şunları söyleyebiliriz. Haberleşme yapısının en uç tarafında, yani enerji analizörlerinin ve koruma rölerinin haberleşmesinde RS-485 altyapısı ile Modbus protokolü kullanılmış. Burada kullanılan ürünlerin orta gerilim tarafında GE ve Areva markalı orta gerilim koruma röleleri olduğu görünüyor. Alçak gerilim tarafında ise sanırım Schneider marka enerji analizörleri kullanılmış. Tüm bu ürünler ortak olarak ModbusRTU protokolünü desteklemektedir. Ayrıca RS-485 altyapısı üzerinde teorik olarak 1km. mesafede veri taşınabilir ve tek bir hatta seri olarak yaklaşık 32 adet cihaz bağlanabilir. Sisteminizde kullanılan koruma röleleri ve enerji analizörleri profibus protokolünü desteklemediği için bu ürünler standart olarak profibus protokolünü destekleyen Siemens marka CPU314 modülüne sahip S7-300 PLC'nize bağlanırken arada bir protokol dönüşümüne ihtiyaç duyulmuş ve Profibus / Modbus gateway kullanılmış. Alternatif olarak, Siemens S7-300 ürün grubu içerisinde bulunan CP341 Modbus kartı da kullanılabilirdi.
PLC'lerde toplanan veriler projenizde Redundant (Yedekli) olarak çalışan WinCC Scada yazılımına aktarılırken MPI protokolü kullanılmış. MPI protokolü S7-300 PLC ile WinCC arasında tam uyumlu olarak çalışan bir protokoldür. Aynı zamanda PLC'lerin birbiri ile haberleşmesine de olanak sağlar. Burada S7-300 PLC'lerin WinCC ile haberleşmesinde endüstriyel ethernet de kullanılabilirdi. Ancak bunun için PLC'ye ilave bir haberleşme kartı ihtiyacı ortaya çıkacağı için MPI protokolünü kullanmak burada maliyet açısından daha uygun bir seçim olarak görünüyor.
Sonuç olarak ürünlerin desteklediği protokollere ve sistemin haberleşme konfigürasyonuna (Star Topology, Ring Topology, Redundancy vb.) bağlı olarak farklı protokoller kullanmaktayız. Ancak artık günümüzde enerji sektöründeki tüm üreticiler aynı standarta doğru gidiyor. IEC61850 protokolü hem donanım, hem de yazılım tarafında yavaş yavaş standart olarak desteklenmeye başlıyor.

Murat Tunçer

Başarı Mühendislik
 

Forum istatistikleri

Konular
128,902
Mesajlar
921,519
Kullanıcılar
451,050
Son üye
bayGizem35

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst