Bizde işimiz gereği eksi sıcaklıklarda yapılan uygulamalarda ( chiller gruplarında ) mecburen antifiriz kullanıyoruz. Edindiğim bilgiler çerçevesinde sisteme konulan antifirizin sistemde dönen suyun donma ve kaynama sıcaklıklarını değiştirdiği aşikardır. Ayrıca ısı iletim katsayısı sudan daha düşük olduğu için sistemde verim kaybına neden olmaktadır.
Örnek vermek gerekirse 2500 kW soğutma kapasitesine sahip bir chiller gurubunda antifiriz kullandığımızda alabileceğimiz maksimum soğutma efekti 2500 kW olmamaktadır. Düşüş olmaktadır.
Ancak herkesin fikrine saygı duyarım. Sayın CEMİL ÖZTÜRK sizinde fikrinize saygı duyuyorum. Sadece kendi fikrimi ve bildiklerimin bu yönde olduğunu belirtiyorum. Kesin ve kati bir şekilde bu şu şekilde olmaz diye kestirip atmadım hiçbir zaman. Yanlış anlaşılma olmasın.
Saygılarımla..
serkan bey bir firma test yaptı 2 tane aynı metre kare oda aynı marka kombi bütün tesisatların uzunlugu aynı radyötörler aynı yapıldı odalar poliüretan panel ile yapıldı yani herşeyleri aynı
odaların dışarısına 1,5 metre boşluk bırakarak etrafı tekrar panel ile kapatıldı bu 1,5 metrelik boşluklada 10 derece -10 derece gibi sıcaklıklarda şartlandırıldı yani dış ortamı istedigimiz degerlere ayarladık kış şartlarına uydurduk
odanın birine su digerine de karışım koydular
plc sistemi ile harcanan gaz miktarı odaların dereceleri gibi degerler kayıt altına alındı
biz sistemi yaptık ankarada denediler ama yurt dışına götürdüler
yüzde 20 ye yakın fark vardı
bende zamanında evde uyguladım.. dikkat ederseniz yüzde 20 yüzde 30 tasarruf yaptım diye yazmadım
yaptıgımı yazarım.... denemedim ne kadar fark ettigini
bir müşterimiz evinde denedi yüzde 25 e yakın dedi
bende onun için paylaştım
tekrar ediyorum bildigim yaptıgım ve uyguladıgım konularda yazarım
iyi çalışmalar