Senkron Generatör Uyartım Akımı Kesilirse

generatörünüz paralelde veya ada modda herhangibir şekilde yük üretiyorsa ve aniden uyartımı keserseniz generatör de mıknatıslanma aniden kalkar generatörü tahrikleyen motor veya türbin ani olarak aşırı hıza çıkar bu bisikletle bayır çıkarken birinin arkadan bisikletin arka tekerini havaya kaldırması gibidir anlamayan varsa bisikletle bayır cıkarken bir arkadaşınız bisikletin tekerini aniden kaldırsın pedal çeviriken size ne olacaksa generatörü tahrikleyen motor veya türbinede aynısı olur. bisiklet aniden durur generatörde yük üretmeyi kestiği gibi ayaklarınız ve tekerde aniden yüksek hıza ulaşır generatörü tahrikliyen motor veya türbin gibi (ayağınız bile çıka bilir dikkat edin)
 
Merhaba arkadaşlar jeneratörlerin iç yapısı, sargılarıyla ilgili elinde çizim veya resim olan varsa paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.
 
Merhaba arkadaşlar jeneratörlerin iç yapısı, sargılarıyla ilgili elinde çizim veya resim olan varsa paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.

Al dostum bu pdf yi incele aradığın tüm bilgiler mevcuttur.
 

Ekli dosyalar

  • Ac Ve Dc Makineler.pdf
    2.4 MB · Görüntüleme: 19
Senkron generatörde , ikaz kesicisi açarsa (paralelde iken olması şart) generatör senkron hızın üstüne çıkar ,endüksiyon ( asenkron) generatör olarak çalışmaya başlar ,sistemden (şebekeden)uyartım için gerekli reaktif gücü çeker .Bu gücün değeri ,generatör nominal gücünün 2-4 katıdır ve önlem alınmadığı takdirde generatörü termik olarak zorlar ve zarar verir.(zaten senkon hızın üzerine cıkıldığı zaman senkron koşulları bozulacağından paralellik kesicisi acar tabii böyle senkron check tarzında bir sistem mevcut ise)

paralelde değilken ikaz kesicisi açarsa hiç birşey olmaz ,boş boş dönmüş olur belki artık mıknatıslanmadan dolayı rst uçlarında az da olsa gerilim okunabilir.

generatörün motor olarak çalışması için (ters güç ) sadece ikazın kesilmesi yetmez ,(paralel de iken) tahrik makinasının da devreden cıkmış olması gerekli. ( buharlı ise buharın kesilmesi ...v.b) ama bunun için ters güç röleleri vardır testci arkadaşlar bilirler ,generatörü motor olarak çalıştırmamak içindir.

fakat bana göre en kötüsü paralel de iken aniden paralellik kesicisinin açması ve aşırı hız tribinin çalışmamasıdır ozaman oradan kaçmak lazım işte

genaratörlerin uyartım gerilimi kesildiğinde motor olarak çalışmaya başlar sistemden reaktif enerji çeker.
 
yakın zamanda başımızdan geçen bir olay

Çalışdığım santralin ünitelerinden birinde uzun zamandır çözemediğimiz bir arıza mevcuttu.üniteye son start vermemizde kesici kapattığımz anda ünite direk üzerine reaktif güç alarak çalışmaya başladı (kesici kapanana kadar herşey normaldi) yaklaşık 5 sn. içinde reaktif yük -40 Mvar a kadar yükseldi. Scada da benim anlık olarak gördüğüm değer yaklaşık -33 Mvar da 6,4 Mw güce tekamül ediyodu. Bu değerleri görür görmez üniteyi acil stop verdik.

Şimdi bu durumu ben şöyle açıklıyorum. Bu durum ikaz panosundan ikaz gelmemesinden kaynaklanan bir durum ünite ye ikaz gelmediği için generatör bir asenkron motor gibi çalışmaya başladı ihtiyaç duyduğu reaktif gücü çalışan diğer bir üniteden çekmeye başladı.(endüktif çalışma) Diğer ünitede gördüğümüz reaktif güç + 22 Mvar civarydı. (kapasitif çalışma ya da senkron kompansatör olarak çalışma)

İkaz akımı rotor sargılarında bir elektromanyetik alan oluşturur.bu elektromanyetik alan stator sargılarında Elektrik alan olarak yansır.ünite kesicisini kapttığımız anda elektrik alandan akım geçmeye başlar ve elektromanyetik alana döner.şimdi türbin kapak açıklık generatörde belli bir güce tekamül eder.ikaz panosu bu güç oranında rotor sargılarına ikaz verir.bu ikaz akımı kesildiğinde rotor sargılarında yeterli elektromanyetik alan oluşmayacağı için ünite çıkış gerilimi düşer ve haliyle güç de oluşmaz.ünite üzerine reaktif güç alarak önce gerilimi yükseltir ve aynı oranda güç oluşturmaya çalışır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,587
Kullanıcılar
452,659
Son üye
ertkn

Yeni konular

Geri
Üst