Servo Motor Programlama

sametzr

Üye
Katılım
3 Haz 2008
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
39
öncelikle yapmak istediğimi anlatayım ve nasıl yapılacalığı konusunda bilgilerinizi alayım 0.75 kw'lık bir servo motor bir dokunmatik panel kullanarak pozisyon bilgisi vermek ve bunu ekranda okumak istiyorum ama bunu nasıl yapabilirim bilgilerinize sunuyorum
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Merhaba


Servo motoru bir servo sürücü ile sürmen gerekir. Seçeceğin sürücünün haberleşme seçeneğine göre bir ekran seçip direk haberleştirebilir, bilgi alışverişi yapabilirsin. Daha geniş bir çalışma ise araya PLC koyabilirsin.

iyi çalışmalar
 
Hmi panelle servo sürmek için ilk önce uygun servo sürücü seçimi yapman gerekir. Bunun için dahili pozisyonlama registerları olan sürücü olması gerekir. Dahili pozisyonlama registerlarının adreslerini hmi da numeric input object oluşturarak girmen gerekir. Ekranda bu object'e dokunduğunda bir keypad açılır ve bu adreslere değer girerek konum ve hız bilgisini değiştirirsin. Hmi servo arası haberleşme kullanıcağın cihazlara göre rs232 , ethernet , canbus , profibus gibi olabilir. Ama sürücü ile panel arası haberleşme parametrelerini uygun olarak ayarlamayı unutma. Yine servo sürücünün içinde konum bilgisini göstren ilgili register adresini numeric object nesnesine girerek hmi da görürsün. Servo sürücünün içindeki register sayısına bağlı olarak çok sayıda konum bilgisi gönderebilir bir döngü kurabilirsin. Yeni nesil gelişmiş servo sürücülerde hızlı haberleşme protokolleri kullanarak anlık konum ve hız bilgisi değiştirilebilmektedir. Böylece plc kullanmadan servo kontrolü sağlarsınız. Artık harici pozisyonlama konumunda plc'den servoya pals göderilerek sürme biçimi , analog 0-10V gönderilerek sürme biçiminin yerini haberleşme ile direk sürme biçimi almaya başladı. Bunu söylerken plc'ye ihtiyaç kalmadı diye düşünmemek lazım çünkü plc kompleks uygulamalarda herzaman daha iyidir. Aynı haberleşme protokolleri kullanarak plc de servoyu sürer. Makinalarda ise plc kullanmak ister gömülü ister hariçten mutlaka gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,039
Mesajlar
922,725
Kullanıcılar
451,302
Son üye
martin eden01

Yeni konular

Geri
Üst