servo motorda titreşim

arkadaşlar motora 120/1 oranında redüktör bağlı.

bu gün yaptığımız çalışmalar sonunda bu motorla bu işin tam anlamı ile olmayacağına kesin olarak kanaat getirdik.
pid parametreleride uzun ayarlamalar sonucunda ne yazık ki yavaş hızlarda (bu arada yavaştan kastım 1000-4000 d/dk arası) yeterli sonuç alamadık.

5000 d/dk da sadece kalkış ve duruş sırasında bir titreme oluyor ve taşıdığı yük azaldıkça bu titremelerde kayboluyor. biz de bunu idare eder kabul etmek zorunda kaldık.

sonuç olarak nomninal akımı 5A ,max 10A olan motorun 3-4 amperde böyle bir karakteristik çizmesi nin sebebi anlaşılmış değil.
 
Merhaba benim daha önce böyle bir problem başıma geldi. Bir kesim makinasına ait servo motor düşük hızlarda ve durduğunda titreşim yapıyor normal hızda ve yüksek hızda yapmıyordu. Bütün kartları ve bilgisayarı elden geçirdik düzelmedi. En sonunda motor, kontrol kartı ve bilgisayar topraklama bağlantısının yetersiz olduğunu tespit ettik bağlantıları yeniledik titreşim kesildi.5 yıldır sorunsuz çalışıyor
 
onuda denedim motor kablolarını ve sürücüyü bağımsız bir topraklama sacına bağladım işe yaramadı.
sizin topraklmanızda nasıl bir sorun varmışta düzeltiniz öğrenebilirmiyim?
 
bizim servo motorun kumanda sistemi şöyleydi. Bir transistör bloğu, tetikleme ünitesi ve tetikleme ünitesini süren bilgisayar (pc interface) motor ile transistör bloğu arasındaki kabloları blandajlı quaksiyel kablo yaptık motor ve kartın bulunduğu panoyu birbirine bağlayıp toprakladık.Bilgisayar veri kablolarının topraklamasını makinadan ayırıp ayrı olarak toprakladık. Bilgisayar kablolarının toprağını makina ile birleştirdiğimizde aynı titreşim oluyordu.
 
arkadaslar oncelıkle herkese ıyı aksamlar ben bır soru sormak ıstıyorum servo motor nedır nerelerde kullanılır neden servo denmıs bu tur soruları ogrenmek ıstıyorum sımdıden tesekkurler ama lutfen bıraz genıs olsunacıklamalar
 
Arkaşlar bu sorunu sebebini bulduk servodan kaynaklanmıyormuş. sistemde bulunan kayışlı eksenler yük durumunda uzama yapıp sonra birden boşalma şeklinde kesik kesik hareket vermesinden kaynaklanıyormuş. oda muhtemelen yetersiz gelmesinden.

yardımcı olan bütün arkadaşlara çok teşekkürler.

sorunu ancak şu şekilde anlama imkanımız oldu. motoru çok düşük devirde 50d/dk çalışrıp titreşimi kontrol etttik(hız düşünde titreşim arttığı için önceden bunu denemeye cesaret edememiştik). sonra redüktör girişine bir kol yapıp aynı yükü servo yerine kolu kendimiz çevirerek taşıdık. titreşim devam etti. böylece servo ile alakalı olmadığını net olarak anlamış olduk.
kayışlı eksenle iş yapan arkadaşlardan birinin bir gün işine mutlaka yarayacaktır. saygılar.
 
arkadaslar benımde bır sorun var daha dogrusu ogrenmek ıstıyorum ben bır motorun servo mu vaya step mı oldugnu nasıl anlarım asenkron vaya senkronu bılıyorum yanı dısarıdan vaya etıketı bakıp nasıl anlarım arasındakı fark nelerdır nasıl anlasılır gelen bır motorun servomu strp mı oldugunu sımdıden tesekkur
 
sevgili arkadaşım!
bu uğraştığınız problem bir harmonik problemidir ve kesinlikle sürücü, motor ve redüktörle alakası yoktur. Simetrik güç aktarımlarında aktarım yaptığınız noktaların mekanik dirençleri kesinlikle ve kesinlikle aynı olmamalıdır. Şayet aynı ise bütün titreşimler motora geri döner. Farklı olursa fark nispetinde titreşimler absorbe olur. bunu sağlamanın en kolay yolu harmonik drive metodudur. bu metod kısaca toleransı sıfır olan bir aktarım noktasına sizin belirlediğiniz bir tolerede hata (salınım payı) yapmasını sağlamaktır. mekanik aktarımda (güç, kayış transmission mili) bunu yapmak çok zahmetlidir fakat sağlıklı olan bu metoddur. Pratikde ise aktarım yapılan eksenlerin birbirine olan bağlantılarının mukavemeti gerçek yükün %115 inden çok olmayacak şekilde yüklenmede esneyebilecek malzemelerden yapmaktır. Aaaa şuna bak alman malı makine bağlantı parçalarını profilden yapmışlar sanırım malzemeden çalıyorlar gibi düşünceler yanlıştır.
Umarım açıklayıcı olmuştur. saygılarımla..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,257
Mesajlar
934,843
Kullanıcılar
453,496
Son üye
anilaygnn

Yeni konular

Geri
Üst