Servo Motorlu Cncler ?

upik

Üye
Katılım
21 Nis 2012
Mesajlar
18
Puanları
1
Herkese slmlar. Hemen konuya girmek istiyorum. Forumu Cnc bölümü olarak son iki gündür geziyorum.. aklımda Cnc yapma planı var ama şimdilik araştırma yapıyorum..

Forumlarda genellikle Cncler Step motorlarla yapılmakta bunun sebebinin en başında fiyat geliyor sanırım. İstediğim çevrenizde veya eliizde
Servolarla yapılan örnek Cncler varmı fikir vermek için bir iki fotoğraf döküman...
Servoların steplere göre avantaj-dezavantajları.
Biraz araştırdım ama sormadan tam kesin çözüm bulamayacağım. Cncmiz bir işlemi yaparken tam işin yarısında uç kırılırsa (elektriik kesilmesi vs.) kaldığı yerde durdurup yeni uç takıp devam ettirebilmemiz mümkün mü mümkünse bunu nasıl yapabiliriz? yada bu sorumun çözümü servo-step motorlarda mı ?
Bu tip soruların çözümleriyle birlikte döküman olarak arşivlemek isterim. iyi çalışmalar.
 
Servo motorlu cnc örneği mi olurmuş:) CNC ha servo a step motor takmışsın makina yine aynı makina.
Servo motor miline bağlı onkoder vasıtasıyla geri bildirim yapabilen motorlardır. Steplerden en önemli farkı da budur.
Fiyatları malum. Servolar profesyonel amaçlı kullanılır diye birşey yoktur. Stepler de profesyonel amaçla kullanılabilir. Kriterleri yerine getirdikten sonra.

Mach3 programını istediğin satırdan başlatma imkanın var. Elektrik kesintisinden etkilenmek istemezsen makinan ve bilgisayarın için alırsın bir UPS sorunun kalmaz.

Siz yapacağın makinada servo kullanmak istiyorsanız emekleme, yürüme dönemini geçmişsiniz demektir:)
 
Teşekkürler :)
Öncelikle Mach3 ün istediğimiz satırından başlatılabilmesi hakkında bi bilgim yoktu buna ayrıca teşükkür ederim.
Aksini söylemedim ikiside Cnc ikiside aynı işlevi görebiliyor lakin servo motorların kullanılması sanki profesyonel işi olduğu gibi bi izlenim vardı. arasındaki farkı öğrenmiş olucam..
ufak bir iki sorum daha var :)
-Servo, motor miline bağlı onkoder vasıtasıyla geri bildirim yapabilen motorlardır. Steplerden en önemli farkı da budur.
Geri bildirimden kastınız.. yaptığı işlerin geri bildirimini yaparak bir nevi sağlamasını doğruluğunumu kontrol etmek amaç doğrumudur? yoksa başka önemli noktaları var mı ?
-Siz yapacağın makinada servo kullanmak istiyorsanız emekleme, yürüme dönemini geçmişsiniz demektir:)
Cümlenizden Servo nun üstün bir özellği olduğunu anlıyorum. açıkcası eğer anladığım doğruysa pek bi matah bişi değil kanımca:)
- ve bide ayrıca sürücü kullanmak gerekiyor mu ?(aşşağıdaki dökümanda sürücüleri içinde bulunduğu konusunda ufak bi bilgi var)
teşekkür ederim ilgilendiğiniz için
Servo Motor
 
Son düzenleme:
Geri bildirimden kastımız odur. Önemli daha birçok nokta da var. Bunlar üreticiye modele göre farklılık gösterir. Burada uzun uzun anlatmak tembelliğe sebep olur :)
Servonun insan karşısında üztün özellkleri yok. Sadece bilgi, tecrübe vs.
Servolar ve sürücüleri takımdır. Motor + sürücüdür.
Bu gönderdiğin linke bakınca senin için matah olmayacağı kesin :)
Tabi bu şaka. Linkteki motorlar oyuncak motorudur. Bunlarla cnc yapmak istersen ilginç olur:) Bizde görürüz.
Benim servodan kastım bunun gibiler
teco-ac-servo-drive-motor-jsda.jpg
 
Sorun kavramlarda.
Step motor bir motor çeşitidir.
Asenkron motor bir motor çeşitidir.
Fırçalı motor bir motor çeşitidir.
BLDC bir motor çeşitidir.
Linear accelerator bir motor çeşitidir.
Tamamen yapısını tanımlar.
Ama servo motor bir motor çeşiti değildir.
Servo , sistemin adıdır !

CNC lerde kullanıldığı sanılan linki verilen motorlar dc fırçalı motora akuple dişlili bir sistemdir , sürücüleri duty cyle prensibi le çalışır ve konumunu bir pot ile sürücüye geri bildirim yaptığı için servo diye anılır.
Sürekli dönmezler en fazla 360 derece konumlanırlar , sonra geri dönmek zorundadır .
Ancak elektronikden anlayanlar mekaniği oynayarak bir şeyler yaparlar...
Oyuncaklarda direksiyon kontrolü gibi kanat kontrolü gibi işlerde kullanılırlar.

Cnc lerde kullanılan servo sistemler tam olarak @gpeker2003 ustamızın verdiği resimdeki gibidir.

Step motorlara istenirse encoder takılabilir ve bu durumda onlarda servo diye anılabilirler.
Ama uygulamada gerek görülmez !
 
Verdiğiniz bilgiler için müteşekkirim :)
Yukarıda verdiğim servoların tanımını yaptığı ve çeşitlerini söylediği bir makale içerdiği için örnek olarak koydum. haklısınz.

Arkasından tamda fırçalı-sız motorlar hakkında bilgi alacaktım. Bildiğim kadarıyla fırçasız motorlar fırçalı motorlara göre daha dayanıklı oluyor. (yani fırçaların yanması göz önüne alınırsa..) Step motorlar da fırça bulunmadığını biliyorum? Yukarıdakilerde servolarda fırça olduğunu söylemiş KAZIMUGUR Hocam.

Fırçalı motor ve Fırçasız motor farkı?
Burada arkadaş güzel bi yorum yapmış aynen yapıştırıyorum
Fırçalı ve Fırçasız arasındaki teknik fark sanırım ( birinde bobin döner mıknatsılar durur ki bu fırçalı olan. digerinde mıknatıs doner bobin durur) demiş. Cnc motorları olarak düşünmesek genel olarak.. motorlar da bobinin dönmesi mi mantıklı ve daha cazip geliyor yoksa mıknatısların mı ?
Kendi soruma cevap veriyorum..:) mıknatısın dönmesi daha mantıklı gibi geliyor..Elektromekanik kısmının iletişimi daha kolay fırça gibi bir dert yok ayrıca sürtünme daha az olacağı için daha çok verim alınabilir.
Sanırım dezavantajı fırçalılar kadar yüksek torklu olmaması mı? (biryanda araştırıp eksiklerle birlikte bildiklerimi cevaplamaya çalıştım.. yanlışlarımı düzeltici bilgiler verirseniz sevinirm.)
 
@KAZIMUGUR okulda bir hocamız süreki söyler durur "servo sistemdir" "servo motor yoktur" diye. heralde şimdi sizi görse gözleri yaşarırdı.
step motorla servo motor un farkına gelince.
siz step motora bir yere git yada şu kadar dön dersiniz ve o döner.bu dönüşünüde sizin söylediğiniz miktara eşit varsayar.
ancak servo motor istenilen yere gidip gidemediğini aldığı geribildirim sayesinde sürücüsü vasıtasıyla değerlendirir ve çok yüksek ihitmalle gideceği yere gider.
 

AC servo motorlarların kullanım amaçlarını pozisyon kontrolü, hız kontrolü ve tork kontrolünü açıklayayım.
AC servo motorlarda sabit mıknatıs ve encoder kullanılır. Yapısal olarak step motorlara benzerler. Step motorlardan enbüyük farklılıkları encoder kullanılarak çok hassas ve hatasız olarak bulunduğu pozisyonu koruması.
Örnek bir karşılaştırma yapayım; Delta ASDA-A2 model servonun katalog bilgilerinde "20 bit (1280000ppr)yüksek çözünürlüklü line receiver encoder" kullanıldığı yazıyor.
Step motorların pozisyonlamadaki hassasiyet dereceleri 1,8[SUP]0[/SUP] olarak yazılıyor.
Bizim servomuzun pozisyon hassaslığı 360[SUP]0[/SUP] / 1280000 = 0,00028125[SUP]0[/SUP]

Buradaki hassaslığı nasıl elde ediyorlar konusunda gelince. Servolarda ve step motorlarda sabit mıknatıs kullanılmakta. Motor sargıları enerjilendirilerek motor sabit bir pozisyonda tutulur. Servo motorların üstün özelliklerinde biride sabit mıknatıslı kısmı iki motor sargısı arasında ara açı derecerinde kalacak şekide iki sargının voltaş değerlerini değiştirerek sağlaması. Bulunduğu açının doğrulunuda encoder ölçümleri geri bildirerek onaylar.

Yani servo motorlarda 1,8[SUP]0[/SUP] / 0,00028125[SUP]0[/SUP] = 6400 adet ara derece oluşturabilecek hassaslıkta iki sargı arasında tuta bilecek elektrik enerjisi farkı verebilmekte.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...0-ac-servo-motor-icin-surucu-yapilabilir.html
 
Son düzenleme:
1.280.000 uçuk bir değer.
Genel geçer 1.000 dolarlık sürücülerde 2.500 ppr...

1,8 derecelik adımı sıradan bir sürücü 256 microstep e bölebiliyor.
Biraz daha paraya kıyarsanız 2.000 e bölen sürücüler mevcut.

200*256=51200

Genelde 5mm hatveli bizim gariban siensi milleri : 5/51200 = 0,00009765625 mm yer değiştirme sağlar .
Bu değer , ortalamanın üstündeki bilyalı mil mekanik toleranslarının çoook üstündedir.
 
KAZIMUGUR abi ben bu yazıyı burası için yazmamıştım zaten. Bu yazıyı örnek olsun diye ekledim teknoloji gelişiyor fanuc, mazak gibi şirketler step motorunu cnc de kullanacaklarını hiç sanmam. Benim amacım teknolojide japonya ile yarışmak da hiçdeğil. Sadece başkaların bu teknolojiyi nasıl yaptıklarını anlayıp belki kopalarını yapabiliriz diye.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,708
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Geri
Üst