Eser çalarken 44.1kHz lik sinyaller de oynuyorsa kayıt 88.2kHz tir.Gönderdiğin müziğin sample bilgisinde 88.2 kHz olarak görünüyor ama max 44.1 kHzlerde kalıyor sanırım dediğin gibi olmuş.
Yüksek frekans bileşenleri zaten yüksek genlikli olmaz. Müziğin mantalitesi gereği yüksek frekanslı bileşenler, yüksek enerjili olarak tanımlanırlar.Örnek verdiğim müzikte 30 kHzden sonrası -85 dB seviyelerinde kalıyor. 22 kHz seviyeleri -70 dB seviyelerinde takılıyor. O halde bu müzik CD kalitesinde olmuş oluyor diyebilir miyiz?
Önceden hatırladığım yada aklımda kalan bir şey var o da çok yüksek frekanslardaki seslerin -özellikle düşük dBlerde- sadece gürültü olabileceği konusu. Yani bir frekanstan sonra bariz bir şekilde düşüş başlıyorsa bizim doğrusal anlamda alabileceğimiz örnekleme değerimiz düşüşün başladığı yer oluyordu.
Gürültü sinyalleri spectrum bölgesinin incelenmesi için kullanılır.Yamyam hocam soracağım soru başlıkla daha uyumlu olduğu için buradan sormak istedim.
Ton jeneratörlerinde sinüs dalga ,kare dalga gibi sinyallerin dışında beyaz ,pembe gibi gürültü seçenekleri var. Bu gürültü sinyalleri ne amaçla nerede kullanılıyor?
Peki hocam sinüs ve kare dalgalardan farklı olarak bu gürültü sinyallerini ton jeneratöründen vererek neyi tespit etmek için kullanırlar?Biz ampli testlerimizi hep sinus sinyal ile yapıyoruz.Bizim de ölçümlerimizde kullanabileceğimiz türden bir sinyal midir?Gürültü sinyalleri spectrum bölgesinin incelenmesi için kullanılır.
Temelde gürültü istenmeyen sesler olarak belirtilmiş olsa da, belli bir band genişliğinde eşit seviyede bulunan tüm frekansların toplamı bir anlam ifade etmeyeceği için gürültü olarak adlandırılır.
Örneğin adobe spectrum analizerde 20kHz e kadar olan tüm sinyalleri gürültü olarak görmekteyiz. Bu sinyalleri yükseltip te kulakla duyulabilir hale getirdiğimizde HISS-HUMM ya da HAŞŞŞ gibi muhtelif sesler duyarız.
İşte duyulabilir bölgedeki bu gürültüler beyaz gürültü olarak adlandırılırlar.
Bir amplinin band genişliği 100kHz ise ve 80-90kHz ler mertebesinde duyulamayan bölgede bir gürültü faktörü varsa o gürültü de pembe gürültü olarak adlandırılır.
Eğer gürültü sinyalleri darbe şeklinde değil de gerçek sinüslerden oluşuyorsa, bir amplinin frekans karakteristiğini doğrudan spectrumda görüntülemeye yarar.Peki hocam sinüs ve kare dalgalardan farklı olarak bu gürültü sinyallerini ton jeneratöründen vererek neyi tespit etmek için kullanırlar?Biz ampli testlerimizi hep sinus sinyal ile yapıyoruz.Bizim de ölçümlerimizde kullanabileceğimiz türden bir sinyal midir?
Yamyam hocam ben kabinlerin frekans aralığı testini yaparken belli aralıklarla sinyaller vererek tek tek ölçmüştüm.Eğer gürültü sinyalleri darbe şeklinde değil de gerçek sinüslerden oluşuyorsa, bir amplinin frekans karakteristiğini doğrudan spectrumda görüntülemeye yarar.
Yani 20Hz ten 20kHz e kadar eşit seviyede binlerce sinüs dalgası ise, bu gürültüyü doğrudan bir ton kontrol devresine girebiliriz.
Bass veya tiz kontrol ile oynayarak hangi frekansları ne kadar yükselttiğimizi veya düşürdüğümüzü bir kalemde adobe spectrum da görebiliriz.
Eğer temiz bir gürültü kaynağımız yoksa bahsi geçen frekans karakteristiğini muhtelif sinyaller girerek tek tek ölçerek grafiği çıkartabiliriz.
Tek tek ölçmek amatörler için daha uygundur.Yamyam hocam ben kabinlerin frekans aralığı testini yaparken belli aralıklarla sinyaller vererek tek tek ölçmüştüm.
Bu testi white noise ile yapsaydım sonuç farklı olur muydu acaba?
Bir videoda görmüştüm. Bu testi hoparlöre ıslık sesi gibi bir sinyal göndererek yapan da vardı. Frekans süpürme testi gibi.
Acaba hangisi doğru teknik?
Ben eldeki imkanlar dahilinde tek tek uğraşmıştım tabii
YanıtlaYönlendir |
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?